Dzisiejszy przepis jest trochę nietypowy. Łosoś w sake brzmi nieco egzotycznie, ale bez problemu można zastąpić sake bardziej swojską wódką lub białym winem. Alkohol jest w tym daniu oczywiście tylko dla podbicia smaku – procenty wyparowują wraz z podgrzewaniem sosu. Receptura pochodzi z książki Nigelli Lawson i już od dłuższego czasu miałam ochotę ją wypróbować. Teraz się w końcu udało
Poezja smakucyklu... Marchewkowe szaleństwa cukiernicze Przepis podpatrzyłam u Katarzyny na blogu Kraina Smaku . Autorkę mocno podziwiam za osiągnięcia naukowe i zawodowe oraz pasję w kuchni. Chciałabym mieć również tyle zapału i entuzjazmu do rozwijania tak wielu inicjatyw kulinarnych oraz propagowania idei kulinarnego blogowania m.in. poprzez projekt BlogerChef . Wracając do przepisu, nie mogłam się oprzeć oczywiście drobnym modyfikacjom, m.in. zmniejszyłam ilość proszku(...)ciekawie włażą w zęby, heh :P Dołożenie suszonej żurawiny sprawiło, że powstał pyszny, słodko-kwaśny mix. Żurawina świetnie kontrastuje w cieście ze słodką marchewką. Pieczenie z tego przepisu na pewno będę powtarzać - odmienne podejście do ciasta marchewkowego niż moje dotychczasowe wypieki - wcześniejsza propozycja ciasta marchewkowego
Grunt to przepis!ciasto gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy
W kuchennym oknie EwySałatki -chętnie po nie sięgamy. Pojawiają się na naszym stole i szybko znikają.Każda z nas tworzy, improwizuje , udoskonala. Sięga po nowe przepisy, by z czasem stały się one naszymi wypróbowanymi. Myślę że sałatkę z buraczków każdy lubi , chociażby ze względu na właściwości zdrowotne samych buraków. Efekt końcowy Czego potrzebujemy: Słoiczek buraczków konserwowych 2 jabłka 2 jajka cebula ogórek
W kuchennym oknie EwyKapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso
W kuchennym oknie EwyUpiekłam dzisiaj ciasto, które jest bardzo popularne w powiecie biłgorajskim.Może znacie inna nazwę? Przepis dostałam od znajomej. Postanowiłam wypróbować. Podstawą ciasta jest kasza gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży pół
W kuchennym oknie Ewysurowo Kiełbasa w słoiku , gotowana ok. 30 min Kiełbasę wrzucamy do wody ok. 90 stopni i tak gotujemy ok 1 godz. Nie dopuszczamy do wrzenia. Tutaj przepis na: Kiełbasa wiejska wędzona Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewykleista masa. Tak wygląda po wymieszaniu Mięso układamy w woreczku i w szynkowarze, dobrze ugniatamy. Zamykamy , dociskając. Szynkowar do lodówki na ok. 10 godz. Tak podają przepisy. Ja dałam na trzy godziny i po tym czasie do garnka z wodą, gotować tak w 90 stopniach ok 2 godziny. Po tym czasie ochłodzić zimną wodą
W kuchennym oknie EwyKolejny weekend i znowu ciasto, niestety nie moge się oprzeć sugestiom rodziny. Zresztą sama też chętnie sięgam po wypróbowany już przepis. Tym razem ciasto z masą, wiśniami i malinami z nalewki (także tylko dla dorosłych). Czego potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao
W kuchennym oknie Ewymamy. Warto jednak po nie sięgać, mają sporo witamin i na pewno są zdrowe. Moja surówka była podana do obiadowego dania faszerowany filet z indyka . A oto przepis na surówkę. Czego potrzebujemy: 1/2 główki małej białej kapusty 1 marchewka 2 jabłka koperek lub natka pietruszki majonez, jogurt naturalny, cukier , sól Wykonanie: Kapustę szatkujemy na drobnej tarce. Tak samo robimy
W kuchennym oknie EwyDzisiaj w sobotnie przedpołudnie ciasto makowe. Znika w oczach. Robiłam po raz pierwszy. Przepis , gdzieś z internetu, jednak warte polecenia. Szybkie i smaczne. Czego potrzebujemy: gotowa masa makowa lub wykonana samodzielnie 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny ok 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Cukier ucieramy z margaryną
W kuchennym oknie Ewymogłam się oprzeć , kiedy w sklepie zobaczyłam młodą kapustę. Zawsze kojarzyłam ją raczej z majem, ale skoro jest, to bigosik też powstał. Przepis prosty i szybki. Bigos z młodej kapusty SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty pęczek koperki pęczek cebulki ze szczypiorekiem duża marchewka kostak rosołowa psata pomdorowa lub świeże pomidory ok. 4 sztuki ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej WYKONANIE
W kuchennym oknie EwyPomysły na różne dania przychodzą bardzo często spontanicznie. Tak też powstało dzisiejsze danie obiadowe. Kto lubi i docenia szpinak, na pewno spróbuje. Zachęcam. Przepis dość prosty. szpinak z kurczakiem SKŁADNIKI: Szpinak świeży lub mrożony jeden filet z kurczaka pół kostki sera fetta czosnek dwa trzy ząbki sól , pieprz WYKONANIE: Szpinak odgotować, posiekać drobno. Kurczaka pokroić
W kuchennym oknie EwyPolecam domowe wyroby, które już zamieszczałam na blogu. W dobie tylu konserwantów warto wrócić do sprawdzonych domowych przepisów. Rolada schabowa
W kuchennym oknie EwyPodaję linki do kilku dań obiadowych , które już prezentowałam na moich blogach. Warto odświeżyć stare przepisy. Faszerowany filet z indyka Zapiekanka z pangi
W kuchennym oknie Ewy