szklanki wody - szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, grzyby moczymy. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem na oleju, dodajemy mięso. Dodajemy grzyby, kiełki, pędy bambusa, cebulkę dymkę, szczypiorek. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i sosy. Wszystko dusimy pod przykryciem 10-15 min. Następnie zagniatamy ciasto. Obie mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli oraz wodę. Wszystko zagniatamy
Zainspiruj się kuchniągrzyby suszone , pieczarki, kapary i rożne inne dodatki, które sprawiają ,że jest wyjątkowa.SKŁADNIKI1 połówka piersi z kurczaka40 dag. dobrej chudej wołowiny 30 dag surowej szynki wieprzowej2 łyżki kaparów ze słoiczka5-6 oliwek czarnychmała garść suszonych grzybów25 dag. pieczarek1 cebulapół czerwonej papryki1 łyżka majerankuprzyprawa do gulaszuliść laurowy1 łyżeczka papryki słodkiejsól, pieprz do smaku2 łyżki sosu sojowego(...)smażenia1 łyżka masła klarowanegoWYKONANIEPolewkę nastawiamy w dużym garnku, bo wychodzi tego sporo. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby liść laurowy gotujemy. W tym czasie mięso kroimy w paski i następnie w kostkę. Nie za grubą. Zalewamy łyżką sosu sojowego. Trzymamy ok 15 min.Mięso obsmażamy na tłuszczu tak, aż się zarumieni. Dodajemy do gotującego się wywaru
W kuchennym oknie Ewydzień nie eksperymentuje z grzybami ale gdy na horyzoncie pojawiają się aromatyczne kurki to żal nie wyczarować z nich czegoś dla odmiany :) Sos z kurek robiłam po raz pierwszy i mimo obaw wyszło smakowicie! - 400g kurek - jedna podwójna pierś z kurczaka - makaron z pełnego ziarna - koperek - jogurt 0% - szczypta mąki - 1 cebula - bulion drobiowy - 2 ząbki czosnku Podsmażamy cebulkę wraz
upichconapreferencji) 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Przyprawa curry Pieprz czarny Sól Pieprz ziołowy Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy Oliwa z oliwek Woda Kostka rosołowa grzybowa Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram(...)nich pół kostki rosołowej, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu do miękkości. Obieram czosnek i imbir, kroję warzywa w drobną kostkę i dodaję do pieczarek. Grzyby doprawiam pozostałymi przyprawami, a następnie odparowuję z nich wodę. Wszystkie ugotowane składniki odstawiam do wystygnięcia
Zdrowo i kolorowoMakaron na obiad mogłabym jeść codziennie.Stąd też na blogu pojawia się tagliatelle w kolejnej odsłonie. Do zestawu: makaron + sos śmietanowy pasuje naprawdę wiele dodatków. Ograniczać
bistro mamaPolędwiczka to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Jest tak delikatna, że do jej przyrządzenia nie będzie nam potrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem
W SMAKBardzo dobre danie, ale warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor.Dodać obrane szalotki i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć chwilę mieszając(...)koniec dodać miód i musztardę. Obtoczyć mięso w miodzie i musztardzie, jeszcze chwilkę smażyć , ale nie za długo. Miód nie może się przypalić. Wlać wodę, dodać suszone grzyby i dokładnie wymieszać, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do minimum i bardzo wolno gotować. Mięso musi być miękkie. Podczas gotowania czasami trzeba dolać wody, ale bardzo mało. Nie zróbcie zupy
Kuchnia Pokoleńchoć weszłam w ciemny, niski las, nie tam gdzie wszyscy grzybiarze. Za kołnierzem miałam kilogram igliwia, a po drodze zgubiłam parasol. Jednak grzybów nazbierałam sporo i sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie. Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn... Naładować akumulatory(...)zgubić nieco smak surowych ziemniaków. Odparować płyn, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do cebuli po 2-3 minutach i smażyć aż cebula zmięknie a z grzybów wyparuje większość płynu. Zdjąć z ognia. Dodać do uduszonych ziemniaków. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko
Czerwień i błękitłyżki masła 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 450 g mielonej wołowiny 1 jajko 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 4 plastry ulubionego sera 4 bułki do hamburgerów, przekrojonych na pół i podsmażonych od wewnątrz na patelni grillowej sałata do podania(...)grzybów woda, przez około 3 minuty. Następnie zmniejsz ogień do małego, dodaj czosnek i smaż mieszając do zarumienienia się grzybów. Przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową i odstaw. W średniej misce wymieszaj wołowinę, jajko, sos Worcestershire, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i 1/2 łyżeczki i delikatnie wymieszaj. Uformuj 4 zgrabne kotleciki i dopraw solą i pieprzem. Smaż burgery
karmelowyreguły łopatka ) 150 g masła 1 marchewka 2 cebule kilka suszonych podgrzybków sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki vegety Sos: _________________ 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka masła sol do smaku Przygotowanie: _________________ Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć(...)niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie przygotować sos...pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto, dodać wodę i pokruszone suszone grzyby.Gotować około 20 minut aż grzyby zmiękną.Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu.Wla
Gosia gotujeustaw go na 200 °C. Natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach 20×30 cm. W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą i głęboką patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu, włóż wołowinę i smaż, miesząc, do zarumienienia. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około
karmelowykaczki 100 g makaronu ryżowego 200 g cukinii 1 mała marchew 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 100 g grzybów shiitake 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie 1 cm świeżego(...)zimnej wodzie. Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę. Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty). Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kaczki smażymy jeszcze chwilę, w tym czasie dodajemy sosy, cukier i pastę (można użyć świeżego imbiru, ale akurat
R'n'G Kitchenświeży imbir – 2 cm * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * czarny, ziarnisty pieprz – 1 szczyta * sos sojowy – 2 lyżk * mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej(...)wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, gotujemy makaron, przesmażamy grzybki shimeji i siekamy zieleninę. Mięso z bulionu „szarpiemy” Wlewamy bulion do miseczek i układamy dodatki. Podajemy gorące
Ostra na Słodkozestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie : Z ciasta francuskiego wycinamy krążki ok 10 szt. W 5 szt robimy mniejsze otwory, kółeczka tzw czapeczki zostawiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały na talerzu. Aby kolor(...)kurek 200 g ryżu 1 jajko 1 cebula 150 ml rosołu sól i pieprz do smaku 1łyżka oleju do smażenia 25 ml octu jabłkowego 25 ml octu winnego na sos: 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku natka pietruszki Sos przygotujemy zalewając podsmażoną na maśle cebulkę, wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię