przepis - 33114 przepisów (strona:72/2208)

Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 154

królik cacciatore pepperonata tiramisu Imponujące prawda? Czekało nas dużo pracy i ledwo wyrobiliśmy się w czasie. Zaczęliśmy od zagniecenia ciasta na świeży makaron, gdyż musi ono trochę poleżeć. Choć przepis na makaron jest bardzo prosty, ciasto jest twarde i trzeba włożyć w nie dużo siły. Duża męska dłoń sprawdza się najlepiej, ja się nieźle przy tym napociłam ;) Muszę jeszcze poćwiczyć(...)mówił, dzięki temu, gdy ugotujemy danie, można je już tylko jeść :) Powinnam przejąć trochę jego filozofii, mi niestety po gotowaniu zostaje góra naczyń ;) Ja starałam się jednocześnie fotografować, zapisywać przepisy i pomagać w gotowaniu, dlatego miałam ręce pełne roboty. Ale dzięki temu mogę bez problemu powtórzyć przygotowywane potrawy w domu i pokazać je Wam na blogu. Andrea pokazał nam również

Chilli Czosnek i Oliwa
Aromatyczne udka kurczaka (Gai Yang) i ziemniaki z woka 302

podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i soczysty, a ziemniaczki są dosyć nietypowe, ale biją na głowę klasyczne frytki, czy ziemniaki z wody :) Potrawa inspirowana jest przepisami ze stron Kuchnia Azjatycka i Słodko - Kwaśny. Gai Yang (dla 2 osób): 2 udka z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżeczka nasion kolendry(...)kruszymy papryczkę chilli i przesmażamy około 5 minut, często potrząsając wokiem i mieszając. Dodajemy olej i smażymy jeszcze kilka sekund. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżą posiekaną kolendrą. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

Tajskie smaki
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 173

Pyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu(...)mnie 2 min). Najlepiej co 30 sekund sprawdzać, jak nasza cebulka wygląda. Ma być złocista, a nie spalona :) Cebulkę odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ten przepis bierze udział w akcji

Tajskie smaki
Sałatka z pieczoną dynią 220

śledzi moje food foty wie, że jestem fanką dyni. Kilka smacznych przepisów już tu prezentowałam a pierogi z dynią cieszą się niezłym powodzeniem. A że w tym roku dynia obrodziła nad podziwy dorodnie, to podsuwam kolejny pomysł na jej wykorzystanie.Wstyd troszkę, to mój pierwszy przepis z sałatką na blogu, jaki Wam prezentuję, na fb często wrzucam takie  foty, ale nadrobię

Farmażony
Domowa pasztetowa 227

musiałam się niestety obejść smakiem. Poczytałam co znajduje się w produkowanych pasztetowych... Któregoś dnia w zeszłym roku trafiłam na wedlinydomowe.pl i postanowiłam zrobić sama pasztetową według  przepisu Beiota, Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne a smak rewelacyjny ! Znajdziecie też u mnie przepisy na inne wyroby domowe, np.  domowa polędwicę wędzoną, domową

Kulinarne przygody Gatity
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 225

Choć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb lniany na zakwasie 162

Przepis na ten chleb wypatrzyłam u Liski. Troszkę zmodyfikowałam jej przepis, dodając jeszcze otręby. Oto co mi wyszło ! Chleb lniany na zakwasie Składniki zaczynu: 360 g mąki żytniej razowej 290 ml wody 5 łyżek zakwasu Składniki namoczka: 80 g nasion lnu 70 g otrębów żytnich woda Składniki ciasta chlebowego 180 g mąki żytniej 720 360 mąki chlebowej 200 g wody

Kulinarne przygody Gatity
Ryż sezamowy 194

Przepis na ten ryż już jakiś czas temu zagościł na naszym stole. Jest doskonałym dodatkiem do dań orientalnych, my go jadamy również jako dodatek do drobiu. Wypatrzyłam go na forum kulinarnym cin.cin. Tym razem ryż  przygotowała moja młodsza córka Ola. Wyszedł jej znakomity. Zachęcam do wypróbowania w domu ! Podaję przepis na gotowanie ryżu w parowarze

Kulinarne przygody Gatity
Quesadillas z kurczakiem i serem 2764

wiemy co chcemy ugotować. Ja też nie miałam koncepcji na szybki obiad, ale gdzieś wpadły mi w ręce fotki quesadillas. Poszperałam w necie i na hiszpańskiej stronie z przepisami znalazłam ten przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmodyfikowała ;-) Quesadillas z kurczakiem i serem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona cebula

Kulinarne przygody Gatity
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka 251

Przedstawiam kolejny przepis na domową kiełbasę z cyklu "wiem co jem" ! Tym razem będzie to kiełbasa żywiecka  podsuszana. Przepis tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe, tym razem od Halusi.Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np.  domowa polędwicę wędzoną, domową wędzoną kiełbasę chłopską, wędzoną domową pasztetową, polędwicę wileńską

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto rabarbarowe 179

Oryginalny przepis na to ciasto to przepis na szarlotkę, ale jako, że sezon rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe ciasto z rabarbarem 197

Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z kulinarnej skarbnicy wiedzy, czyli z cincina, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Uwielbiam proste przepisy na ciasta !  Tym razem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Składniki na ciasto: 1 szklanka  jogurtu 1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej3 jajka2

Kulinarne przygody Gatity
Tabbouleh, letnia sałatka 173

Zainspirowana przepisem Marty Gessler postanowiłam popełnić tę sałatkę. Jest idelana na wieczorną letnią przekąskę. Nie trzymałam się dokładnie przepisu, bo nie miałam wszystkich składników, ale myślę, że takie odstępstwa można przeżyć ;-). Tabbouleh, letnia sałatka Składniki: 1/2 szklanki suchego kuskus 1 spory ogórek gruntowy 2 pomidory 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól

Kulinarne przygody Gatity
Mrożony jogurt truskawkowy 139

Przepis wypatrzony na blogu Crispy Biscuits. Wymarzony sposób na schłodzenie się w te upalne dni. Przepis nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy boski !  Mrożony jogurt truskawkowy Składniki na 2 porcje 200 g truskawek 180 g jogurtu naturalnego 60 g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę.  Następnie przelewamy do pojemnika

Kulinarne przygody Gatity
Lody rabarbarowe 140

moje drugie podejście do lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis... Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia. Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz na stałe wejdą

Kulinarne przygody Gatity