przepis - 33114 przepisów (strona:72/2208)

Chleb lniany na zakwasie 202

Przepis na ten chleb wypatrzyłam u Liski. Troszkę zmodyfikowałam jej przepis, dodając jeszcze otręby. Oto co mi wyszło ! Chleb lniany na zakwasie Składniki zaczynu: 360 g mąki żytniej razowej 290 ml wody 5 łyżek zakwasu Składniki namoczka: 80 g nasion lnu 70 g otrębów żytnich woda Składniki ciasta chlebowego 180 g mąki żytniej 720 360 mąki chlebowej 200 g wody

Kulinarne przygody Gatity
Ryż sezamowy 230

Przepis na ten ryż już jakiś czas temu zagościł na naszym stole. Jest doskonałym dodatkiem do dań orientalnych, my go jadamy również jako dodatek do drobiu. Wypatrzyłam go na forum kulinarnym cin.cin. Tym razem ryż  przygotowała moja młodsza córka Ola. Wyszedł jej znakomity. Zachęcam do wypróbowania w domu ! Podaję przepis na gotowanie ryżu w parowarze

Kulinarne przygody Gatity
Quesadillas z kurczakiem i serem 2799

wiemy co chcemy ugotować. Ja też nie miałam koncepcji na szybki obiad, ale gdzieś wpadły mi w ręce fotki quesadillas. Poszperałam w necie i na hiszpańskiej stronie z przepisami znalazłam ten przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmodyfikowała ;-) Quesadillas z kurczakiem i serem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona cebula

Kulinarne przygody Gatity
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka 297

Przedstawiam kolejny przepis na domową kiełbasę z cyklu "wiem co jem" ! Tym razem będzie to kiełbasa żywiecka  podsuszana. Przepis tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe, tym razem od Halusi.Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np.  domowa polędwicę wędzoną, domową wędzoną kiełbasę chłopską, wędzoną domową pasztetową, polędwicę wileńską

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto rabarbarowe 207

Oryginalny przepis na to ciasto to przepis na szarlotkę, ale jako, że sezon rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe ciasto z rabarbarem 239

Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z kulinarnej skarbnicy wiedzy, czyli z cincina, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Uwielbiam proste przepisy na ciasta !  Tym razem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Składniki na ciasto: 1 szklanka  jogurtu 1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej3 jajka2

Kulinarne przygody Gatity
Tabbouleh, letnia sałatka 212

Zainspirowana przepisem Marty Gessler postanowiłam popełnić tę sałatkę. Jest idelana na wieczorną letnią przekąskę. Nie trzymałam się dokładnie przepisu, bo nie miałam wszystkich składników, ale myślę, że takie odstępstwa można przeżyć ;-). Tabbouleh, letnia sałatka Składniki: 1/2 szklanki suchego kuskus 1 spory ogórek gruntowy 2 pomidory 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól

Kulinarne przygody Gatity
Mrożony jogurt truskawkowy 176

Przepis wypatrzony na blogu Crispy Biscuits. Wymarzony sposób na schłodzenie się w te upalne dni. Przepis nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy boski !  Mrożony jogurt truskawkowy Składniki na 2 porcje 200 g truskawek 180 g jogurtu naturalnego 60 g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę.  Następnie przelewamy do pojemnika

Kulinarne przygody Gatity
Lody rabarbarowe 174

moje drugie podejście do lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis... Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia. Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz na stałe wejdą

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe 183

kiedy stałam się posiadaczką maszynki do lodów testuję różne przepisy. Dzisiaj przepis podpatrzony na blogu Kulinarne wariacje , troszkę przeze mnie zmodyfikowany. Do truskawek dodałam mus rabarbarowy. Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Składniki:500 g truskawek3 duże łyżki musu rabarbarowego400 g jogurtu naturalnego typu greckiego4 łyżki cukru250 g śmietanki kremówki 30%Wykonanie: Jogurt miksujemy z cukrem, następnie dodajemy do niego

Kulinarne przygody Gatity
Calamares a la romana 175

nimi pewien problem...Robiłam je już wiele razy, ale nigdy nie udało mi się zrobić tak rewelacyjnej panierki, jaką robią w hiszpańskich barach... Przejrzałam wiele hiszpańskich przepisów i nic... Kalmary zawsze wychodzą pyszne, ale nigdy takie jak w Hiszpanii. Dzisiaj kolejna wersja, wyczytana gdzieś w necie, niestety nie pamiętam źródła, bo zapisałam na jakiejś karteczce tylko przepis. Calamares

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik: pomidory, ogórek 207

Kolejna fala upałów  za nami, a mnie został po nich przepis na szybki chłodnik. Ale ponieważ zapowiadają, że lada moment zrobi się znowu gorąco, to może komuś się przyda przepis na odświeżającą zupę ? :-). W tym sezonie robiłam kilka chłodników, miedzy innymi gazpacho, chłodnik ogórkowy i chłodnik pomidorowy, ale nie mogę się zdecydować, którym mi najbardziej

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z rozmarynem 166

Zaintrygowana przepisem na chlebki z rozmarynem z bloga Krystyny9 postanowiłam je upiec sama, bo akurat jak ulał pasowały mi do mojej pasty z bakłażana.Przy okazji też  dołączam z tym przepisem do co  miesięcznej akcji Na zakwasie i na drożdzach, która prowadzi na swoim blogu Wisła.Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki na płynnym zakwasie 206

ogromną przyjemnością dołączyłam do grona piekarek i do akcji wspólnego pieczenia chleba. Tym razem wspólnie piekłyśmy bagietki na płynnym zakwasie. Przepis wybrała dla nas Renata S., a organizatorką była Amber. Moim bagietkom dałam niestety za mało czasu na wyrośnięcie, bo w niedzielę kiedy piekłam w domu było dosyć chłodno. Następnym razem będą wyrastać w piekarniku. Natomiast(...)wygląd wcale im nie przeszkodził w tym, że w smaku były rewelacyjne ! Z niecierpliwością czekam na kolejną akcję, pozdrawiam wszystkie piekareczki. Niech się nam upiecze :-) Poniżej przepisu znajdziecie linki do blogów dziewczyn, z którymi wspólnie piekłyśmy bagietki. Bagietki na płynnym zakwasie, czyli wspólne pieczenie Składniki: 280 g letniej wody 480 g dokarmionego zakwasu (na mące żytniej

Kulinarne przygody Gatity
Caponata 186

Przepis na tę aromatyczną słodko-kwaśną włoską potrawę znalazłam chyba ze 2 lata temu w Wysokich obcasach. Agnieszka Kręglicka pisała tam o kaparach i przy okazji podała przepis właśnie na caponatę. Zawsze pojawia się ona u nas na stole we wrześniu, to taki smakowity kulinarny koniec lata. Tylko, że ja, w przeciwieństwie do Agnieszki Kręglickiej nie podsmażam bakłażana

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania