drogie i sprowadzane do nielicznych tylko miast, które mogły poszczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają(...)skróty i sięgnąć do korzeni. Przygotowanie piernika staropolskiego nie jest ani trudne, ani skomplikowane, ale trzeba zacząć na długo przed tym, zanim będzie można zasiąść do stołu. Surowe ciasto musi bowiem długo dojrzewać, a mianowicie - według różnych źródeł - od 2 aż do 6 tygodni. Nie tracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny
Ratunku obiadkorzennymi przyprawami. I chociaż jabłka także uważam za słodką kwintesencję jesieni, czasem czuję potrzebę, by upiec coś innego niż szarlotkę. Nie spodziewałam się, że cokolwiek wyjdzie mi z tego ciasta. Chociaż znałam podstawowy przepis i proporcje składników, praktycznie całość improwizowałam. Na początku wyszło tak gęste, że przeniesienie go do formy graniczyło z cudem. No to dodałam o 2 jajka więcej(...)trochę otrębów, rodzynek, cukru... I w sumie to zadowolona jestem. Ładnie wyrosło, nie opadło, do popołudniowej herbatki jak znalazł. Marchew jest praktycznie niewyczuwalna, ale nadaje ciastu ciekawego koloru, a całość dopełnia słodka, lekko kwaskowata polewa. Dzięki otrębom i mące pełnoziarnistej ciasto zawiera także cenny błonnik i wiele witamin. Jako posypka doskonale sprawdziłyby się orzechy włoskie, ale ja tym razem wykorzystałam
Kuchnia Ellieskładniki na ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 3 – 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Make przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy stopniowo śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przekładamy do natłuszczonej foremki do tary. Nakłuwamy widelcem(...)grzyby, doprawiamy solą i dusimy całość ok. 15 min. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy ze śmietaną oraz roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy grzyby i zalewamy je masą serowo śmietanową. Całość pieczemy w 190 st. C przez ok. 15 – 25 min., do zrumienienia się
Domowy Smak JedzeniaPleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama. Po łączenie kakao, piany, kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;) Wydaje się skomplikowane w wykonaniu, ale w rzeczywistości jest łatwe i proste. Składniki: 4 szklanki mąki 5 szt. jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 250 g masła 2 łyżki śmietany(...)owoców cukier puder do posypania Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczen ia,dodałam 1/4 cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki masło. Wszystkie składniki zagniotłam. Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4 Do 1/4 dodałam kakao. Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut. W międzyczasie wyłożyłam blachę (o wymiarach
potrawyregionalnePolecam dziś to ciemne kakaowe ciasto z delikatnym kremem i słodką,czekoladową polewą. Składniki: CIASTO 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek gorzkiego kakao 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1 l śmietany kremówki 30 proc. 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy PONCZ 0,5 szklanki herbaty sok z połowy cytryny 0,5 szklanki(...)białek wlałam masę z żółtek i delikatnie wymieszałam. Powoli wsypywałam mąkę,proszek do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszałam łyżką. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia po czym przekroiłam je na pół. W małym garnuszku rozpuściłam cukier z herbatą aż powstał syrop
potrawyregionalneKolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej. Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka. Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor. Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem: * ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasteczka serowe z rabarbarem * rabarbarowe ciasto z maślanką(...)proszek do pieczenia. Miksowałam, aż powstała puszysta masa. Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem. Układałam go na cieście. Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem. Smacznego
potrawyregionalneDzisiejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem. Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was. Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki. Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe. Można również dodać pokrojonego ananasa. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej drobno marchewki(...)masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Serek miksujemy z masłem. W trakcie dosypujemy pozostałe składniki. Polewę należy wylać na wystudzone ciasto. Mikserem utarłam jajka, aż podwoiły swoją objętość. Dosypywałam do nich cukier. Wlewałam cienkim strumieniem olej. Wsypałam przesianą mąkę. Następnie sodę, proszek do pieczenia i sól. Wsypałam cynamon. Wszystkie składniki
potrawyregionalneSzybkie i proste ciasto piaskowe na drugie śniadanie czy podwieczorek. Smak dzieciństwa- pajda ciasta posmarowana grubą warstwą masła i domowym dżemem. Chrupiąca skórka i sypki środek, zapach wanilii i cytryny ;-) Do tego kubek mleka i zanim się obejrzycie ... ciasta już nie będzie. Składniki: 100 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 g masła lub margaryny(...)cukru 100 ml wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru wanilinowego otarta skórka z jednej cytryny 2 łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli cukier puder do posypania ciasta bułka tarta do posypania formy Do miski przesiałam mąki: ziemniaczaną i pszenną. Dodałam proszek do pieczenia. Miękkie masło utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam żółtka, aromat waniliowy i startą
potrawyregionalnenależy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię. Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać(...)rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżka smalcu 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie) ja użyłam firmy President
potrawyregionalneProste i szybkie ciasto czekoladowe. Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały. Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec. Składniki: 300g gorzkiej najlepiej 70% czekolady ( trzy tabliczki ) 250g masła (jedno opakowanie) 160g cukru (ja użyłam trzcinowego) 7 szt. jajek 100g migdałów 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 laska(...)wodnej, wymieszałam masło z masą i odstawiłam do ostygnięcia. Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta. Teraz pora na jajka. Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać. Do nich dosypywałam cukier i ucierałam na białą
potrawyregionalneSzybki, prosty w wykonaniu i pyszny murzynek z wiśniami. Wilgotny, pachnący i puszysty po dodaniu ubitej piany z białek. Wiśnie jak i śliwki idealnie pasują do słodkiego, kakaowego ciasta. Polecam gorąco! Składniki: kostka margaryny lub masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki(...)masy i delikatnie wymieszałam. Tortownicę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wyłożyłam masę do tortownicy. Wiśnie powkładałam na masę. Część z nich można powciskać głębiej. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut. Polałam ciasto odlaną wcześniej polewą. Można ale nie trzeba do niej dodać roztopioną czekoladę. Ja posypałam jeszcze
potrawyregionalneLekkie Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie o wyraźnym cytrynowym smaku. Polecam je też na łatwość wykonania. Polane jest lukrem cytrynowo-pomarańczowym, który podkreśla smak ciasta i nadaje mu wilgotności. Składniki na ciasto: kostka masła 3 szt. jajek (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki pszennej mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kolejne składniki: olej, alkohol, sok z cytryny, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i mąkę pszenną przesianą przez sitko. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do ciasta i delikatnie wymieszałam. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej ciasto. Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam
potrawyregionalneUwielbiam takie ciasta! to jest naprawdę bardzo szybkie a dodatkowo bardzo smaczne! Przepis od dłuższego czasu krąży po sieci wiec i ja postanowiłam je upiec i sprawdzić czy te wszystkie zachwyty na jego temat są uzasadnione! Kto nie próbował - najwyższa pora! Składniki na ciasto; (foremka 25/35 cm) 6 jajek pół szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej(...)Masło( o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem około 5 min. na jasna puszystą masę. Następnie wsypujemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy w której piekło się ciasto. Możemy wyłozyc ją folią aluminiową. Ciasto ponczujemy (kawa zmieszana z alkoholem) a następnie wykładamy połowe masy i rozsmarowujemy. Na masie układamy
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam ciasta które mają dużo bakalii, te ciasto jest rewelacyjne, piekę je zawsze na święta Bożego Narodzenia. Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Ciasto makowe(...)aromat migdałowy sól - szczypta sezam - 1 łyżka kasza manna - 10 łyżek jabłka - 700 g cukier puder - 200 g orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka jaj oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować. Do utartej
Kuchnia DanusiMorze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się(...)wykwintne i ma wyjątkowy smak. Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :) Biszkopt kakaowy: 7 jajek 200 g drobnego cukru do wypieków 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek i ubić
Trzeci talerz