Dziś przypada irlandzkie święto św. Patryka, które powszechnie kojarzy się z kolorem zielonym. Dlatego te ż postanowiłyśmy wsp ó lnie z Gin , Lejdi , i Mopsem przygotować zielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosn ą , która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście
Codzienne Gotowaniepodłużną zachomikowane; zastanawiam się, jak najlepiej je wykorzystać... A pomysłów, jak co roku, mam mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś sobie zrobiłam prawdziwe święto i wyspałam się za wszystkie czasy- spałam aż do 11.00 ;-) a co tam od czasu to czasu można sobie pozwolić na takie lenistwo. Ale jak już wstałam to zaczęłam się zastanawiać co tu zrobić na obiad. Przeglądając przepisy na grupach kulinarnych natknęłam się na Krupnik Ukraiński. Od razu mi się spodobał. Zwłaszcza, że razem
Passion of CookingDzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków. Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe. Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym. Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również
Dzieje kuchennej Wiewióryserek. Na półmisku układamy nasz tulipanowy bukiet: ze szczypiorku tworzymy łodyżki i układamy na nich przygotowane już pomidorki. Całość związujemy szczypiorkiem, wtykając jeszcze dla ozdoby natkę pietruszki. Podajemy. Dziś święto naszych Mam, a w Lidlu z tej okazji duży wybór pięknych kwiatów. Zapraszam do przejrzenia aktualnej gazetki
Podróż w kulinariadobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa
Kuba GotujeDziś ponoć święto jabłka...i u mnie jest coś z jego dodatkiem...robiłam je w sumie w niedzielę..wszyscy w domu..a takie ruchanki najlepiej smakują od razu na ciepło, chociaż na zimno też można zjeść..ja już kiedyś je robiłam , ale dawno, dawno temu..Fajna nazwa , no nie ? Przepis gdzieś z netu.. zaczyn: 2 - 3 dag drożdży
Moje domowe kucharzenieZupy jadam niesamowicie rzadko. Jak już zjem to albo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby
Jedzeniomaniakrótkim rękawie nie jest zbyt rozsądne :) Likier, na jaki chcę Was dzisiaj zaprosić, kojarzy mi się własnie z chłodnymi wieczorami. Jest rozgrzewający, bardzo słodki i ...kobiecy :) Niebawem moje święto i planowana babska impreza, więc może własnie ten likier na niej zagości :) Składniki: 0,5 litra wódki 1 puszka masy kajmakowej 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% 3 łyżki esencji
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na truskawki dopiero się zaczyna a ja już się rozkręcam.Uwielbiam te owoce,są przepyszne. We wtorek Dzień Matki, wyjątkowe święto.Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na ciasto skorzystajcie z mojej propozycji. U mnie spód to biszkopty bo nie miałam czasu na pieczenie....pomagałam kuzynce przy imieninowej imprezce.Polecam jednak biszkopt. Masa budyniowa: 1/2 l słodkiego mleka
Niespełnione zdolności kulinarnePołączenie przegrzebków ze skarmelizowaną cykorią i dodatkiem selerowego puree, dla nas rewelacja. Duży nakład pracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza. Składniki 24 muszle Świętego Jakuba półtora kg selera korzeniowego 100 g masła 200 ml gęstej śmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany
R'n'G Kitchenmożna uświęcić święto pracy? Pracą oczywiście! Nie rozumiem podejścia naszego narodu i międzynarodówki...któżto by pomyślał-świętują pracę obijaniem się-doprawdyż! Ale skoro biblioteka jest zamknięta,a na plaży zbyt zimno i tłoczno na naukę (lecz słonecznie!) to jednak oznacza,że dziś mamy ustawowo wolne. Realnie naukowo. A jak dzień powszechnie wolny to co? Szarlotka w kafejce, lody
Fiolka w kuchnikonduktorską. To nie to co kiedyś gdy w ten dzień - obowiązywała dieta lodowa, a prezenty wnoszone były nad ranem do dziecięcego pokoju gdy spaliśmy (a wcześniej skrzętnie ukrywane niczym święty graal) . Przez tyle lat na co dzień to oni poili Nas herbatkami,sprzątali, czuwali, nie spali, karmili papkami,a na obdarte kolana,siniaki i złamane kończyny (i serca) robili między
Fiolka w kuchnizeszłym roku zrobiliśmy zabawę z tradycyjnym wróżeniem z wosku, biegiem butów do progu i wybieraniem przedmiotów schowanych pod kubkami, w tym roku postanowiłam, że będziemy to wyjątkowe święto celebrować nieco inaczej. I udało się, ognisko wypadło świetnie, pogoda nam bardzo sprzyjała, jak na ostatni dzień listopada było wyjątkowo ciepło. Dzieciaki biegały jak szalone, wskakiwały w ogromną hałdę liści zgromadzonych
Przepysznik - BLW i nie tylkoprojektu, bo po co czekać? Przygotowałam jeden z najprostszych deserów, pasujący zarówno do karnawału, jak i do Światowego Dnia Zakochanych, czyli nieco wyklętych Walentynek. Osobiście wolę nasze polskie, czerwcowe święto (przede wszystkim przy letniej aurze przyjemniej się świętuje miłość :]), ale Walentynki też są niczego sobie (ach, gdyby tylko było w nich mniej komercji...). Poza przepisami z listy pięćdziesięciu dwóch projektowych
Przepysznik - BLW i nie tylko