tort można zrobić na wiele sposobów. Wedle gustu i uznania. U mnie z przepisu na tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. Chodziło mi o kształt. Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkityle ile bym chciała. Kuchnia Szwajcarska bardzo zróżnicowana i inspirująca, zdecydowanie należy do bardzo kalorycznych :), choć i osoby liczące kalorie znajdą coś dla siebie. Przepis na ten tort pochodzi z południowo - wschodniej Szwajcarii, z doliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam go identycznie jak z przepisu, bo ilość karmelu mnie wystraszyła :), a tort jest naprawdę niesamowicie
Apetyczna babeczkaJest to najszybszy tort jaki można zrobić, a przy tym banalnie prosty. Krem za nas zrobi robot kuchenny, wystarczy tylko do miski wrzucić wymienione składniki na krem. A nam pozostaje rozsmarować dżem, krem i zrobić polewę czekoladową... prawda, że proste?;)Składniki:3 bezowe krążki,1 dżem z czarnej porzeczki, krem:1 masło,4 żółtka,2 łyżki kakao,1 kieliszek(...)smarujemy przygotowanym kremem. Na to kolejna warstwa bezowa, którą polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej w rondelku czekolady z mlekiem. Taką polewę przelałam do woreczka śniadaniowego, ucięłam róg i udekorowałam tort, robiąc zygzaki
Aga w kuchniTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki: 15 płatów wafli tortowych 2 puszki masy kajmakowej 400 g masła lub margaryny 200 g orzechów ziemskich 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia
Kuchnia ŁukaszaPavlova to bardzo popularny deser, choć ja robiłam go po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis(...)idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza:7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu jabłkowego, 1/2 laski wanilii.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy
Z miłości do słodkościPyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno czekoladowe, wspaniale współgra z malinami i kremem śmietankowym... I ma jeszcze jeden plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek, 200g
Z miłości do słodkościcukrem pudrem. Dodajemy kakao , żółtka i 2 łyżki soku z cytryny. Masę dzielimy na 3 części. Nakładamy masę na blaty układając jeden na drugim. Smarujemy też boki tortu. Dekorujemy w/g uznania - możemy obsypać tort startą czekoladą, lub przystroić czekoladowymi ozdobami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - aż masa zastygnie
Moje Kuchenne RewelacjeTort zainspirowany przepisem z książki kucharskiej "Ugotowani- przepisy uczestników programu". Składniki: 6 białek 300g cukru 1 łyżka octu winnego + sos truskawkowy (przepis poniżej) 1. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach ze szczyptą soli, dodając po łyżce cukru. Na koniec dodajemy ocet. 2. Piankę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy koło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy(...)szklance rozrabiamy łyżkę mąki z 2 łyżkami wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Tort Pawłowej możemy udekorować bitą śmietaną (uwaga! śmietana zawiera gluten!) lub maślanką, a następnie naszym sosem truskawkowym. Smacznego
My Culinary Artmasłem. Następnie wszystko łączymy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Biszkopt przekrawamy na trzy równe części. Pierwszą warstwę na cieście stanowi dżem a drugą krem budyniowy. Po przełożeniu tortu przekrawamy do na pół i odwracamy do siebie bokami - tak aby wyglądał na skrzydła motyla. Przepis na bitą śmietanę: Mocno schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy śmietan fixy, cukier(...)miksujemy do uzyskania puszystej bitej śmietany. Pokrywamy nią nasz tort zostawiając ok. 5 łyżek bitej śmietany, do której dodajemy barwnik (mieszamy dokładnie łyżką) i nakładamy do szprycy i tworzymy ozdobne wzory :) Całość dekorujemy np. borówkami, banana umieszczamy na środku i ozdabiamy go sosem czekoladowym. Ciężka to była przeprawa, ale cieszę się z efektu
Emcia PichciZapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne a efekty wyśmienite ;-) Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części.przepis znajdziecie na moim blogu:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.htmlMus jeżynowy:2 galaretki owoce leśne lub wiśnioweopakowanie jeżynJeżyny za pomocą blendera miksujemy
SMYKWKUCHNISzukacie pomysłu na tort na specjalną okazję? To propozycja dla Was. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i pięknie się prezentuje. Składniki:1 litr śmietany 36%300 ml konfitury malinowej250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny)śmietan-fix 2sztna biszkopt6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej przesianej przez sito1,5 szklanki cukruBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)kroimy na 3 części, przygotowujemy poncz (pół szklanki przegotowanej wody, 4 łyżki syropu sosnowego, sok z polowy limonki)kolejność od dołu:biszkoptkonfitura malinowaśmietana malinowabiszkoptśmietana jeżynowabiszkopt śmietana jeżynowa i dekoracja tortu. Smacznego! Miłego dnia
SMYKWKUCHNIPostanowiłam ulepszyć tradycyjne rafaello. A, że zbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka, szklanka cukru, szklanka
Z miłości do słodkościmusem czekoladowym. Schłodzić w lodówce, az mus stężeje.Do dekoracji:300 ml śmietanki 30% ubitej z 2 łyżkami cukru pudru150 g wiórek kokosowychperełki cukrowe srebrne Dr.OetkerCzekoladowe gwiazdki Dr.OetkerPrzełożony tort smarować bitą śmietaną.Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu ozdobić rozetkami z bitej śmietany.Udekorować perełkami cukrowymi i czekoladowymi gwiazdkami. Smacznego
kolorowotorcikowoTen weekend będzie słodki !Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy. Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki !Ja zaczynam truskawkowy sezon
kolorowotorcikowoPowiew lata w zimowe popołudnie, czyli torcik , który choć latem bywa u nas dość często, to zimą zastępuje go raczej tort bezowy dacquoise z orzechami. Aż do dzisiaj...Torcik , którego nie może zabraknąć na żadnej letniej imprezie... :-)Beza cudownie chrupiąca zewnątrz i lekko ciągnąca wewnątrz, przy tym niezbyt słodka (nie tak jak te gotowe), z dodatkiem ubitej śmietanki(...)dowolne owoce oraz polewa:W małym garnuszku roztapiamy czekoladę z kremówką (na malutkim palniku) i przestudzoną polewamy owoce. Ja posypuję jeszcze całość uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. P.S.Ten tort ma tylko jedną, niestety dość poważną wadę : straaasznie wciąga... :-) Smacznego
Smaczne Zdrowe