się Wam przyznać, że dawno nic mi nie sprawiło tyle radości w kuchni, co zabawa z tymi choinkami. Ależ miałam radochę ! Moje młodsze dziecko przyglądało mi się z ciekawością :-). Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej. Parę dni temu dostałam taki fajny prezent jako nagrodę w konkursie kulinarnym. Jest tam wiele przepisów, z których na pewno wkrótce
Kulinarne przygody GatityPrzepisów świątecznych ciąg dalszy ! Dzisiaj propozycja na słodko, bardzo słodko. Oto czekoladowe ciasteczka, które będą doskonałym uzupełnieniem innych słodkości pojawiających się na naszych bożonarodzeniowych lub noworocznych stołach. Ich wykonanie jest proste, a efekt wizualny bardzo mi się spodobał, wyglądają jakby ktoś oprószył je lekkim śnieżkiem ! Nie wiem tylko czy następnym razem nie dodam do nich mniej cukru... ? Więc jeśli ktoś(...)przepada za bardzo słodkimi ciasteczkami niech doda trochę cukru mniej do masy jajecznej. Inspirowałam się przepisem z bloga, nomen omen Czekoladą utkane. Popękane czekoladowe ciasteczka (chocokate crinkles) Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 60 g masła 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej cukier puder
Kulinarne przygody Gatitykilka dni temu i nie mogłam się im oprzeć ! Postanowiłam je od razu przetestować, mimo, że wzór mało świąteczny, ale rzeczywiście "made with love" :-). Do testów wybrałam doskonały przepis, według którego piekę pierniczki już od paru lat. Przepis podała Janka na cin-cinie. Robię go z połowy porcji. Ciasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem
Kulinarne przygody Gatitynaszym domu. Śledzia jadamy w wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego(...)marynowania. Jednak warto poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak. Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulą. Śledź w sosie czosnkowym Składnik na 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut, marynowanie 3 dni Składniki: Marynata 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 1 cebula 10 ziarenek ziela angielskiego 10 goździków 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatitypyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim Akacjowym blogu i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam zajrzenie do tego bloga o podróżach(...)kuchni. Znajdziecie tam nie tylko ciekawe i smakowite przepisy. ale również przepięknie zdjęcia z całego świata. Terrina z golonki Składniki:1 duża surowa golonka (1,5 kg)włoszczyzna2 cebule3 liście laurowe1 łyżka suszonego tymianku100 g szynki konserwowej125 g masła1 łyżka francuskiej musztardy2 łyżki posiekanej natki pietruszkisólpieprz Wykonanie:Golonkę wkładamy do garnka
Kulinarne przygody Gatityupieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa :) Do upieczenia tej porcji ciasteczek wykorzystałam ten przepis na pierniczki. Przypadł mi do gustu już jakiś czas temu i co roku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu. W tym roku urozmaiciłam
Kulinarne przygody GatityPodawałam już na blogu przepis na kandyzowane plasterki pomarańczy. Dorzucam jeszcze przepis na skórki. Możemy je zamknąć w słoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je długo. Wykorzystuję je do różnych ciast, na przykład ostatnio do cytrusowego ciasta z figami i daktylami. Doskonale pasują również do ciast drożdżowych czy też do serników. Pamiętajmy, żeby jedząc pomarańcze odkładać obrane skórki
Kulinarne przygody GatityPowoli zapominamy o minionych Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był na blogu przepis na mojego ulubionego śledzia w sosie czosnkowym, dzisiaj pojawi się przepis na klasycznego śledzika w oleju. Nie może go zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Śledzie powinniśmy przygotować
Kulinarne przygody Gatitydnia trafiłam na stronę forum Wędliny domowe. Poczytałam, postudiowałam i się odważyłam zrobić swoją własną domową pasztetową. Teraz przyszła kolej na pasztetową wędzoną, przepis też zaczerpnięty z forum Wędliny domowe. Jeśli macie swoją własną wędzarnie lub kogoś zaprzyjaźnionego kto wędzi serdecznie polecam(...)przepis. Już nie będziecie chcieli jeść sklepowej wątrobianki ! Oczywiście pod warunkiem, że nie jesteście na rygorystycznej diecie. Jedyny minus pasztetowej to ten, że niestety jest dosyć tłusta...Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) Składniki:1,70 kg podgardla1,30 kg boczku0,70 kg wątroby wieprzowej4 bułki kajzerki0
Kulinarne przygody GatityDzisiaj wracam do klasycznej kuchni, do dania typowego dla polskiej kuchni, przepisu na tak zwaną jarzynkę do mięsa. Buraczek, warzywo, które jest dostępne przez cały rok, ale wraca do kulinarnych łask, gdy za oknem robi się chłodniej. Szkoda bo to bardzo zdrowe warzywo, tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony(...)przy anemii. Natomiast osoby odchudzające się powinny pamiętać, że gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Pojawiły się już na blogu inne przepisy buraczane: zakwas buraczany na czerwony barszcz, czerwony barszcz na zakwasie, sałatka z buraków, śledź w buraczkowej pierzynce, domowa ćwika, a nawet ciasto buraczkowe. Próbowaliście
Kulinarne przygody Gatityjakiejś słodkiej przegryzki ??? Bez przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy. Zawierają minimalną ilość cukru, ale za to mogą się(...)zrobicie w kilka chwil, wystarczy zmiksować jedną szklankę górskich płatków owsianych (nie błyskawicznych !) i otrzymamy szklankę mąki owsianej.Inspirację czerpałam z tego przepisu. Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light Składniki (20-25 szt): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki owsianej 1 jajko 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna propozycja pasty do chleba, a zarazem kolejna podroż do kulinarnej przeszłości. Otóż tytułowa babcia Wandzia, to babcia mojej drugiej połówki, nota bene wyśmienita kucharka, z której przepisów dziś często korzystam. W moim domu ten serek zagościł ponad 25 lat temu i mam nadzieję, że moje córki również poniosą go dalej w świat. Przepis jest bardzo prosty, do szczęścia
Kulinarne przygody Gatityrazem zapraszam do słodkiej lutowej piekarni. W kolejnej odsłonie wspólnego pieczenia dostałyśmy od Amber propozycję upieczenia czekoladowego chleba. Taki przepis uradziły wspólnie z Beą w kuchni. W oryginalnym przepisie były chipsy czekoladowe, ale ostatecznie postanowiłam, ich nie dodawać. Chleb jest niesamowity, przepięknie pachnie już przy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko
Kulinarne przygody Gatityweekend wspólnie z Małgosią i innymi dziewczynami w cyklu Wypiekanie na śniadanie piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką. Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie. A przy okazji(...)mogłam po raz pierwszy przetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki będę jeszcze nie raz i nie dwa wracać. Maślane rogaliki z makiem Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka
Kulinarne przygody Gatityprzypomniało mi się, że w zeszłym roku porobiłam zapasy pieczonej dyni. Teraz nie pozostało już nic innego jak znaleźć jakiś fajny przepis na ciasto. Zainspirowałam się ciastem dyniowym z bloga Kwestia smaku, prostym i szybkim w przygotowaniu. W oryginalnym przepisie do upieczenia tego ciasta było wykorzystane masło
Kulinarne przygody Gatity