Przepis dostałam od mamy. Nie mam zdjęć z etapów przygotowania, ponieważ to mama robiła śledzia, ale mam za to zdjęcia gotowego dania :) Przepyszne! Składniki: 4 filety śledziowe wiejskie (mogą być gotowe matjasy lub inne filety śledziowe w zalewie, wówczas potrzebujemy mleko do namoczenia) 1/2 czerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo(...)zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone i jednocześnie są gotowe od razu do podania bez uprzedniego namaczania) Cebulę pokroić w talarki Lubczyk
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejne śledzie ..tym razem w sosie czosnkowym z majonezem i śmietaną...pycha..przepis podpatrzony tutaj. 8 filetów śledziowych w occie 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki majonezu 1/2 szkl. śmietany kwaśnej 1 łyżka musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w 2 cm paseczki. Cebulkę posiekać, czosnek przecisnąć przez(...)praskę. Majonez wymieszaj ze śmietaną, musztardą i Worcestershire .Sos dodać do śledzi i wymieszać.Odstawić do lodówki , aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzenieWielki Post zbliża się do końca, co u mnie w domu powoduje wzmożone spożycie ryb, w tym śledzi. Najchętniej zjadam je z pieczywem lub w sałatkach. Kiedyś podawałam tutaj przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem . Dziś sałatka z makaronem i kaparami. Składniki : 8 łyżek drobnego makaronu ( u mnie małe kokardki) sól 3 płaty śledziowe 12 czarnych oliwek 3 łyżki kaparów(...)łyżki oliwy pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostudzenia. Do wystudzonego makaronu dodać: oregano, kapary, połówki oliwek, pokrojone w kostkę (wielkością podobną do połówek oliwek) śledzie i jabłka (dla ładniejszego efektu jabłka nie obierać ze skórki) oraz cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka. Doprawić do smaku pieprzem. Odstawić na ok. 30 minut dla "przegryzienia" smaków. Tuż
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny przepis na śledzie. Tym razem w musztardzie. Jedliście? Jeśli lubicie zaskakujące smaki - spróbujcie. W przepisie wykorzystałam musztardę Kamis'a z płatkami z wędzonej papryki, ale Wy możecie wykorzystać swoją ulubioną. 'śledzie w musztardzie' Składniki: - 3 filety matiasów z zalewy solnej, wymoczone - 4 łyżeczki ulubionej musztardy - u mnie Kamis'a Specialite z płatkami z wędzonej papryki - 1 łyżeczka miodu(...)łyżki oleju Musztardę wymieszać z miodem i olejem. Śledzie pokroić i zalać musztardową pastą. Wymieszać z musztardą. Marynować przez min.8-12h w lodówce. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfUlubione mojego Męża. Połączenie dwóch smaków, które On uwielbia. Niestety te śledzie należy robić minimum 2 dni przed Świętami, ponieważ muszą się porządnie zamarynować w lodówce. Spróbujecie - może Wam zasmakują i zaserwujecie je swoim Gościom w noc sylwestrową? 'śledzie z oliwkami i kaparami' Składniki: - 8 filetów matiasów z zalewy solnej, wymoczone - 2 małe cebule czerwone - 2 łyżki kaparów - czarne oliwki(...)dodać przecier pomidorowy i dokładnie wszystko przesmażyć, aż składniki i smaki się połączą. Jeżeli sos będzie się rozwarstwiał, dodać kilka łyżek wody. Na sam koniec dodać miód. Przestudzić. Śledzie pokroić w paski i wymieszać z ostudzonym sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Konwalie w kuchni
CookYourselfZapraszam na pyszną sałatkę śledziową. To doskonała przekąska dla całej rodziny, w sam raz na dzisiejszy post. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 słoiczek marynowanych pieczarek,, po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 1 por, 1 czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, 1 cytryna, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam(...)kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam. Śledzie kroję w paski. Przekładam do salaterki. Dodaję pora, paprykę, pieczarki, cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Sałatkę doprawiam do smaku pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1 kg śledzi świeżych niesolonych 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych łyżeczka gorczycy 3 łyżki oleju Do nadzienia: papryka konserwowa ogórek konserwowy patisony konserwowe czerwona cebula pokrojona w ósemki Z wody i octu gotujemy zalewę - dodajemy sól, cukier i przyprawy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śledzie oczyszczamy(...)dodajemy do zimnej zalewy. Odstawiamy w zimne miejsce na 3 – 4 dni. Po tym czasie dodajemy do zalewy olej. Z tak zamarynowanych śledzi robimy rolmopsy.Nadziewamy tak naprawdę, czym chcemy. Ściśle zwijamy i przekłuwamy wykałaczką. Gotowe rolmopsy wkładamy z powrotem do tej samej zalewy. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.compoczątku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany mlekiem, był podawany przez cały okres postu z jajkiem lub ziemniakami, czasem nawet ze śledziami. W Wielki Piątek młodzież miejska i dworska urządzała "pogrzeb żuru i śledzia". Na znak zbliżającego się czasu radości i ucztowania, gliniany garnek z żurem był tłuczony. Natomiast śledzia wieszano
Pełny talerzŚledzie marynowane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Problem jednak w tym, że są różnie przyprawiane a zalewa nie zawsze jest odpowiednio kwaśna. Dlatego też wolę je przyrządzić sama bo mam wtedy pewność, że będą smakowały tak jak lubię. Najlepsze do tego są surowe, duże i mięsiste śledzie. Można też użyć mniejszych, sprzedawanych w płatach, ale także surowych(...)solanki. Przeważnie po prostu takie śledzie smażę , ale czasami także marynuję a później podaję z ziemniakami w mundurkach bo w takim zestawieniu smakują nam najbardziej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCzas Świąt Bożego Narodzenia to również czas na dania ze śledziami. Moją dzisiejszą propozycją jest śledź z cebulą i pomidorami. Danie proste, smaczne i świąteczne . składniki na 4 porcje 6 płatów śledziowych solonych 1/2 kg cebuli koncentrat pomidorowy szczypta cukru 3 łyżki oleju przepis Filety śledziowe moczymy w wodzie około godziny, a następnie je odsączamy i kroimy(...)kroimy w plastry , wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i dusimy aż będzie miękka . Dodajemy koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru i jeszcze chwilę dusimy. Gdy sos wystygnie zalewamy nim śledzie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny
Smakowite DaniaPyszna sałatka ze śledziem w roli głównej, dodatkiem czerwonej fasolki, cebuli i ogórków kiszonych będzie znakomitą przekąską na imprezę, śniadanie lub kolację. Expresowa i banalnie prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i gotowe. składniki na 4 porcje 50 dag filetów śledziowych matiasów 1 opakowanie fasolki czerwonej 2 cebule 3 kiszone ogórki 3-4 łyżki majonezu przepis Wymoczone(...)zimniej wodzie filety śledziowe, odsączamy i kroimy w kostkę . Czerwoną fasolkę odsączamy z zalewy. Cebulę drobno siekamy, ogórki kiszone kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy śledzie, fasolkę, cebulę i ogórki, dodajemy majonez i wszystkie składniki razem mieszamy. Sałatki nie solimy ponieważ śledzie są wystarczająco słone. Sałatkę chłodzimy w lodówce 30 minut
Smakowite DaniaPyszne śledzie w słodko - kwaśnym sosie pomidorowo - miodowym z cebulą i rodzynkami, wzbogacone majerankiem i pieprzem to świetna przystawka na co dzień i od święta. W moim domu co roku goszczą na wigilijnym stole. składniki na 3 porcje 5 płatów śledziowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek czarny pieprz 2 łyżki(...)mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wymoczone z nadmiaru soli a następnie osuszone płaty śledziowe kroimy w niewielkie kawałki. Do miski przekładamy wystudzoną cebulę w pomidorach z rodzynkami, dodajemy pokrojone śledzie i wszystko razem łączymy. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują następnego dnia
Smakowite DaniaProsta i szybka w przygotowaniu, smakowita sałatka. Idealna dla amatorów śledzi, którą szczególnie polecam na świąteczny stół. Dzięki poszczególnym warstwom, sałatka zyskuje niepowtarzalny smak. składniki na 4-5 porcji 5-6 płatów śledziowych solonych 2 cebule łyżeczka oliwy z oliwek 3 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 150 g majonezu(...)jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Śledzie moczymy w zimnej wodzie około godziny, po czym je odcedzamy i osuszamy. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy majonez dodajemy jogurt, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i wszystko mieszamy. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Płaty śledziowe, ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dno szklanej
Smakowite Daniafileciki to doskonała przystawka na różnego rodzaju imprezy, ale również dobry pomysł na coś do przegryzienia na kolacje, czy nawet jako danie obiadowe (np. ziemniakami). Najczęściej robie różnego rodzaju śledzie na święta, bo wtedy jest dużo okazji do spotkań, a śledziki czy fileciki w zalewie można przechowywać dość długo w lodówce i nic się im nie dzieje :) Składniki: 1kg śledzi(...)Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Zalewa octowa: 3 szklanki wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 1 ½ łyżki soli Ok. 10 ziarenek ziela angielskiego Ok. 4 listki laurowe Śledzie lub filety solimy, pieprzymy, a następnie kroimy na niewielkie kawałeczki, po czym panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy obustronnie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W gotującej
Smakowy RajSzukałam pomysłu na jakąś fajną przystawkę ze śledziem, przekopałam zeszyt babci mojego męża i znalazłam! :) Trzeba przyznać przepis stary i sprawdzony. Klopsiki wyszły rewelacyjne, dlatego jeśli planujecie zrobić je na większą imprezę, proponuje podwoić porcję :) Ja tak zrobiłam, a ciągle się zastanawiam, czy nie będzie mało. Oczywiście jeśli zostanie, też będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki(...)klopsiki: ½ kg słonych śledzi Matiasów ½ kg mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 2 średnie cebule 1 jajko 1 czerstwa bułka 2 – 4 łyżek bułki tartej Pieprz Ok. ½ litra oleju do smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie
Smakowy Raj