Szuba to rosyjska sałatka śledziowa,śledź pod pierzynką. Bardzo smaczna i niezwykle efektowna, szczególnie jak podamy w przeźroczystej szklanej salaterce lub tak jak ja bezpośrednio na półmisku używając metalowych obręczy,które usuwamy przed podaniem na stół. 4 filety śledziowe 2 ugotowane ziemniaki 2 ugotowane buraczki 2 ugotowane marchewki 3 ugotowane jajka 1 cebula majonez sól Filety śledziowe pokroić(...)marchew, białka jajek zetrzeć na tarce na dużych oczkach,żółtka drobno posiekać. Na dnie salaterki lub w metalowej obręczy kolejno układać warstwy każdą smarując cienko majonezem i oprószyć solą: śledzie, cebulkę, buraki, ziemniaki, marchewkę, białka jajek i na końcu posypać żółtkiem. Sałatka powinna postać kilka godzin w lodówce wtedy smakuje wyśmienicie
Kolorowa kuchnia ElkiŚledzie, moje przekleństwo zdrowe,bez nich świat byłby zimny i nie ciekawy. Ich smak to magia i dużo witaminy D.dobrej na odporność i przeziębienia.Uwielbiam je w każdej postaci , a najlepiej zwykłe ,niemoczone i słone ,takie są dla mnie najpyszniejsze.A Wasze? 4 filety śledziowe 1/2 szkół.dobrego oleju 1/2 cytryny ( soku) ja jednak dałam octu 1 czerwona cebula 1 łyżka(...)posiekanego koperku 3 łyżki ostrej musztardy sól pieprz ************************************* Filety wymoczyć w wodzie.Cebulę obrać i posiekać w piórka.Wymoczone śledzie posmarować musztarda,pokroić na kawałki ,posypać cienko poszatkowaną cebulą oraz koperkiem,delikatnie doprawić solą i pieprzem.Skropić sokiem , wymieszać i włożyć do sloika.Zalać olejem i odstawić na 12 godzin do lodówki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚroda Popielcowa w kalendarzu chrześcijańskim rozpoczyna 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Po szaleństwie kalorycznych potraw karnawałowych z przyjemnością zjemy coś lżejszego. Moja propozycja to śledzie z rodzynkami, znane i robione na wiele sposobów. Może nie są bardzo postne, bo w niektórych domach majonez i rodzynki by nie przeszły, ale zawsze(...)trzeba szukać złotego środka. Składniki: • 4 filety ze śledzia w oleju • 3/4 szklanki rodzynek • 1 jabłko • 2 cebule • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Cebulę pokroić w drobną kostkę, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty. • Rodzynki również zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut
To co kochamtylko takie sałatki, w których widać składniki, z jakich są zrobione. Muszą być więc apetyczne, ładnie pokrojone, a nie poszatkowane i wymiętoszone. Sałatki ze śledzi kojarzyły mi się często z bezkształtną masą o smaku śledziowym i nigdy ich nie jadłam. Moja sałatka jest uporządkowana, kształtna i kolorowa. Wyszukane składniki(...)zeszklić na oliwie. Dodać ocet, musztardę i przemieszać razem. Zagotować. • Połączyć wszystkie składniki. Doprawić pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Sałatka nie potrzebuje soli, bo śledzie są dość słone
To co kochamKawałki śledzi a’la Matjas pływające w różowej śmietanie. Wszystko za sprawą buraka ćwikłowego. Sałatka śledziowa jest smaczna i treściwa dzięki dodatkowi kaszy pęczak. W zasadzie można ją jeść bez pieczywa :) 4 płaty śledziowe solone a’la Matjas 1 duży burak ćwikłowy 50 g kaszy pęczak 300 g śmietany 12% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sok z cytryny(...)przegryzły. Śmietana z czasem będzie nabierała intensywniejszego różowego koloru. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania z kaszą , Dania z rybą , sałatki i surówki Tagged: buraki , kasza jęczmienna , śledzie , śmietana
https:KKuchniaMniamśledzie z pieczonym burakiem Ta prosta potrawa, wymaga od nas naprawdę niewiele pracy, ale efekt starań usatysfakcjonuje nawet najwybredniejszego smakosza. składniki 400 g filetów śledziowych z zalewy 1 cebula 2-3 niewielkie buraki sok z jednej cytryny 1 jabłko ( kwaśne) szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Buraki myjemy i w łupinach(...)płuczemy, kroimy na pół centymetrowe paski i wkładamy do misy. Wyjmujemy buraki z piekarnika, studzimy, obieramy z łupin, kroimy na drobne cząstki i dodajemy do śledzi. Do misy dodajemy również jabłko, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w talarki cebulę. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, oraz
Miód i pieprzMoja ulubiona wersja śledzi. Nauczyła mnie je robić Mama. Składniki: 3 cebule 30 dkg filetów śledziowych a’la matias 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu sól, pieprz ziele angielskie, liść … Czytaj dalej Czerwone śledzie
czarrna od kuchnimiło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Jajka faszerowane pastą śledziową . Składniki : jajka gotowane, śledzie matiasy lub konserwowe, majonez sól,pieprz, papryka czerwona, Sposób przygotowania : Ugotowane jajka przecinamy na pół , wydrążamy żółtka i wkładamy do miskUgotoi. Do żółtek wkładamy bardzo drobno pokrojone śledzie, majonez , sól
Pysznosci Babci Basiśledzie z zieloną papryką Śledzie jest na moim stole zawsze miłym gościem, dlatego dziś zaprezentuję kolejne danie z jego udziałem tym razem wzbogacone o wspaniały smak i aromat parzonych nasion lnu, słonecznika i sezamu. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 zielone papryki 1 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny
Miód i pieprzpieprz 1/2 pęczka natki pietruszki około 8-10 łyżek płatków owsianych Cebulę obrać i posiekać drobno. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż się zeszkli (puści sok.) Odsączoną fasolę, śledzia i jogurt zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać(...)szczypiorkiem. Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry z gzikiem pokazywałam Wam już i cały czas cieszą się sporą popularnością. Może ta dzisiejsza wersja ze śledziem również Wam zasmakuje
Codzienna kuchnia niecodziennawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane śledzie są niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością. Jeśli lubicie śledzie to koniecznie spróbujcie tej prostej i szybkiej propozycji! 5-6 filetów śledziowych bez skóry + mleko do moczenia 3 ogórki korniszone 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 250 ml śmietany 18% 1-2 łyżki majonezu
Di gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szybka sałatka z śledziem w roli głównej. Zrobiłam ją z dodatkiem ziemniaków, ogórków kiszonych i musztardy francuskiej. Wyszła bardzo smaczna i wyrazista w smaku. Nadaje się idealnie jako dodatek na grilla, bądź imprezę ma świeżym powietrzu Post Sałatka z śledziem, ziemniakami i musztardą francuską pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeŚledź w oleju to swego rodzaju Wielkanocny klasyk w mojej rodzinie. Przyrządzany zawsze w jeden tylko sposób. Składniki : 3 płaty śledziowe a'la matias 1 średnia cebula 2 średnie ogórki kwaszone ok 1,5 szklanki oleju rzepakowego (!) 2 łyżki octu sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone śledzie (u mnie to minimum 12h + 1 zmieniana woda) kroimy
Mechanik w kuchni