Ten konkretny tofurnik robiłam trzy razy. Za pierwszym razem zdjęcia zwyczajnie nie wyszły. Za drugim razem zjedliśmy całość przed sesją zdjęciową. Za trzecim razem skończyła
Gotuj z Blue RavenKolejny z moich świątecznych pomysłów dla Was kochani - z pewnością spodoba się tym najmłodszym uczestnikom świątecznej biesiady. Fanki pasteli również powinny być zadowolone. To niezaprzeczalne walory
Garniec MagalieCzas mazurków i serników powoli zbliża się, jednak na rozgrzewkę proponuję ciasto bananowe z wiśniami. Kwaśne wiśnie idealnie przełamują słodycz bananów, a dodatek mąki jaglanej i gryczanej doskonale wpasowuje się w charakter ciasta. Składniki: - 100 g mąki pszennej - 100 g mąki jaglanej - 50 g mąki gryczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 3 zmiksowane
Receptura smakuBabka - jedno z najbardziej charakterystycznych ciast wielkanocnych obok mazurka i sernika. Jednak mimo wszystko uniwersalna - chętnie jemy ją właściwie cały rok! Dziś przygotowałam Wam moje "babkowe" propozycje. Jest ich sporo, także myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. A Wy pieczecie świąteczne babki? Babka kakaowo-bananowa na mące pełnoziarnistej Babka z mandarynkami i zieloną herbatą Babka makowo-kokosowa Babka śmietankowa
Mania Wypiekaniadoczekały dnia następnego, a wyszło ich ze 40 sztuk. Są to aromatyczne kruche ciasteczka pomarańczowo-migdałowe, które idealnie się też sprawdzą jako baza do mazurków a nawet serników, idealny wypiek na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru 200 g migdałów szczypta soli 1 dojrzały banan 2 łyżeczki olejku
greenscarftortownicę folią aluminiową. W przepisie jest napisane , że w ten sposób piec 40 minut. Ja po takim czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze jakieś 20 minut. Nie należy wyjmować sernika z piekarnika dopóki nie ostygnie. ( przy otwartych drzwiczkach ) Smacznego
Różne smaki w kuchniczęsto używane na Bliskim Wschodzie i na Półwyspie Indyjskim, więc po przetłumaczeniu na język angielski natychmiast przesłałam go do Shehryara, Asimy i Panchami. Byłam przekonana, że po doświadczeniach z sernikiem krakowskim, kluskami na parze i ogórkowej z kaszą jaglaną, będą mieli okazję spróbować kolejnej potrawy rodem z kraju nad Wisłą. A tutaj zonk ! Okazało się, że zarówno w Indiach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCześć Wielkanoc to dla mnie święta, które oprócz jajek, białej kiełbasy i sernika kojarzą mi się także z różnego typu galaretami. Alternatywą dla tradycyjnych nóżek w galarecie (i to zdecydowanie szybszą alternatywą, jest szynka w galarecie. Szynka w galarecie Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, dekoracyjną miskę lub formę do pieczenia babki, kubek, ewentualnie płaski talerz lub półmisek
blog.moje-pasje.infotrudno robi, ale kiedy zrobiłyśmy razem, była pod olbrzymim wrażeniem, że są tak łatwe. Polecam także na śniadanie. :D A jak sami wiecie, za tydzień WIELKANOC! Święta pachnące sernikiem i białą kiełbaską, święta pełne zadumy... Po lewej stronie specjalna zakładka, w której znajdziecie przepisy i porady na temat Wielkanocy :D Zapraszam. Koszyczki z niespodziankami (przepis na 12 porcji) 12 kromek
Gotuję TestujęCzekolada, gruszka i ser to wymarzone połączenie ciasta na świątecznym stole:) Pyszne!:) Składniki na formę o wymiarach 22 cm x 33 cm Blaty kakaowe: 0,75
In my kitchenSMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 7 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm. Do farszu można użyć zarówno gotowego, zmielonego sera (takiego jak do sernika, w wiaderkach), jak również samodzielnie zmielonego, tłustego lub półtłustego, białego sera. Naleśniki można podawać same, polane kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub z sosem pieczarkowym, czy grzybowym. Smak farszu można wzbogacić
Gospodyni Miejskaznajomi już się nie dziwią, że nagle o godzinie 3 nad ranem mam ochotę na lody/bułkę słodką/pączka/kanapkę z Nutellą...). Dzisiaj nie mogłam wybrać smaku sernika, więc zamiast robić jeden duży - zrobiłam 4 mniejsze, każdy inny (a pamiętacie 12 smaków babeczek? klik ). Dobry patent, szczególnie dla kogoś, kto nie umie podejmować decyzji (a jak podejmuje
Słodkie inspiracjeOkres adwentu to dla mnie zawsze czas pieczenia ciasteczek. Nie pierników, nie makowców, nie serników, ale właśnie ciasteczek. W żadnym innym miesiącu roku nie pachną one tak cudownie, nie sprawia takiej przyjemności ich pieczenia, nie tworzą wyjątkowej atmosfery w domu. Wypróbowuję więc jak najwięcej przepisów, rozpoczynając nawet od mniej klasycznych cantuccini. Ale spokojnie - w wersji z migdałami też się kiedyś
Słodkie inspiracjeSernikobrownie z musem truskawkowym to pomysł na upieczenie trzech ciast w jednym wypieku. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale pomimo tego jest bardzo smaczne, ponieważ
Ugotować