Z trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam
W kuchni Karmel-itkiI znów piszę o wydarzeniu zupełnie niekulinarnym, ale za to iście kulturalnym. A że jedzenie to też jej element, można "naciągnąć" i opisać to, co przeżyłam
W kuchni Karmel-itkimigdałowe W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto.Tortownic
Grunt to przepis!Ostatnio na blogu pojawia się nieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie(...)naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego
Mienta blogmoja Babcia – w zasadzie też szare, tylko ładniejsze od tych wielkopolskich:) Gdy Babcia robiła kartacze, u mnie w domu zwane po prostu pyzami z mięsem, zawsze zostawało jej trochę ciasta (mięso było na kartki). Robiła wtedy z tego ciasta małe pyzy z dziurką, które jedliśmy polane podsmażoną cebulką ze skwarkami.Ponieważ w przepisie na „szare kluchy” przeczytałem, że ziemniaki można
Gotuj z MisiemChyba nareszcie dojrzałam do tego, by poza gronem rodziny i przyjaciół wyjawić to, co się ze mną działo przez ostatnich pięć lat. Nie wszyscy wiedzą, nie
W kuchni Karmel-itkiubić na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru. Mąkę dodajemy na końcu.Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :)Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni
Ze smakiem i z pasjąłyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka krokant do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciastka energicznie zagnieść (masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki). Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty. Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez
Ze smakiem i z pasjąTłum spragnionych wrażeń fanów, ubranych na czarno w koszulki zespołu. Każdy inny, a jednak wszyscy do siebie tacy podobni, połączeni miłością do tego typu muzyki. Nieważne
W kuchni Karmel-itkiprzykładając większą wagę do ilości poszczególnych składników. Najważniejsze jest to, by płatków owsianych było dwa razy tyle co mąki. Reszta już bardziej na wyczucie. Ważna jest również konsystencja ciasta. Postaram się to dokładniej opisać już w samym przepisie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi morelami Potrzebujemy: 2 kubki płatków owsianych 1 kubek mąki 2/3 kubka cukru (szklanki są trochę(...)wszystko się połączy. Masa powinna zlepić się w całość. Musi być gęsta na tyle, żeby łatwo można było lepić z niej kulki. Na blasze układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kule i spłaszczamy je na ok. 1 cm. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 25 min. Gotowe. Najlepiej studzić je na kratce i dopiero całkowicie ostygnięte
Ratunku obiadbiałko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w poprzek(...)trzy. Bakalie wgniatamy do ciasta i dzielimy je na trzy części. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem lub ewentualnie mlekiem i pieczemy 20 min. Po tym czasie wałeczki wyjmujemy i zostawiamy do delikatnego ostygnięcia. Kiedy już da się wziąć je do ręki, kroimy na ukos
Ratunku obiadmąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do masy (stąd też nazwa - parzona :) ) . Można wlać kilka kropli olejku np. pomarańczowego czy waniliowego czy jakiegokolwiek innego :) Ciasto przelać do foremki na babkę. Najlepsze są te formy z kominem w środku.Aby zrobić babkę dwukolorową, należy podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą wlać do formy, a do drugiej
MiksturownikDodajemy orzechy (ewentualnie rodzynki, suszone śliwki itp) i mieszamy łyżką.4. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pilnujemy żeby ciasto się nie przypiekło zbyt mocno. Ja po pół godziny pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Łącznie pieczemy ok. 45 - 50 minut.Przygotowanie polewy:1. W garnuszku bardzo powoli podgrzewamy mleko z cukrem(...)cukier się rozpuści, dodajemy masło i kakao i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadka - odrobinę kakao.2. Rozprowadzamy polewę po wystudzonym cieście.Na koniec dowolnie dekorujemy:) Mnie fantazja poniosła, zachciało mi się gwieździstego nieba, więc przykładałam foremkę i sypałam pokruszone orzechy
Kraina Tysiąca SmakówIdealny serniczek na Święta:) Klasyczną "złotą rosę" przygotowujemy na kruchym cieście, ale taki na ciemnym "ciasteczkowym" spodzie wygląda moim zdaniem bardziej efektownie:) Składniki na tortownicę 26 cm - może być odrobinę większa, ale wtedy przygotuj więcej ciasteczek na spód. Z mniejszej wypłynie ;) Do przygotowania potrzebne są ziarenka z połowy laski wanilii. Drugą połowę oraz zewnętrzną część dorzuciłam do domowego(...)białek. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni.4. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy pianę na wierzch ciasta. Pieczemy aż ładnie zarumieni się z wierzchu, czyli ok. 15 - 25 minut.5. Niestety końcówka to już kwestia wyczucia:) Piana nie może za bardzo wyschnąć, bo nie pojawią się na niej złote
Kraina Tysiąca Smakówrybę. Mnóstwo podstawowych w kuchni czynności opisanych jest krok po kroku - np. przygotowanie owoców, warzyw, ryb i mięsa do dalszej obróbki. Makarony, faworki, jajka w koszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony. Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo(...)ciężkie tomisko!:) 500 stron i twarda okładka naprawdę nie ważą mało!Oprócz mnóstwa pomysłów na obiady - nie tylko z makaronem w roli głównej - znajdziemy tu też pyszne sałatki oraz ciasta i desery. Jest to naprawdę inspirująca książka dla każdego kto chciałby lepiej poznać kuchnię włoską.Dostępność składników? W większości nie będzie problemów i nie będą bardzo drogie - no chyba
Kraina Tysiąca Smaków