Halloween to nie nasze święto, ale bloger jak to bloger jak ma na coś ochotę to to robi. Więc robimy i My! Razem z chłopakami z http://niereformowalni.com i Izą z http://anatomiazycia.pl/ postanowiliśmy zaprosić trójmiejską blogosferę i zaprzyjaźnionych przyjezdnych na fajną, mroczną imprezkę. Chcemy poznać Was lepiej,więc blogerze przybywaj! Normal 0 21 false false false
Wielki apetytpewnością już od XVI wieku, jednakże przez długi czas głównym składnikiem była cebula. Najpopularniejsza w Toskanii, Marche i Umbrii. W każdą pierwszą niedzielę lipca w Monterotondo odbywa się święto panzanelli. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, dodajemy pokrojony w dużą kostkę czerstwy chleb (można także wcześniej rozmoczone kostki chleba ugnieść w misce z rozmarynem i oregano). Trzymamy na ogniu dopóki chleb
Bon Ton ItaliaKiedyś 1 maja krzyczano „Niech się święci 1 Maja” teraz 1 maja zaczyna się w Polsce czas grillowania. Dania z grilla, kto ich nie lubi? Nasza rodzina je uwielbia tak jak cała Polska, która zaczyna grillować. Dla większości Polaków nie ma nic lepszego niż weekend spędzony przy grillu z rodziną lub znajomymi. Grillowanie to dla większości z nas to okazja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut, aż brzegi się zezłocą, ale środki pozostaną blade. Błysakwicznie wyjmować z pieca i układać na wałku lub butelkach; pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! W piątek w Danii jest święto, mam więc wolne od szkoły. Mam nadzieję, że znajdę trochę czasu na nadrobienie blogowych zaległości - ten tydzień bowiem wcale nie jest lżejszy od poprzednich... Wczoraj do domu wróciłam o piątej
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest eksponatów (część z nich znajduje się w zamku mediolańskim), ale kolejne komnaty i sale ozdabiają wyjątkowe freski. Te, znajdujące się na pierwszym poziomie południowo-wschodniej wieży, w kaplicy świętego Nikomedesa, są autorstwa Cesare Baglione, uznanego XVI wiecznego twórcy. W tej samej kaplicy, pochowano Piera Marię i Biancę Pellegrini. Najsłynniejszą komnatą jest Sala d’Oro (Złota Sala), znajdująca się
Bon Ton Italiatygodni "chodzily" za mna pierogi z kapusta . Nie wiem skad taka zachcianka ... nigdy za specjalnie za nimi nie przepadalam. W moim rodzinnym domu takie pierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec bo nie bylam na swietach ani Bozego narodzenia ani na WIelkanoc u rodzicow i nie mialam okazji
PychaDaniaokazje i chyba znana jest w kazdym polskim domu. Chociaz wiele razy ja jadlam, nie znudzila mi sie . Moj partner tez ja lubi, wiec robie ja nie tylko na swieta, ale tez w normalne dni, bez okazji. Ponizej podaje przepis ;) SKLADNIKI: -6 ziemniakow -4 marchewki -2 pietruszki (korzen) - seler ( ja osobiscie nie za bardzo lubie jego smak, wiec
PychaDaniapanować cały dzień -wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki. W przypadku gdy migdał trafi się pannie niedługo wyjdzie za mąż... Na podstawie książki Pani Hanny Szymanderskiej „Polskie tradycje świąteczne”. Na święto Trzech Króli pieczono również szczodraki . zastawa
królestwo garównietypowy sposób spędzić święto zakochanych? – wystarczy wybrać się np. na ciekawe spotkanie z winami Portugalii, które właśnie tego dnia odbywało się Mamaison Gotels&Residences Le Regina w Warszawie. Na zaproszenie Magazynu Wino przyjechali do Polski liczni producenci trunku, bez którego trudno sobie wyobrazić np. romantyczna walentynkową kolację we dwoje. To winne spotkanie to już druga doroczna degustacja portugalskich
królestwo garówJuż za dwa dni (23- 24 sierpnia ) wielkie smaczne święto w Grucznie. Po raz dziewiąty odbędzie się tam wielka plenerowa impreza mająca za zadanie prezentować kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu, a także rękodzieło i inne formy tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Pojezierza Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw. Do udziału w Festiwalu są także
królestwo garówzabraknąć. Są i tacy, dla których jest kołem ratunkowym - zawsze muszą mieć jej zapas, na wypadek gdyby .... Jest też typ, który żyje wedle wyjątkowego czekoladowego kalendarza - każde ważne święto uznaje za udane wyłącznie wtedy, gdy jego częścią jest - tak, czekolada! Pewnie wiecie też, że zdarzają się (i to wcale nie rzadko) jednostki bezproblemowo łączące wszystkie te trzy cechy. Nie jest
KUCHARNIADlatego uraczyłam ich taką oto pyszna bombą kaloryczną! Byli zachwyceni! Ciasto dość szybko się robi, nie wymaga pieczenia i pasuje na wszystkie okazje. A już na pewno na Święto Pierwszej Komunii. foremka 23x33 cm Spód: 400g herbatników, 400g masy krówkowej. Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić
Z miłości do słodkościWczoraj był tłusty czwartek. Jak to zwykle na jakieś święto splot codziennych wydarzeń uniemożliwia mi "wstrzelenie się" swoją kulinarną pisaniną w tematykę. Tak też było wczoraj i przedwczoraj. Kumulacja obowiązków pozbawiła mnie czasu na przyjemności. Dla równowagi pozostanę w tematyce słodkości i przedstawię przepis na prosty w wykonaniu sernik waniliowy w polewie czekoladowej. Przyznam z resztą, ze to pierwszy pieczony
Kuchnia po mojemugodzinach. W takiej formie jogurt ananasowy smakował bardzo. Lekki, puszysty i aksamitnie waniliowy deser z ananasową nutką. Mniam!!! W sam raz by szybciutko osłodzić sobie dzisiejsze święto
Kuchnia po mojemu