przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:159/934)

Kuchnia Lidla: Puszysty placek borówkowy 1066

Przy okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła  4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)dałam jeszcze poziomki i jagody cukier puder do posypania Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i kakao mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto dodając po 1 żółtku. Wyrobione, jednolite ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/4 do 3/4, każdą z tych części owijamy w spożywczą i wkładamy do zamrażarki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 190

cały czas pamiętam. Zwłaszcza, że jakiś kilogram jagód leży zamrożony w lodówce i czeka na głęboką zimę, żeby wypełnić cały dom swoim zapachem... Ja to już czuję ;) Ciasto jest pyszne! Kruchy spód, kremowy sernik, rozpływające się w ustach jagody... Ach! :) Składniki: Kruchy spód i kratka: 2,5 szklanki mąki pszennej kostka masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki(...)wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany kremówki - 30 lub 36% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 g owoców: u mnie jagody   Kruche ciasto: Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pączki z różą 153

wypłynęło po wyrośnięciu uformowanych pączków. Dlatego następnym razem spróbowałabym usmażyć pączki bez konfitury, a nadziewać je już po usmażeniu. Przepis pochodzący z książki „Kuchnia dla oszczędnych”. :) Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki mleka 100 ml rumu ziarenka z 1/2 laski(...)mące. Dodajemy utarte jaja z cukrem, niecałe mleko, ziarenka z laski wanilii oraz połowę alkoholu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Jeżeli mieszanina jest za sucha – dodać resztę mleka. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Jeśli będzie się za bardzo kleić można dosypać odrobiny mąki, umyć dłonie, posmarować masłem i wrócić do ugniatania (nie korzystałam

Moja Delicja
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 318

tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka(...)odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy alkohol, olejek, żółtka i cukier. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które

Smakowy Raj
Tort Kukułka 378

koneserów czekoladowych i kawowych smaków z nutką czegoś mocniejszego. Spód jest mocno czekoladowy, mazisty i nie zawiera mąki – smakuje jak brownie. Kremy są lekkie i świetnie uzupełniają smak ciasta. Torcik prezentuje się bardzo elegancko, pamiętajmy tylko o nabyciu dobrej śmietany – to od niej w dużej mierze zależy sukces tortu. Tort jest zmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków(...)Ciasto czekoladowe (spód): 70 g masła 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 duże jajka 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków szczypta soli Krem kawowo – czekoladowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 170 g mlecznej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej) Warstwa biszkoptowa: podłużne biszkopty 1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 3 łyżki whisky, rumu lub wódki

Poezja smaku
Zróbmy sobie Kids Party! 259

COOL (jestem prawie pewna, że tego słowa nie używa JUŻ żadne dziecko), byście go spróbowali.  Hej, to nie tylko dobrze wygląda, smakuje też niebiańsko!  KOLOROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki: 2 podłużne kawałki ciasta francuskiego, delikatnie rozwałkowane swojskie maliny w zalewie (lub dżem dowolnego smaku) kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: W oba kawałki ciasta powciskaj posypkę cukrową z jednej(...)strony tak, by pokryła jak najlepiej całą jego powierzchnię.  Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jeden kawałek ciasta połóż na papierze stroną z posypką do dołu. Rozsmaruj na nim maliny w zalewie (lub dżem). Przykryj drugą częścią ciasta, tym razem posypką ku górze. Pokrój ciasto na długie kawałki, jak paluszki. Rozłóż je na blaszce tak, by między paluszkami były odstępy

Gotowanie to kochanie
Piernik staropolski 178

połowie listopada, później można zapomnieć o nim prawie do świąt. Wbrew pozorom nie jest pracochłonny, po prostu jego pieczenie jest rozłożone w czasie.  Jak pisze Pani Dorota :  "Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed będzie równie smaczne." Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła(...)wyraźny smak) W garnku umieścić masło, miód i cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto przełożyć do szklanej miski lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą, nakłuć.  Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce

Chocolate Muffin Blog
Cygańskie ścieżki 2555

Ciasto cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy jest wspaniały. Warto je przygotować. Polecam!!!  SKŁADNIKI: Ciasto: 9 białek, 4 żółtka, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1,5 szklanki mąki + 2 łyżki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 łyżka kakao, 3 łyżki suchego maku, 1 opakowanie kisielu wiśniowego(...)Masa: 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 opakowań galaretek o różnych kolorach. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Różowy sernik daktylowo-ananasowy :) 122

Witajcie :) Dzisiaj zaplanowaliśmy upiec fajne ciasto i udało się. Zmodyfikowaliśmy stary przepis mamy i wyszedł super sernik. Nie wiemy jak u Was, ale u nas ciasto to podstawa weekendowego menu :) Sporadycznie kupujemy jakieś słodkości w sklepach ze względu na wszech obecne tłuszcze utwardzone, których unikamy jak ognia i polecamy Wam również taką taktykę. Nauczyliśmy się odruchu czytania składu produktów(...)opakowanie suszonych daktyli Twaróg, olej, mleko, budyń, sok z cytryny i 1/4 szklanki cukru miksujemy. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto. Na blachę wykładamy ciasto, potem zmiksowaną masę serową, a na wierzch pokrojone ananasy i pokrojone daktyle. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

vegetanie
Prosta pizza domowa 281

maili z pytaniem o przepis, gdyż pizza wygląda „bardzo profesjonalnie” Na farsz wykorzystałam ajwar, szynkę dojrzewającą, żółty ser i czarne oliwki. Farsz ułożyłam w szachownicę. Samo ciasto jest bardzo łatwo zrobić, potrzebuje jednak 2 godzin na wyrośnięcie. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Prosta pizza domowa dla laików i nie tylko … na cienkim spodzie z pysznym sosem(...)farszem. Ciasto na pizzę jest bardzo minimalistyczne, wykorzystałam tylko 200 g mąki pszennej, 5 g suszonych drożdży, 120 ml wody i dużą szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, wyrabiamy ok. 10 minut (ja zrobiłam to mechanicznie hakiem robota). Po wyrobieniu ciasto układamy na desce, przykrywamy miską i zostawiamy na 2 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, zawijamy brzegi ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gruszkowiec. 232

Gruszki to owoce, które bardzo lubię więc pokusiłam się zrobić ciasto z nimi- kusi smakiem! Muszę jednak dokonać w przyszłości małej zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła(...)dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: gruszki obieramy, zostawiamy ogonki, gotujemy w wodzie z podanymi dodatkami 10 min., zostawiamy do ostygnięcia, ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajka (ogrzane do  temperatury pokojowej), dodajemy cukier waniliowy, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,stopniowo dodajemy do puszystej masy

Kuchnia Beaty
Drożdżowe warkoczyki na ostatki 208

bardzo puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Drożdżowe warkoczyki na ostatki Składniki na około 24 warkoczyki:  200 g mąki chlebowej 250 g mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało. 70 g cukru 4 żółtka 1 całe jajko 20 g świeżych drożdży 60 g masła 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżka spirytusu skórka otarta(...)Jajko i żółtka roztrzepujemy z resztą cukru. Masło roztopiamy i lekko studzimy. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy spirytus, roztopione masło i skórkę z cytryny. Wyrobiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Mia Cucina Sofieta
Oliwkowe przekąski na patyczkach 189

Dziś proponujemy przekąskę z ciasta francuskiego, która bardzo efektownie wygląda na stole. Ja nie należę do wielbicieli oliwek, w związku z tym dla mnie to bardziej ozdoba stołu, ale tym którzy je  lubią taka forma podania w cieście francuskim bardzo się podobała. Oliwkowe przekąski na patyczkach SKŁADNIKI: 1/4 opakowania ciasta francuskiego zielone oliwki (ok 150 g) 1 żółtko(...)łyżka mleka Żółtko jaja mieszamy z łyżką mleka. Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i smarujemy żółtkiem z mlekiem. Ciasto kroimy na paski mniej więcej szerokości oliwek. Każdą oliwkę owijamy ciastem francuskim, częścią posmarowaną ku środkowi i nabijamy całość na patyczki szaszłykowe. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu pozostałym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebularze z ciasta francuskiego 165

Dziś Nasza kolejna prosta i szybka wariacja na wykorzystanie ciasta francuskiego do przekąsek. Jednocześnie  jest to dowód na to, że jeżeli mamy w domu opakowanie ciasta francuskiego, a do tego praktycznie pustą lodówkę to możemy zrobić coś ciekawego.  Do przekąsek wykorzystałam cebulę zwykłą i czerwoną bo akurat takie miałam, ale mogą być dwie zwykłe lub czerwone(...)większego znaczenia. Cebularze z ciasta francuskiego SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich keczup do podania Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy kółka i nakłuwamy je widelcem. Cebule kroimy na plasterki i rozdzielamy na krążki. Na każde kółko ciasta nakładamy krążek cebuli i zwijamy boki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi 151

upieczenie mazurka jest skomplikowane, nic bardziej mylnego, przygotowanie jest bardzo proste i warto skusić się na upieczenie go w swoim domu.  Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi SKŁADNIKI: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: kajmak - puszka powidła śliwkowe 50 ml płatki migdałowe posypka czekoladowa(pieguski) perełki dekoracyjne  PRZYGOTOWANIE(...)Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę,  dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię i zostawiamy na 30 - 40 min w lodówce. Następnie ciasto wykładamy na blaszkę, podnosimy brzegi ciasta bądź formujemy warkocz, całość nakłuwamy widelcem - pieczemy w 190-200 stopniach przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki