przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:242/765)

Kugiel 146

spróbował (szczególnie, gdy zjesz go na drugi dzień pokrojony w plastry i podsmażony na patelni na złoty kolor). Siostra mojej babci przygotowywała go w kamiennym piecu na każde święta. Ach co to był za smak i zapach....Pisząc ten post właśnie przygotowuje się do swojego kugla. Ślinka już mi cieknie na myśl o tych boskich pieczonych ziemniaczkach. Kugiel

Wielki apetyt
Miłosna kombinacja kremu z pomidorów z bazyliowymi grzankami i rzepakowym olejem. 126

mnie to dzień szczególny, bo mimo ciągłego braku czasu mogę okazać swojej rodzinie jak bardzo ją kocham- przygotowując dla nich coś szczególnego. Zazwyczaj pokazuję Wam słodką stronę tego święta. Ty razem zapraszam na fajną, wytrawną alternatywę lub uzupełnienie romantycznej kolacji. Moja dzisiejsza propozycja poza tym, że jest bombą witamin, smaków i aromatów zawiera również całą masę afrodyzjaków takich

Wielki apetyt
Sernik z lemon curd 225

Wpadam na szybko, wydzierając rzeczywistości nieco czasu i serwuję sernik. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com i był przygotowywany na Święta. A w postanowieniu dietetycznym trwam. Mam całe mnóstwo zdjęć do przepisów szybkich, lekkich i tanich :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push

Życie zamknięte w smaku
Jabłecznik inaczej z ciasteczkami i masą z kisielem jabłkowym 141

ciasto zrobiliśmy na święta z pierniczkami o smaku imbirowym, ale można też zrobić z innymi ulubionymi ciastkami tj.kokosowe, orzechowe itp Ciasto super, dziękuję Arlette. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli

Kuchnia Pokoleń
pomarańczowa babka gotowana 127

pyszna, bo na taką wyglądała ilekroć się spotkałam gdzieś ze zdjęciem. Wreszcie udało mi się upolować fajną foremkę  w sklepie internetowym Strefa Ulubiona . Miałam ją przetestować na święta ale byłam tak ciekawa efektu, że nie wytrzymałam i wczoraj wieczorem ugotowałam babkę. Wyszła tak cudowna, że mogę śmiało powiedzieć, że pieczone babki mogą się przy niej schować. Miękka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śledzie pod pierzynką 220

Śledzie pod pierzynką to bardzo popularny przepis w naszym kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację. Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką, 3 jajka, majonez, Wykonanie; Śledzie moczymy w wodzie

Anioły w kuchni
Tartaletki z awokado i oliwkami. 139

roku na Walentynki chcę przygotować pyszną kolację, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Jak już kiedyś wspominałam nie obchodzę Święta Zakochanych. Ale jest okazja i warto ten dzień uczcić pysznym posiłkiem oraz miło spędzić czas razem :-). Najpierw dam Wam przepis na przystawkę. Chcę podać tartaletki z awokado i oliwkami. Pyszne, kruche ciasteczka w wersji wytrawnej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Najpopularniejsze przepisy stycznia [TOP5] 172

ziół. Wychodzi całkiem przyjemny wermut. Miejsce 4: Szynka peklowana i wędzona Ten przepis bardzo często ląduje w zestawieniu w samej czołówce. Wielokrotnie już go powtarzaliśmy. Ostatnio wędziliśmy na święta. Zapasy już się powoli kończą, więc wkrótce znów czeka nas wędzenie:) Miejsce 5: Schab długodojrzewający To przykład jednego z takich przepisów, który najpierw trzeba zrobić, żeby się do niego

Jakugotujesz.pl
Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarella 268

Ciekawa i lekka propozycja na pożywny obiad lub kolację, zarówno na co dzień, jak i od święta. Wbrew pozorom przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele, nawet z dodatkowym czasem spędzonym w piekarniku... ale dla takiej zapiekanki warto poświęcić te kilka minut dłużej. ;) Sprawdziłaby się tutaj każda kasza, ja wykorzystałam akurat tą drobną jaglaną, bo... od tygodni nie jadłam i chyba

Kuchnia Ellie
Biszkoptownik kolorowy 164

Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 1/4 szkl maki ziemniaczanej Krem budyniowy: 1 duży budyń krówkowy bez cukru 100 gr masła miękkiego. 2 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki cukru Masa jabłkowa zielona

Gotowanie...to proste !
Ciasto ambasador 2028

ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama piekła je na wyjątkowe okazje jak święta czy urodziny zamiast tradycyjnego tortu. Przepis trochę zmodyfikowałam dodając warstwę herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita

Smakołyki Asi
Muffiny piernikowe z kawałkami czekolady z polewą czekoladową 121

MUFFINY KORZENNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami...ale mi już teraz przyszła ochota na świąteczne, aromatyczne wypieki. No i musiałam spełnić swoją zachciankę :) Oto aromatyczne, korzenne muffinki z kawałkami czekolady. Są idealnie miękkie, nie za słodkie i mają nieziemski smak i zapach przypraw korzennych, szczególnie goździków. Przygotowane z polewą czekoladową smakują wybornie. Polecam

Calzonella.com
Ciasto miodowo-marchewkowe z pomarańczą i orzechami włoskimi 117

Pachnie pomarańczą  i miodem. Orzeszki nadają temu wypiekowi chrupkości , a dzięki marchewce jest niezwykle wilgotne i utrzymuje świeżość przez kilka dni. Naprawdę pyszne i lekkie ciasto na święta i nie tylko. SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g marchewki 100 g masła 4 łyżki miodu skórka z 1 pomarańczy 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki 1 łyżeczka

Calzonella.com
Wegetariański pasztet pomidorowy – dwie wersje 205

Kiedyś pasztety jadłam tylko od święta i zazwyczaj te przygotowane przez kogoś. Od kiedy wypróbowałam pierwszy pasztet wegetariański piekę jakiś praktycznie co miesiąc. Uwielbiam zajadać je z musztardą jako szybką przekąskę lub podane z dobrym pieczywem. Dziś mam dla Was dwie wersje. Pierwsza bardzo kremowa, idealna do rozsmarowywania. Pasztet przygotowany z czerwonej soczewicy i ugotowanych warzyw. Drugi natomiast

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania