Zbliża się Halloween- święto zapożyczone co prawda, ale pomyślałam, że fajnie będzie pobawić się trochę jedzeniem i przygotować coś na tą okazję. Bo wiecie, we mnie ciągle tkwi dziecko i uwielbiam wszelkie takie siupne jedzeniowe kombinacje, dlatego przez ten tydzień postaram się podrzucić Wam kilka prostych i fajnych pomysłów ;) Dziś mamy "Upiorrrne Papryki"- nic bardziej prostszego i smacznego chyba
Czerwona PorzeczkaHalloween to święto, które powoli znajduje swoich sympatyków również w Polsce. Ja go nie obchodzę, imprez tematycznych nie robię i nie uczestniczę w nich, ale z uwagi na to, że od dziecka mam słabość do strasznych rzeczy nie mogę oprzeć się stylizowanemu jedzeniu rodem z amerykańskiego Halloween Party. Mnie to naprawdę nie przeraża i nie obrzydza, wiadomo, każdy ma swoją
Pasja Smakusklepie z polskimi produktami zobaczyłam twaróg, od razu wiedziałam, co z nim zrobię. Jedzenie pierogów to dla mnie istne święto, z powodu braku odpowiednich produktów, czy nieczęstych wizyt w Polsce. Nawet nie wiecie jak Wam zazdroszczę głodomorki, że macie tyle pierogarni! Jednak jak każdy z nas wie, najlepsze pierogi, to te domowe. Najlepiej jeśli ulepi je mama, albo babcia
Smakuj życie!Dziś zachciało mi się coś słodkiego ... ...( nie taka to znów nowość) ale z racji ,że dziś święto i sklepy zamknięte to nici ze słodkich zakupów. Przejrzałam więc szafki w kuchni i bingo! Znalazłam pomysł na poobiedni deser;-) Składniki: paczka wafli tortowych (okrągłe lub kwadratowe) nutella powidła z czarnej porzeczki (własnej roboty) lub powidła śliwkowe również własnej produkcji Wafle
potrawyregionalnepierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych. Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji Chrztu Świętego. Idealny lukier zrobiłam z proporcji podanych na Moich Wypiekach (klik) . U mnie zrobiony z połowy porcji. Lukier ma być tak gęsty, że postawiona kropla na stole stoi
kawawszklancekochać. Nie można jej nie pragnąć. Jej wykwintność i smak zawdzięcza prostocie i całemu temu ludzkiemu zamieszaniu, które towarzyszy Włochom już od wczesnych godzin rannych. Poranne caffe, cornetto, prasa. Święty spokój przynajmniej rankiem, nawet gołębie nastawione przyjaznie! Południowy makaron, frutti di mare pachnące plażami tak cudnymi, że trudno oderwać oczy. Chrupiące i pełne tradycji łakocie do kawy ,choćby
Z Kuchni Do Kuchnidelegację. Na jeden dzień przeniosłam się do innego świata. Do świata dyniowego czyli na XII Dolnośląski Festiwal Dyni do wrocławskiego Ogrodu Botanicznego. Wyruszyłam skoro świt by móc zobaczyć święto tego wspaniałego warzywa. Oprócz doznań wizualnych miałam też okazję być jurorem w konkursie na najsmaczniejszą dynię. Poniżej kilka migawek z Festiwalu i Ogrodu samego w sobie. Warto było pędzić
Dzieje kuchennej Wiewióryprodukcji pisco rozpoczyna się w połowie lutego, zaczynając od najwcześniejszej odmiany – muskatu austriackiego – po te, których okres dojrzewania kończy się najpóźniej. Winobranie jest uznawane w regionie za moment święty, który wpływa bezpośrednio na późniejsze etapy produkcji pisco. Z zebranych winogron tłoczony jest sok. Podobnie jak przy produkcji win, cukier zawarty w moszczu przechodzi proces fermentacji pod wpływem drożdży, w wyniku
królestwo garówdobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa
Kuba Gotujenabiera ciemnobrazowego koloru. Tego rodzaju sosem polewa sie zazwyczaj ugotowanego lub upieczonego indyka lub kurczaka, glownei na weselach, urodzinach, chcinach czy podczas Swiat Bozego Narodzenia, a takze podczas swieta Cinco de Mayo, ktore jest waznym swietem jedynie w rejonie Puebla. Sosy mole moge miec rozne smaki i skladniki, jednakze podstawowym elementem jest papryczka chili. Wedlug legendy pierwsze mole zostalo przygotowane
Codzienne GotowanieDziś przypada irlandzkie święto św. Patryka, które powszechnie kojarzy się z kolorem zielonym. Dlatego te ż postanowiłyśmy wsp ó lnie z Gin , Lejdi , i Mopsem przygotować zielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosn ą , która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście
Codzienne Gotowaniepodłużną zachomikowane; zastanawiam się, jak najlepiej je wykorzystać... A pomysłów, jak co roku, mam mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś sobie zrobiłam prawdziwe święto i wyspałam się za wszystkie czasy- spałam aż do 11.00 ;-) a co tam od czasu to czasu można sobie pozwolić na takie lenistwo. Ale jak już wstałam to zaczęłam się zastanawiać co tu zrobić na obiad. Przeglądając przepisy na grupach kulinarnych natknęłam się na Krupnik Ukraiński. Od razu mi się spodobał. Zwłaszcza, że razem
Passion of CookingDzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków. Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe. Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym. Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również
Dzieje kuchennej Wiewióryserek. Na półmisku układamy nasz tulipanowy bukiet: ze szczypiorku tworzymy łodyżki i układamy na nich przygotowane już pomidorki. Całość związujemy szczypiorkiem, wtykając jeszcze dla ozdoby natkę pietruszki. Podajemy. Dziś święto naszych Mam, a w Lidlu z tej okazji duży wybór pięknych kwiatów. Zapraszam do przejrzenia aktualnej gazetki
Podróż w kulinaria