przepis - 33114 przepisów (strona:555/2208)

syrop z buraka 158

Słodki i bardzo wartościowy wyciąg z buraka. Wystarczy chwila dla przygotowania syropu bogatego w żelazo. Działa wzmacniająco a także wspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy

prawdziwe jedzenie
Fish & chips 151

Zapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą

prawdziwe jedzenie
Surówka z czerwonej kapusty 200

Słodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem.   Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli   łyżka

prawdziwe jedzenie
Paluszki rybne 142

Proste w przygotowaniu paluszki z łososia.Składniki : 400 g łososia bułka płatki kukurydziane jako panierka dymka ze szczypiorkiem koperek sok z cytryny sól, pieprz, imbir olej

prawdziwe jedzenie
Modra kapusta w czerwonym winie 106

Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Podsmażam posiekaną

prawdziwe jedzenie
Bezglutenowe kotleciki rybne 156

 Chrupiące kotleciki rybne w panierce bezglutenowej. Składniki: ·        filet z mintaja (bez ości) ·      

prawdziwe jedzenie
Konfitura z truskawek 155

Składniki :Kg truskawekPół szklanki cukru Truskawki myjemy, obrywamy z nich ogonki i wrzucamy na patelnię razem z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok. Zwiększamy

prawdziwe jedzenie
Sorbet truskawkowy 151

Sorbet to deser lodowy bez mleka. Głównym składnikiem są owoce, dziś polecam truskawki a dla lepszej konsystencji dodajemy banany. Składniki: szklanka truskawek 2 banany łyżeczka glukozy

prawdziwe jedzenie
Kompot z truskawek 129

Sezon na truskawki to bardzo ulotna chwila. Dziś ugasimy pragnienie kompotem i zamkniemy ten smak w słoiczki na zimowe dni.Składniki: truskawki woda cukier Wodę z

prawdziwe jedzenie
Napój z truskawek i rabarbaru 138

Składniki: pół kilo truskawek 200g rabarbaru (2 sztuki) cukier (ilość wg smaku) Rabarbar kroimy na kawałki odcinając przy tym zdrewniałe końcówki. Truskawki obieramy z szypułek. Dodajemy

prawdziwe jedzenie
Czas mrozić truskawki na zimę 155

Spiżarnia pełna słoiczków. Dżemy i kompoty gotowe na cały rok bez truskawek. Ale jest

prawdziwe jedzenie
Ogórki małosolne 156

Kiedy tylko pojawiają się świeże ogórki gruntowe nie mogę się oprzeć pokusie zrobienia małosolnych. Wystarczą trzy dni i mamy domowe rarytasy. Kiedy bardzo zależy nam na

prawdziwe jedzenie
Herbatka z kwiatów czarnego bzu 145

Napar z kwiatów czarnego bzu podajemy na ciepło zimą lub schłodzony z kostką lodu w letnie wieczory. Taka herbatka wzmacnia organizm a przy przeziębieniu rozgrzewa. Możemy

prawdziwe jedzenie
Obiad bez mięsa 250

Groch w parze z kapustąA dokładnie groch z kapustą ale nie taki wigilijny tylko gotowany na parze. Oczywiście latem używamy młodej kapusty. Oczywiście można też w

prawdziwe jedzenie
Falafle 161

Falafle to smażone kotlety z ciecierzycy. Nie zawierają mleka, jaj ani glutenu. Są smaczne na ciepło jak i na zimno. Kiedy przestygną możemy je spokojnie spakować

prawdziwe jedzenie