Święta tuż, tuż! W kuchni, aż wrze od przygotowywanych potraw! Z tego również powodu, dodaję szybki pościk, gdyż trzeba brać się do roboty! Właśnie jestem po egzaminie z fizjologii, humor mi dopisuje, a kucharzenie sprawi mi dodatkową frajdę. Dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam wyjątkowy, warzywny pasztet z selera i pietruszki. Jak dla mnie, w smaku jest idealny i już
Be Fit Be StrongTradycyjna sałatka z gotowanych warzyw idealna na święta i nie tylko. U mnie w rodzinie każdy ją uwielbia. Nie dodaje groszku zielonego. Dodaje majonezu Kieleckiego. SKŁADNIKI: 3 Marchewki 2 Pietruszki 3 Ziemniaki 1 Seler 1 Jabłko 3 Ogórki Kiszone 1 Cebula 3 Jajka 3 łyżki Majonezu Kieleckiego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa gotuję. Następnie czekam aż wystygną
Gotowanie PatkiŚwięta nie mogą obejść się bez pysznego, pięknego tortu. Dlatego puściłam wodze fantazji i stworzyłam nowy tort:). Dzisiaj przepis na smaczny, bardzo czekoladowy tort z żurawiną. Tort jest wilgotny, aromatyczny i lekko alkoholowy. Uważam, że połączenie smaków jest idealne. Gorzka czekolada i kwaskowata żurawina wspaniale do siebie pasują. Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka
Mała Cukierenkalikier z nutą wanilii. Smak kawy jest mocno wyczuwalny, wanilia nadaje pięknego posmaku i zapachu. Nie jest za bardzo słodki. I, co bardzo ważne, zdążycie go przygotować na święta. Składniki: 500 ml wódki 1 szklanka wody 1 laska wanilii 6 lekko czubatych łyżeczek mielonej kawy 1 szklanka cukru Kawę zaparzyć, wystudzić, przecedzić przez filtr do kawy. (Można
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto to jest ulubionym ciastem w moim domu i niezależnie jakie to święta snikers musi być. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to gorąco Wam polecam. Kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i chrupiące orzechy w karmelu, czego chcieć więcej :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 100 g cukru - 200 g margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody
Zainspirowana w kuchnicałych Włoszech istnieje niezliczona liczba odmian lasagne. Jedną z nich jest vincisgrassi pochodzące z regionu Marche, a dokładnie prowincji Marcerata. Danie jest popularnie przygotowywane w święta Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją przepis opracował w 1799 roku marcerański kucharz specjalnie dla austriackiego generała Alfred’a von Windisch-Graetz’a. Receptura wzbogaconej lasagne bolońskiej miała dodać sił jego
Bon Ton Italiamnie to Zimowy rozgrzewający napój, jednak Beata Pawlikowska z książce " Święta " z cyklu Szczęśliwe Garnki wybrała nazwę Zimowa Herbata. Nazwa akurat jest mniej ważna, bo tu smak przebija wszystko. Na gorąco ten napój jest bardzo pyszny, po wystygnięciu mocniej wyczuwałam posmak skórki pomarańczowej. Ale to i tak fajny klimat, bo po wypiciu można się przy okazji najeść
Blondynka Gotujejuż parzenia kawy bez niego :) Cena : ok 300 zł Tutaj jeszcze filmik dla wszystkich zainteresowanych A poniżej przepis na dyniowo-pierniczkową latte idealną na święta Składniki : 500 g puree z upieczonej dyni (można użyć mrożonej) 1/2 pomarańcza mleko 200 ml przyprawy korzenne (może być przyprawa do piernika) 100 ml espresso miód
zdrowa vege kuchniaMacie już upieczone ciasteczek na święta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody
Podróż w kulinariaświęta to musi być też koniecznie sernik. Często jednak nie pieczemy go ze względu na ryzyko opadnięcia. Dziś podaję przepis na sernik który ładnie rośnie i nie opada, a do tego ma w sobie tylko odrobinę mąki. Zobaczcie sami jak łatwo od dziś można upiec dobry sernik Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek
Z Majeczką w kuchniPaszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką . Doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:) gotowe ciasto francuskie takie:KLIK 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 70 dag pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane (dobra cena KLIK) Najpierw
Takie tam pichcenieSernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję za herbatnikach. Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Polecam :) 1 kg mielonego twarogu np. taki KLIK 6 jajek 1 szklanka cukru 15 dag miękkiego masła 1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku
Takie tam pichceniewykorzystuje w kuchni. U mnie najczęściej to oregano, majeranek, bazylia, czosnek i chili. Co jakiś czas lubię przygotować sól ziołową i tak było właśnie dzisiaj. Pomiędzy gotowaniem na święta znalazłam chwilę wolnego czasu, potrzebny jest blender lub młynek, drobnoziarnista sól i ulubione zioła suszone. W kilka chwil mamy gotową, domowej roboty sól z ziołami. Sól ziołowa Składniki: sól
Moja smaczna kuchniaKolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Do ciasteczek potrzebny będzie dobrze przesmażony domowy dżem bez dodatku żelatyny. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku 100 g masła aromat waniliowy +dżem i cukier puder Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki
CiastkozercyTegoroczne święta miną mi chyba pod znakiem ciasteczek. Nie pamiętam roku, kiedy piekłam ich równie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie
Codzienna kuchnia niecodzienna