przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:247/934)

Włoski biszkopt z owocami 138

sobie pomyślałam, że już dawno nie robiłam biszkoptu i że powinnam to zmienić ;). Ale nie byłabym sobą jakbym nie spróbowała tego ciasta w jakiejś innej, nowej dla mnie odsłonie. Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto(...)mieszając mąkę, olejek, skórkę cytrynową i przestudzone rozpuszczone masło.Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy).Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części.W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione z cukrem maliny.Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim

UgotujmyTo.pl
Brazylijska babka marchewkowa 162

przeciw przygotowaniu skomplikowanych wypieków ale niestety nie zawsze mam na to czas, a apetyt na coś słodkiego zawsze się przyplącze..;) Pamiętam jak w młodości czytałam książki, gdzie były wspomniane ciasta marchewkowe lub dyniowe to zupełnie nie mogłam sobie wyobrazić jak smakują… Dopiero jak spróbowałam ciasta marchewkowego to się w nim zakochałam:)! Przepis na ciasto marchewkowe jest jednym z moich(...)Powoli dolewamy olej a następnie dodajemy puree z marchwi. Następnie dodajemy po trochu mąki. 4. Formę o pojemności 2 litrów smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je ulubioną polewą (z0bacz np. tutaj

UgotujmyTo.pl
Sernik czekoladowy warstwowy „mokka” 351

najlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien mieć bok około 40 cm. Chodzi o zabezpieczenie przed kąpielą wodną, żeby woda nie dostała się do ciasta. Z Ciastek Oreo usunąć krem i zmiksować je na drobne okruszki. Dodać rozpuszczone przestudzone masło, wymieszać i wyłożyć masę do tortownicy uklepując wszystko łyżką. 2. Kawę rozpuszczalną zmieszać z gorącą(...)większej blaszki, do której wlać gorącej wody na wysokość około 2.5 cm. Wstawić całość-bardzo ostrożnie-do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 60-70 minut. Wyjąć ciasto z kąpieli wodnej, zdjąć folię i zostawić na kratce na 10 minut. Delikatnie nożem oddzielić brzegi ciasta od formy i zostawić do dalszego studzenia cały czas w tortownicy. Zimne ciasto włożyć

UgotujmyTo.pl
Wielkanocna babka piaskowa 177

masy wlać rozpuszczoną w rondelku i dobrze wystudzoną margarynę (fot.1). Zmiksować. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Formę babkową z kominkiem wysmarować dobrze tłuszczem i oprószyć kaszą manną. Wlać ciasto, wyrównać (fot.2). Piec w temp. 180°C około 40-50 minut

Świat Ciasta
Klasyczny Keks z Bakaliami 232

Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki(...)wsypujemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno.Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy

Słodka Strona
Bajaderki / ziemniaczki 249

cukierniach cena czasami „powala” a w domu możemy zrobić równie pyszne ” za marne grosze „.A dlaczego?Bo te słodkości robi się z resztek!Resztek ciast , ciastek, okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet z ciasta, któremu „przytrafił” się zakalec!Spróbujcie!Na pewno nie pożałujecie!  SKŁADNIKI:* pokruszone ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych(...)mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada truskawkowa – ok. 150 g* masło – 70 g* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu

Ostra na Słodko
FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 158

Już kiedyś wspominałam , że w zamrażarce zawsze mam schowane ciasto francuskie.Tak na czarną godzinę ;)No bo albo słodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie niespodziewanie ( tzn. w gości wpadnie , żeby nie było :p ).Możemy nadziać je słodkimi kremami , czekoladą , owocami … albo też wytrawnie – mięsem czy warzywami.A łosoś w cieście francuskim to dopiero obłędnie smakuje ;)Dziś(...)przepis na fantastyczne rogaliki.Delikatne … rozpadające się w ustach , tak że chrupkie ciasto kruszy wszędzie wkoło ;) …. wypełnione po brzegi rewelacyjnym kremem – ze śliwkowych powideł , orzechów laskowych , migdałów i czekolady.Niebo w gębie!Nie ma co zachwalać- trzeba spróbować!SKŁADNIKI:* ciasto francuskie – 300 g* powidła śliwkowe – ok. 100 g* orzechy laskowe – ok. 80 g* czekolada mleczna

Ostra na Słodko
SERNIKOBROWNIE Z BRZOSKWINIAMI 271

kolejny fantastyczny przepis dla wielbicieli serników , brownie czy też innych ciast czekoladowych.Delikatne czekoladowe ciasto ala murzynek , połączone z obłędną serową masą i soczystymi brzoskwiniami.Fantastyczna całość , której smak zabiera nas wprost do 7 nieba!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* masło – 125 g* cukier – 0,5 szkl(...)masło ,cukier , kakao i wodę gotujemy na małym ogniu do połączenia, studzimy.Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.MASA SEROWA:Zmielony ser miksujemy z jajka , cukrem i budyniem.CAŁOŚĆ:Do formy wylewamy ciemne ciasto.Przykrywamy masą serową

Ostra na Słodko
Babka pomarańczowa na wielkanoc i nie tylko. 479

Babki i wieńce" C. Bardi, mam również nowiutką formę do pieczenia z kominem. Pierwsze próby pokazały, że ten rodzaj wypieków szybko ma szanse stać się moim ulubionym - robota żadna, ciasto pięknie wypieczone dzięki kominowi. Przy małym nakładzie otrzymujemy 10-12 porcji ciasta, nie jest więc tak, że się nastoimy przy garach a potem w 5 minut wszystko zniknie, nawet zmywania(...)dużo. No ale do rzeczy, jako pierwsza została przeze mnie wykonana pomarańczowa babka proszkowa.....Ciasto:300g mąki2 ł proszku do pieczenia1/4 ł soli150g miękkiego masła250g miękkiego serka (może być z wiaderka)skórka starta z 1-2 pomarańczy350g cukru3 duże jajka (u mnie 4 normalne)2 ł cukru waniliowegoGlazura:200g cukru pudrułyżka masłasok z 1 pomarańczy1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni2

Z butelką mleczka w tle
2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake 157

Bardzo dziękuję za to, że tutaj zaglądacie i za wszystkie maile i komentarze, które motywują mnie do dalszego działania.W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto miodowe z jabłkami(8-10 porcji)Składniki na ciasto:440 g mąki uniwersalnej1 łyżka proszku(...)temperaturze pokojowej300 g serka śmietankowego½-1 szklanka mioduPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.  Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę,  proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy

karmelowy
Makowiec z bezą 289

Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się(...)minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem.Spód:  W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę

Poezja smaku
Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką 298

Kruszonką - czyż nie są urocze? ;) Z pewnością każde dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie.Kuszą wyglądem, kształtem, zapachem i przede wszystkim smakiem. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z ulubionymi owocami, a wszystko posypane uwielbianą przez wielu kruszonką - proste, a zarazem świetne połączenie, któremu trudno się nie oprzeć. Drożdżóweczki idealne na przyjęcia, pikniki, kinderbale - gdzie się nie pojawią(...)Sposób przygotowania:Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce

Słodka Strona
Marmurkowiec z węgierką 141

mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu oka. No dobra to tyle(...)rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i dokładnie wszystko razem wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki (kawałki według uznania. Mogą być to połówki, jak i ćwiartki).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 130

drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko. Wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zbić lekko, żeby ciasto odgazowało i ponownie przykryć na pół godziny. Po drugim(...)wyrastaniu ciasto podzielić na dwie lub trzy części (w zależności od wielkości blachy), jedną część rozwałkować na prostokąt, pozostałe części pozostawić pod przykryciem.Rozwałkowany prostokąt posmarować obficie stopionym i przestudzonym masłem. Po wierzchu posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć w wałek wzdłuż szerszego boku. Odkrawać mniej więcej dwu centymetrowej grubości krążki i układać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 140

lubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;)Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę je pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. Efekt widać na zdjęciach :)Składniki:600 g mąki(...)świeżych drożdży,3 łyżki cukru, 250 ml mleka, 100 ml oleju,szczypta soli,2 jajka.Dodatkowo:tabliczka czekolady, spora garść jagód goji,cukier do posypania.Przygotować ciasto:Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna