wiadomo jak to bedzie tym razem. Sa ciasta, ktorych za nic w swiecie nie upieke, bo wiem, ze z gory skazane sa na niepowodzenie, jednym z takich ciast jest sernik. Z innymi ciagle eksperymentuje i pewnie jeszcze dlugo tak bedzie, bo moj wymarzony remony kuchni i zakup nowych sprzetow oddalil sie na czas nieokreslony.Co sie zas tyczy dzisiejszego ciasta
Przysmaki Karolkizyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny. Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.) 1 litr mleka 4 jajka 1 pomarańcza
Przysmaki KarolkiPyszne ciasto , trochę podobne do sernika na zimno. Można zamiast malin użyć jagód czy innych ulubionych owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki :* 3 tabliczki białej czekolady* szklanka płatków kukurydzianych* kilogram gotowego sera do serników* 2 śmietany kremówki * szklanka cukru pudru* pół kilograma malin* 2 galaretki malinowe
Magiczne Życie Martyswoja piankę w czekoladzie? Składniki :* opakowanie serka mascarpone* mała śmietana kremówka* opakowanie serka waniliowego* 2 łyżki cukru pudru* 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wrzątku* łyżeczka przyprawy do sernika bądź laska wanilii * tabliczka gorzkiej czekolady* 2 łyżki masła Przygotowanie :Nad kąpielą wodną podgrzewać kremówkę z serkami aż się rozpuszczoną. Dodać laskę wanilii bądź przyprawę do sernika. Dosłodzić
Magiczne Życie Martymazią, którą można zobaczyć na stoiskach z goframi, tak, tą w dziwnych, często nienaturalnych kolorach ;-).Aż nadszedł dzień, że sama postanowiłam ją zrobić, żeby zimą móc sobie posmarować nią sernik, nadziać babeczki, czy też zjeść z naleśnikiem lub gofrem. Czym jest frużelina? To coś w rodzaju kisielu połączonego z galaretką ;-).Ja postanowiłam swoją przygotować z dodatkiem prawdziwej wanilii, polecam
Pora coś zjeśćDzień dobry!Dzisiaj chciałabym Wam pokazać pyszny i słodki syrop, którym możecie polać lody, sernik, czy każdy inny deser jaki sobie wymarzycie. Mimo kwaskowatego smaku porzeczek i lekkiej goryczy wytrawnego wina czerwonego, syrop jest całkiem słodki i bardzo smaczny.Jeśli tylko macie dostęp do ostatków czarnych porzeczek, możecie go z powodzeniem zrobić.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćDzień dobry!Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami?Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks! Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-).W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako
Pora coś zjeśćCiasto krówka bez pieczenia proponuję każdemu, kto lubi słodkie ciasta oraz smak krówek. Ostatnio mogliście zobaczyć sernik krówkowy, który bardzo przypadł mi do gustu i do którego będę na pewno wracać, dziś kontynuuję moje krówkowe inspiracje w formie bez pieczenia, która jest moją ulubioną kategorią ciast.Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc wydawałoby
Smakołyki BerenikiMini serniczki z kremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie
Smakołyki Berenikipieczenia i majonez. Na koniec dodałą wcześniej ubite na sztywno białka. Wymieszałam delikatnie wszystkie składniki. Ciasto przelałam do małej keksówki. Piekłam ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. SERNIK DALMATYŃCZYK. (ten sam, co tutaj.) Smacznego
W kuchni Karmel-itkigrozi. Wielkanocą właśnie nie mogło zabraknąć drożdżowego wypieku. Nie, i już! Nie mau mnie paschy - nie znam jej smaku. Nie występują mazurki. Zawsze, natomiast,króluje babka ucierana, sernik "pokoleniowy" i ona. Baba drożdżowa.Tym razem troszkę inna niż zwykle. CYNAMONOWA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny 3 jajka 1/2 szklanki
W kuchni Karmel-itkimiseczce, jako smarowidło do chleba podczas wakacyjnego śniadania. *************************************************************** A poniżej pozostałe przepisy: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną. Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami. Mus truskawka-kiwi. Knedle twarogowe z truskawkami. Makaron z truskawkami i białym serem. Dżem truskawkowy. Koktajl truskawka-ananas. ********************************************** Zagłosujcie! Biorę udział
W kuchni Karmel-itki