się znaleźć chwilę, stąd kilka przepisów trafiło do blogowej "kolejki" :D Dzisiaj piekłam taki sernik. Na jesień wypróbowałam to połączenie pierwszy raz i uznałam, że sprawdzi się na święta. Pierniczkowy spód i delikatny sernik z pomarańczą i ziarenkami wanilii. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest po prostu... pyszny ;) Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą
FitKotkażdy kolejny dzień był jeszcze lepszy od poprzedniego. Bądźmy dla siebie bardziej serdeczni, patrzmy na to, co dobre a nie na to, co nas dzieli. Wszystkiego najlepszego na Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok życzy Magdalena
Zakątek rozkoszy kulinarnychKapuśniaczki Od jakiegoś czasu robię w domu na święta do czerwonego barszczu Kapuśniaczki ponieważ te kupowane w sklepie nie bardzo nam smakują a mam w domu smakosza czerwonego barszczu haha. Te pomimo tego, że mają w sobie kapustę kiszoną są moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze. Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę
Tanio smacznie i prostoniedzielę wraz z przyjaciółmi wędziliśmy wędliny na Święta (przepisy pojawią się wkrótce na blogu). Były szynki, polędwice, kiełbasy cienkie, grube, sól morska i po raz pierwszy serki. Serki najpierw leżały w solance, a potem obtoczyłam je w przyprawach. Wyszły przepyszne, na pewno będziemy powtarzać, testując inne posypki. Do wędzenia nadają się tylko serki typu włoskiego, a nie zwykłe
Kulinarne przygody Gatityjeszcze by się okazało, że istnieje jakiś limit zaawansowanych cukierniczo wyrobów, które wychodzą i właśnie go wyczerpałam. I zostanę w bezdennej rozpaczy z produktem ciastopodobnym. No ale święta w Polsce oznaczają kawki, kawunie i ciasteczka a jednym makowcem świat nie obskoczymy. Jakoś pieczenie ciast z masami nie jest moją ulubioną działalnością kuchenną, ba, sama myśl o tym napawa
ladykitchenNiech nadchodzące Święta będą wypełnione miłością, radością i spokojem. Niech będą okazją do spędzenia czasu z tymi, których kochamy
Maminek kulinarnywreszcie nadchodzą święta. Czas odpoczynku, relaksu i wytchnienia. Chociaż pogoda za oknem zdecydowanie nie jest świąteczna, ja dzisiaj proponuję typowo świąteczne przekąski w dwóch odsłonach. Na początek tradycyjny śledź w śmietanie z jabłkiem. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram surowych filetów ze śledzia, 200 gram śmietany 18%, 1/2 cytryny, 1 /2 białej cebuli, 1 jabłka, czarnego świeżo
Wyprawy kulinarneoknem. Może zapalenie krtani nie byłoby tak bardzo przygnębiające, gdyby jednak ktoś tam na górze, zdecydowałby się przyprószyć to wszystko chociaż cieniutką warstwą śniegu ? Ale chwila, idą święta! Niezależnie od pogody, choroby, zarządzam niepodważalny zakaz narzekania!! Chyba każdy kilka dni przed wigilia przezywa moment załamania, kiedy ma ochotę zakopać się pod kołdrą i spać, spać aż do początku
Pland based filleJuż trzeci rok z rzędu planując potrawy na Święta, wpisuję sobie na listę pierniki. Co najważniejsze można je zrobić nawet ostatniego dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie
Kuchnia co dniasłoików. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą. Taki oto chutney, przygotowaliśmy podczas warsztatów prowadzonych przez Witka Iwańskiego, których tematem przewodnim była śliwka kalifornijska. Warsztaty odbyły się w dniu Święta Dziękczynienia i w związku z tym, na stole królował indyk, do którego chutney świetnie pasował :) Zapraszała śliwka kalifornijska - California Prune Board . Całość prowadził Paweł Loroch. „ Śliwki kalifornijskie
królestwo garówdobrze trafiliście. Kuleczki można śmiało zrobić w niecałą godzinę- pod warunkiem, że z mniejszej porcji ;) Jednak na formowaniu chwilę czasu schodzi... Może zdążycie je zrobić na zbliżające się Święta...?! Składniki: Na ok 35 kuleczek (zależy kto jakie duże zrobi, moje były wielkości piłeczki pingpongowej) 1 szklanka migdałów 2 łyżki kakao 5 łyżek miodu płynnego (u mnie akacjowy
Kuchnia w czekoladzieOstatnimi czasy nasza kulinarna biblioteczka wzbogaciła się o kilka ciekawych pozycji, a ponieważ święta coraz bliżej, to mam okazję wypróbować nowe przepisy. Prym wiedzie wydana przez znaną francuską blogerkę Mimi Thorisson książka zatytułowana "Apetyt na Francję". W mojej opinii jest to jeden z nielicznych poradników kulinarnych, który oprócz podawania Czytelnikowi gotowych, przystępnie opisanych przepisów, stanowi zarazem nieustanne źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajeszcze mi oddaje te gofry w całości nie ważne jak dziwne są :D pokusa sięgnięcia po gruszkę zamiast pomarańczy była silna, ale jakoś święta trzeba przywołać ;) i uprzedzając, wcale nie było za słodko :D uciekam do porządków, a u was jak idą przygotowania
More food, love and dreamspizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską mąkę udało mi się kupić w sklepie internetowym FRISCO . Przy okazji zrobiłam większe zakupy na Święta, korzystając z tego, że kurier dostarczył mi je pod same drzwi. Miałam okazję się przekonać, że ciasto z takiej mąki jest faktycznie trochę inne- bardziej elastyczne i nie lepi
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPijak czyli ciasto z procentami na spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym, dżemem oraz biszkoptami nasączonymi alkoholem i oblane polane czekoladą to przepyszny smakołyk, który polecam na święta, domowe imprezy a także inne okazje. składniki na formę
Smakowite Dania