przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:527/934)

Chleb szwajcarski 249

wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych) Przygotowanie:   Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze

Ala piecze i gotuje
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 206

Dzisiaj obiad jednopateniowy, który skradł serca mojej rodziny. Po pierwsze jest mięso i ziemniaki, które zaspokoiły głód mężczyzn, a po drugie jest moja ulubiona cukinia i

Niezły Młynek
Kolorowy banan 185

Słodkie, małe co nieco, pasuje na deser, małą przekąskę dla dużych i małych łasuchów. Składniki: 2 banany 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki dżemu z wiśni

kgwjanczewo
Idealne naleśniki 152

Prosty przepis na idealne ciasto na  naleśniki. Podaję sprawdzone proporcje, każdemu się uda! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!   Idealne naleśniki Nasz naleśniczek na patelni smażą się rewelacyjnie. Składniki : 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli 2 jajka Przygotowanie: Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy(...)miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Jeśli naleśniki będą jedzono na słodko polecam dodać łyżkę cukru. Patelnie do naleśników nacieramy olejem przy użyciu ręcznika papierowego! nie wlewamy oleju na patelnie!! smażymy na średnim ogniu wyjdą idealne odwracają się lekko, nie ma problemu przywierania !!  Szykujemy wszystkie nasze składniki i dajemy całość

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kopytka 228

Cebulę obieramy,  kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Na stolnicy mieszamy ziemniaki z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty

KasiekGotuje
Sernik kajmakowy 293

utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu(...)powstanie gładka masa (jeśli ma grudki-musimy ją zmiksować). Gotową polewę odstawiamy, aby trochę ostygla i zgęstniała. Wykładamy ją na zupełnie ostudzony sernik, posypujemy prażonymi migdałami i wkładamy ciasto do lodówki na min 2 godziny

Zawsze głodna!
Bliny drożdżowe po Wileńsku 209

cukier i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy(...)porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy na nią drobno pokrojoną słoninę. Gdy się lekko zarumieni dorzucamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.Gdy kiełbasa jest prawie gotowa, wbijamy jajka, solimy i przykrywamy patelnię pokrywką. Czas smażenia jajek zależy oczywiście

Gosia gotuje
SOMERSBY ROZKWITA NA WIOSNĘ! WEGAŃSKI DESER Z MUSEM Z MANGO. 298

Tak, tak, tak właśnie - Lord Somersby szaleje, częstując nowym, nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiający, lekki, kuszący. Idealny na wiosnę!  Nie sądziłam, że połączenie bzu i limonki w

W kuchni Karmel-itki
Domowy smalec z cebulką 451

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taki domowy smalczyk na świeżej pajdzie chleba. Co prawda nie jest to jedzenie na co dzień lecz od czasu

Niezły Młynek
MASA CUKROWA OD A DO Z 198

Do pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle

W kuchni Karmel-itki
Babka z ricottą i rodzynkami 141

szczypty cynamonu i szczyptę soli. Ubijamy. Dodajemy ricottę, 2 łyżki soku pomarańczowego i śmietanę. Ponownie ubijamy.  Rodzynki odsączamy i obtaczamy w mące. Foremkę smarujemy masłem. Wylewamy połowę ciasta, a następnie wrzucamy połowę rodzynek. Na rodzynki dajemy pozostałe ciasto, na które znów wykładamy rodzynki. Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 ° C Po upieczeniu wystudzamy i przed podaniem posypujemy

Przysmaki Karolki
Domowy chleb z czosnkiem i oregano - gotowy w 1 h! 233

minut w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić. W międzyczasie wymieszaj mąki z czosnkiem. Do drożdży dodaj trochę mąki i ugniataj. Dodawaj mąkę aż utworzy się ciasto, które nie lepi się do palców.  Uformuj kształt chleba, jaki chcesz (ja wybrałam podłużny). Przykryj ciasto ręczniczkiem i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza

Gotowanie to kochanie
Naleśniki bezglutenowe 220

soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto

Naleśniki
Owsiane ciasteczka z rodzynkami 143

Wracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas(...)słodkiej bananowej masy, dodaj też proszek, sodę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj pozostałe 2 szkl. płatków oraz rodzynki, wmieszaj je dokładnie w ciasto. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej przygotowaną ilość mleka roślinnego. Za pomocą łyżki uformuj na blasze maleńkie i zgrabne ciasteczka, wstaw do piekarnika i piecz

Roślinna - blog wegański
Wytrawna tarta z porami 125

lecz ziemniaki, dzięki czemu w moim odczuciu tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą…  Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki(...)szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika. Podgrzybki opłucz i zalej niewielką ilością wrzącej wody, odczekaj chwilę

Roślinna - blog wegański