przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:605/934)

KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE - RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM 181

jabłek w wersji letniej wykorzystujemy sezonowe owoce, w czerwcu były to truskawki, teraz wspaniałe będą maliny czy jagody, a tak naprawdę pełna dowolność, tyle że NIE WCISKAMY OWOCÓW DO CIASTA NA PATELNI, a jedynie dokładamy je do racuchów już na talerzu; - całość polewamy najlepszym sosem czekoladowym, o którym pisałam  tutaj , a który króluje w naszej kuchni od dnia

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sernik mocno jagodowy (na zimno) 255

Sernik jagodowy na zimno to proste, szybkie, a jakże efektowne i smaczne ciasto, polecam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 500

obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 160 - 180 stopni. Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ścierkę i rolujemy. Zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia

Lili w kuchni
Ptasie mleczko na biszkopcie marcepanowym 358

robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do formy, posypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 - 30 min. w tem. 175 stopni. Galaretkę rozrabiamy w niepełnej szklance przegotowanej gorącej

Lili w kuchni
Biszkopt z jabłkami 134

Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i posypać cynamonem. Wlać ciasto do formy a następnie dodajemy kawałki jabłek. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut

The Sweet Damsel
Placuszki z jabłkami 147

wszystkie suche składniki, wiórki kokosowe oraz aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w drobną kratkę. (Można je również zetrzeć na tarce- na dużych oczkach) Dodać jabłka do ciasta. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu. Można podawać z dżemem, syropem klonowym, marmoladą, cukrem pudrem

The Sweet Damsel
Ciasto o smaku cappuccino 200

przepis znalazłam w gazetce CIASTA) Składniki: BISZKOPT 1 szklanka mąki tortowej 180 g cukru 8 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 2 szklanki mleka 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (po 60 g) 6 łyżek cukru BITA ŚMIETANA 500 g śmietany 36 % 55 g kawy cappuccino PONADTO: starta czekolada do dekoracji

The Sweet Damsel
Oponki serowe 170

łyżeczka octu Cukier wanilinowy ¼ l kwaśnej śmietany Dodatkowo: Olej Kieliszek spirytusu (wlać do oleju) Cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać ser, żółtka, sodę, cukier, śmietanę oraz ocet. Zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na kilka kawałków i rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości. Wykrawać szklanką kółka, a następnie w tych kółkach na środku wykrawać mniejsze kółka kieliszkiem. Ja użyłam również

The Sweet Damsel
Pyszna i łatwa babka 200

należy utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodać olej i aromat, miksować  do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą. Ciasto wylać do formy wysmarowanej  masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. godzinę. Można polać lukrem lub dowolną polewą

The Sweet Damsel
pyszne racuszki z jabłkiem i świeżymi jagodami 117

cukier wanilinowy 1 łyżka oleju lub masła jabłko jagody Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz olej. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy do ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz jagody i delikatnie mieszamy. Smażymy niewielkie  placuszki na rozgrzanej patelni - ja nie użyłam tłuszczu do smażenia

The Sweet Damsel
Ciasteczka owsiane z miodem i wiórkami kokosowymi 229

rondelku rozpuścić masło z miodem. Następnie rozpuścić sodę w 1 łyżce gorącej wody i szybko wlać do masła z miodem. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Z ciasta formować kulki, ściskając je chwilkę w dłoniach i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, spłaszczając je delikatnie. Ciasteczka piec w temperaturze 160*C przez ok 15 ,minut w termo obiegu

The Sweet Damsel
Ciasteczka kokosowe 168

jasną masę. Połączyć ze sobą obie masy delikatnie mieszając, następnie wsypać wiórki i jeszcze raz wymieszać. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i układać na nim łyżką niewielkie porcje ciasta. Należy zachować odstępy między ciasteczkami, żeby się nie posklejały. Piec ciasteczka w temperaturze ok 170*C w termo obiegu, przez ok 15 minut (do momentu, kiedy będą miały ładny złoty

The Sweet Damsel
Ciasteczka kokosowo-owsiane 135

rondelku rozpuścić masło z miodem. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i szybko wlać do rondelka z miodem i masłem. Połączyć mokre i suche składniki. Z powstałego ciasta należy uformować kulki, chwilę ściskając je w dłoniach. Następnie ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do wypieków i przycisnąć dłonią, żeby się spłaszczyły. Należy zachować niewielkie odstępy między ciastkami, ponieważ delikatnie wyrastają

The Sweet Damsel
Babeczki waniliowo-kokosowe 138

jajko Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Wymieszać dokładnie. Następnie dodać jajko,  olej, maślankę oraz ekstrakt waniliowy, Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wkładać do ¾ wysokości foremek. Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi.  Ja ułożyłam na każdej babeczce po jednej czarnej porzeczce J Piec w temperaturze 200*C przez ok 20-25 minut

The Sweet Damsel
Mocno cynamonowo-czekoladowe babeczki z jabłkami 133

Cynamonowy Raj -  Możecie je znaleźć  tutaj Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuje na gładką gęstą masę. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej   dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy dno foremki jasną masą, na niej układamy kawałki jabłek i przykrywamy masą kakaową. Na wierzchu

The Sweet Damsel