przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:244/934)

Francuskie nadziane marchewy 158

kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne połączenie wyszło, bo wymyśliłam sobie nowy krem, budyniowo – waniliowo – śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki.  Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki(...)sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej

Smakowy Raj
18. 3 bit z ajerkoniakiem 182

Ciasta pepitki (bebe) – ok. 70-80 ciastek (zależy od wielkości ciastek) Masa kajmakowa 3 szklanki mleka 2 szklanki cukru 3 łyżki masła Masa budyniowa 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mączki ziemniaczanej 200 g . margaryny lub masła Masa śmietanowa ½ litra kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 150 ml ajerkoniaku Cienka masa(...)łyżeczka żelatyny Przygotować blaszkę średniej wielkości, najlepiej użyć takiej o regulowanych bokach, którą z łatwością można dopasować do ciastek, których nie musimy docinać, później blaszkę łatwo można wyjąć z ciasta. Tak więc pierwsza warstwa ciasta do ciastka. Przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając cukier z mlekiem ok. 3 godzin, aż nabierze złotego koloru. Przed wylaniem na ciastka, proponuję aby 1 łyżkę masy

Jadło i czytadło
Antałki 164

Antałki mego pomysłu, trochę przypominają mi smakiem kremówki papieskie, jednak to zupełnie inne ciasto. Dekoracja ciastek sprawiła, że wszyscy się zachwycali i nie chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej(...)łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru  cukier puder do posypania   Z podanych składników na ciasto kruche wyrobić szybko ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na trochę więcej niż 0,5 cm i wykrawać równe kwadraty lub kółka. Ciastka piec na złoty kolor

Jadło i czytadło
Mini tarty z owocami leśnymi 233

bryłe i pozostawała taka paćka. W tym przypadku każdy owoc zamrożony był osobno co po rozmrożeniu daje lepszy efekt estetyczny. Składniki : 1 paczka mixu na tarte ( kruche ciasto ), 200 gr owoców leśnych , masło do smarowania foremek,  25 g cukry  3 łyżeczki  bułka tarta, 1 łyżka mąki,  jajko do smarowania Przygotowanie   Kruche ciasto przygotowujemy(...)wkładamy  do lodówki na około jedną godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C.  3/4  ciasta wałkujemy i wycinamy kółka przy pomocy np. miseczki większej niż otwory w naszej foremce do muffin. Smarujemy je masłem i  posypujemy bułką tartą, wykładamy w otworach nasze krążki  z ciasta. Owoce mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem

cookpl
Fioletowa tarta ze śliwkami, borówką 120

się oczywiste.  Nie do końca wiedzialam co z tego wyjdzie, bo przepis absolutnie nowatorski. Było jednak pysznie, kolor się zgrał ze smakiem...warto czasem eksperymentować. Składniki na ciasto: 200 g mąki wrocławskiej 70 g cukru pudru 100 g schłodzonego masła 2 żółtka 25 ml zimnej wody Masa : 6 łyżek cukru  250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej(...)gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Dokładnie wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać  przejeżdżajac

Gosia gotuje
Sernik jagodowo-malinowy 114

bajecznym kolorze jagód i malin. Mama się nim zachwyciła, bo to pierwszy smakosz serników u nas w domu, ale trzeba przyznać, żciasto warte jest zachwytów...polecam przepis. Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru, 2 żółtka Składniki na masę: 750 g twarogu śmietankowego President 200 g  cukru 5 jaj 2 łyżki mąki(...)Owoce leśne mrożone ( jagody, maliny, jeżyny) listki melisy 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 36% Sposób przygotowania: Zimne masło posiekać nożem z mąką,  dodać cukier i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na lodówki na 60 minut. Po tym czasie Ciasto podzielić na pół i rozwałkować. Jedną część umieścić w wysmarowanej masłem i obcypanej bułą tortownicy

Gosia gotuje
Strucla z serem, truskawkami i brzoskwiniami 194

wypiekach drożdżowych, że nie używam masła i dodałam brzoskwinie i truskawki. Wyszła obłędna, a dzieci zajadały się jeszcze ciepłym, ja też, dlatego zdjęcia są jakie są   Przepis cytuję : CIASTO - 130 ml letniego mleka - 1 czubata łyżeczka suchych drożdży - 1 łyżka cukru - 100 g oleju - 425 g mąki pszennej typ 550 - 80 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko NADZIENIE(...)miejsce aż mieszanina zacznie bąbelkować. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Następnie w misce miksera umieścić mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto i po chwili wbić w nie jajko. Ciasto wyrabiać ręcznie lub przy użyciu miksera aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym

dom-agi.pl
Czekoladowy zawrót głowy 233

Przygotowanie: Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Na początek rozpuszczamy margarynę z czekoladą w kąpieli wodnej, czyli wkładamy miseczkę ze składnikami do większego rondelka i rozpuszczam nad gotującą się wodą. W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem w osobnych miseczkach:) Następnie lekko przestudzoną czekoladę pomału przelewamy do słodkich żółtek, następnie przesiewamy mąkę(...)połączoną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki lub dwóch mniejszych Piec ok. 40 minut w temp 175-180'C Smacznego :) P.S ciasto można polać polewą. Możemy ją przyrządzić z pozostałych składników, czyli pół tabliczki czekolady mlecznej i pół gorzkiej oraz pozostałej śmietany. Polewa jest bardzo smaczna i nie ścina się na kamień  pozostaje

Luźna Kuchnia
Makowiec 161

jajko  Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dosypując mąkę połączoną z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia po wymieszaniu jajek i mąki dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto i na ok 30 minut wkładamy do lodówki. w międzyczasie przygotowujemy mak- masę makową łączymy z jajkiem i namoczonymi w rumie- najlepiej dzień wcześniej bakaliami. Kwadratową formę do pieczenia ciasta smarujemy(...)masłem i obsypujemy mąką, na spód wykładamy3/4 ciasta, na ciasto masę makową pozostałą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski o grubości ok 1 cm  układamy na makowcu naprzemiennie tworząc kratkę, smarujemy rozbełtanym żółtkiem Pieczemy w temp 180'C ok 30 minut- do momentu, aż kratka będzie miała piękny złoty kolor. Podajemy posypany cukrem pudrem:) Smacznego

Luźna Kuchnia
Brownies 113

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto czekoladowe alla Brownies . Połączenie czekolady z nutką kardamonu daje niesamowity smak i aromat.  Do ciasta proponuję pyszną herbatkę Wiśnie w rumie Piątnica .  Składniki : 2oo g czekolady + 4  łyżki przegotowanej wody 4 jajka 1 szklanka cukru 1cukier waniliowy 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 210 g mąki(...)jajek dodać olej i letnią czekoladę . Dodać mąkę z proszkiem , kakao i kardamonem. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Blaszkę o wymiarach  24/36  wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut do tak zwanego suchego patyczka.  Czekoladę na polewę rozpuścić z 2 łyżkami wody chwilkę gotować .Wylać na ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik 125

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} SERNIK Ciasto:      4 żółtka,     3 szkl. maki zwykłej,      3 łyżki cukru,      2 łyżeczki proszku do pieczenia,      kostka margaryny Masa serowa(...)całe jajka,     1 budyń śmietankowy bez cukru Wykonanie: Piana z białek: 4 białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru, Z podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części,   większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno

Kuchnia Beaty
Miniszarlotki z malinami. 250

popołudniowej kawki ze znajomymi, czy na deser po obiedzie pachnąca ciepła szarlotka zadowoli każdego ( z podanej porcji 10 szarlotek). SKŁADNIKI: ciasto: 125 g masła  2 jajka  2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia  cukier waniliowy (17 g)  szczypta cynamonu   mus jabłkowy w litrowym słoiku lub 1kg jabłek, usmażyć z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, cynamonu(...)WYKONANIE:  Miękkie masło siekamy nożem, dosypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, robimy dołek wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto, smarujemy kokilki masłem, ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm. wyłożyć nim dno i ścianki, nałożyć jabłka, położyć malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką,    piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min.   posypać cukrem

Kuchnia Beaty
Idealne ciasto na pierogi 527

Przepis na ciasto, jaki dziś serwuję to prawdziwy rarytas. Receptura pochodzi z 1910 roku. Pierogi są delikatne i cieniutkie, a ciasto podczas wałkowania nie rwie się. Częstujcie się – z pewnością wystarczy dla wszystkich!  P.S. Na zawsze będę mieć sentyment do pierogów, których podczas zajęć na studiach z gastronomii nalepiłam z kolegami bez liku! Pozdrowienia dla Was moi kochani! :) Ciasto(...)miękkiego masła 1 całe jajo 2 żółtka 1 łyżeczka drobnej soli Mąkę łączymy z rozpuszczonym ciepłym masłem. Dodajemy jajo wraz z dwoma żółtkami, solimy i powoli wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło (przykrywając ściereczką, by nie wyschło). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła ringiem. Na każde kółeczko

Sajkofanka smaku
Warkocz marcepanowy 117

Składniki: Ciasto: 500 g mąki 30 g drożdży 250 ml mleka 80 g masła 2 żółtka 50 g cukru szczypta soli Masa: 200 g masy marcepanowej 2 białka 2 łyżki cukru 100 g płatków migdałowych 2 łyżki rumu lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Cukier puder utrzeć z wodą  Wykonanie: Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże(...)drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać ciepłe mleko, żółtka utarte z cukrem, sól, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże.  Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto i dobrze wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. W tym czasie

O kuchni z uczuciem
Kwiaty parówkowe 240

kwiaty parówkowe. Wbrew pozorom takie kwiaty są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości.  Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego  musztarda francuska groszek do dekoracji Ciasto francuskie smarujemy delikatnie musztardą.   Parówkę kładziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy z niego taki kawałek(...)można zawinąć w niego parówkę. Zawijamy parówkę w ciasto. Nacinamy na całej długości, ale uważamy aby nie przeciąć całej parówki.      Na talerzy rozmącamy jajko z jogurtem naturalnym. Parówkę w cieście obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie zwijamy w kółko. Końce zlepiamy ze sobą, można spiąć wykałaczką.  W miejsca rozcięcia wkładamy po kulce groszku zielonego. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania