przepis na pizze - 4500 przepisów (strona:3/300)

PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 112

PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS Ciąg dalszy przygody z kuchnią włoską – pizza! Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko(...)dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię cienkie ciasto, powiedziałabym nawet supercienkie. Najważniejsze na pizzy są dla mnie składniki! W moim przypadku również ciasto jest odrobinę inne, jest mieszanką mąki

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 80

PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS Ciąg dalszy przygody z kuchnią włoską – pizza! Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko(...)dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię cienkie ciasto, powiedziałabym nawet supercienkie. Najważniejsze na pizzy są dla mnie składniki! W moim przypadku również ciasto jest odrobinę inne, jest mieszanką mąki

Martyna Cooks
Pizza z pieczarkami i boczkiem 300

kolację, czy na obiad pizza sprawdza się świetnie! Długo szukałam przepisu idealnego na ciasto do pizzy, na sosy do pizzy, aż w końcu znalazłam! Od kilku lat trzymam się tych składników i proporcji :-) Pizza z pieczarkami i boczkiem to mój i mojej rodziny numer jeden! Co jakiś czas zmieniam składniki na wierzch pizzy, żeby urozmaicić tę potrawę(...)najczęściej jednak wybieram ten zestaw z pieczarkami i boczkiem.Serdecznie polecam ten przepis na ciasto do pizzy, jest najlepszy!:-)Składniki:Na ciasto:(inspiracja: kulinarneprzeboje.pl)3 szklanki mąki50g drożdży (pół standardowej kostki)3 łyżki oleju1 płaska łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 szklanka ciepłej wodyNa sos do smarowania spodu pizzy:1 puszka pomidorówsól, pieprzoregano i bazylia1 łyżeczka oleju lub oliwySkładniki na wierzch pizzy:250g

Anielska Kuchnia Ani
Festiwal Pizzy – byłem i … 149

Pizza Hut wprowadziła jak co roku Festiwal Pizzy. Byłem spróbowałem i … czy pójdę po raz kolejny – myślę, że tak ale z ciekawości i dopiero w przyszłym roku. Zacznijmy od początku. Festiwal Pizzy polega na tym, że płacimy tylko raz i jemy tyle pizzy ile chcemy, niestety nie wybieramy z dowolnych smaków, tylko możemy przyjąć albo odmówić przyjęcia kawałka(...)pizzy, która w danej chwili jest roznoszona na sali. W tym roku Festiwal Pizzy został podzielony na kilka części, w każdej z nich będziemy mogli spróbować nowych pizzy, które wcześniej nie były w menu i tak: tydzień 1-2 – smaki Ameryki ( Manhattan , Mexico Cziko , California Dream ) tydzień 3-4 – smaki Polski ( Wiejska , Góralska , Mazurska ) tydzień

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza orkiszowa Hawaii-pyszna 147

cienki placek z dodatkami - włoski klasyk - doczekał sie swojego święta.9 lutego minął właśnie kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy.Nie obeszło się oczywiście bez pizzy,tym razem mojej ulubionej Hawaii. Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni,na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą.Na pomidorowym sosie cieniutkie plasterki szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym,soczystym ananasem tworzą bajeczny duet smakowy.Pizza(...)pieczona na rozgrzanym kamieniu z ciągnącą się mozzarellą jest wyjątkowa.Pamietaj im mniej dodatków, tym bardziej pizza jest włoska,im obficiej obłożona dodatkami przypomina już pizzę amerykańską.Wybieram włoską klasykę i stawiam na jakość użytych składników,a nie ich ilość.Pizza jest i smaczniejsza i dużo mniej kaloryczna,bo to ile kalorii pochłoniesz jedząc pizzę zależy tylko od Ciebie. Zapraszam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 125

pojawiają się jednego dnia o jednej godzinie. W tym miesiącu miałyśmy trochę trudności, żeby wszystko zgrać, ale w końcu jakoś się udało ;) Luty to miesiąc pizzy, więc zapraszam Wam na kulinarną podróż z zapachem i smakiem tego przysmaku.Baner zrobiła Magda z bloga www.only-my-simple-kitchen.blogspot.comOto lista blogów, gdzie znajdziecie inne pizze:PAULINAwww.mojapasjasmaku.blogspot.comMARTAwww.magicznezyciemarty.plKASIAhttp://bakeandtaste.blogspot.com/MONIKAwww.papryczkaa.blogspot.comMAGDAwww.only-my-simple-kitchen.blogspot.comIWONAwww.izioni-smaki.blogspot.comEWAwww.ewakuchennie.blogspot.comJUSTYNAwww.tysiagotuje.plMARZENAwww.zaciszekuchenne.blogspot.comBEATAwww.staregary.blogspot.comPATRYK I ADAwww.cookpl.blogspot.comInspiracj(...)mnie była Aggie i jej domowa pizza. Okazała się strzałem w dziesiątkę! Wszyscy w domu zajadali się nią ze smakiem. Krucha, ale jednocześnie delikatna i miękka. Musicie jej spróbować :) Przepis nieco zmodyfikowałam, ale myślę, że Aggie nie obrazi się ;)Składniki ciasta na dwie duże pizze:5 dkg drożdży,3 łyżki oleju lub oliwy,1 łyżka cukru,1 szklanka ciepłej wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Włoska wyprawa – pizza 156

Ostatnim czasem byliśmy na chwilowym urlopie we Włoszech, dokładniej w Rzymie. Oprócz wielu zabytków i miejsc wartych odwiedzenie nie obyło się również bez degustacji prawdziwego włoskiego przysmaku – pizzy. Poniżej kilka słów o historii pizzy :) Włoski przebój Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. To chyba najbardziej popularna potrawa kuchni włoskiej. Przez setki lat we Włoszech wypiekano płaskie placki(...)drożdżowe doprawione serem i ziołami. Pizza z pomidorami pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Pizza swoją popularność zawdzięcza włoskim emigrantom, którzy w poszukiwaniu lepszego życia przenosili się do Stanów Zjednoczonych. Włoskie placki bardzo szybko przypadły do gustu Amerykanom, którzy pokochali tę potrawę. We Włoszech wyróżnia się dwa podstawowe gatunki pizzy. Pizza Neapolitańska ma dość grube ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Małe co nieco dla amatorów pizzy 273

Włoski przysmak, jakim jest pizza, na dobre wpisał się w naszą kulturę. Pizza robiona w Polsce znacznie różni się zarówno smakiem, jak i grubością ciasta od tej robionej we Włoszech, jednak jest to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Ile ludzi, tyle gustów i opinii. Jedni uwielbiają pizzę w spolszczonej wersji, z dużą ilością składników, na grubym drożdżowym(...)cieście, oblaną dużą ilością sosu czosnkowego i pomidorowego. Inni smakują się w typowo włoskiej pizzy, na bardzo cienkim cieście, z dodatkiem oliwy i uważają sosy serwowane jako dodatek za profanację tego dania. Bez względu na to, czy lubimy pizzę na grubym, czy cienkim cieście, z dużą lub małą ilością dodatków oraz z dodatkiem sosów lub bez, podstawą każdej z nich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls 193

Do zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry

Stare Gary
Sos pomidorowy do pizzy 23

Najlepszy sos pomidorowy do pizzy to jednocześnie najprostszy sos, jaki kiedykolwiek zrobicie. Zero gotowania! Jego podstawą są oczywiście smaczne, soczyste pomidory dobrej jakości. Ten sos do pizzy jest aromatyczny, ale też orzeźwiający. Możecie być pewni, że nie przytłoczy swoim smakiem pozostałych składników, tylko wspaniale je podkreśli. Sos do pizzy jak z włoskiej pizzerii Chrupiące brzegi, cienki, lekko uginający się(...)stabilny spód, ciągnący się ser mozzarella i pyszny sos pomidorowy . Jestem przekonana, że poczuliście zapach pizzy czytając ten opis 😉 Pizza , jak i cała kuchnia włoska, opiera się na prostocie. I dokładnie tak samo jest w przypadku przygotowania sosu do pizzy , który jest jednym z filarów udanego wypieku. Rodzajów włoskiej pizzy jest kilka. Najpopularniejsze to oczywiście słynąca z chrupiących, lekko przypalonych

Na-talerzu.pl
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 168

Pizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy(...)Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mocarella i bazylia, tworzące trójkolorową kompozycję odpowiadającą narodowym barwom Włoch. Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z romesco na razowym spodzie 112

Pizza z romesco na razowym spodzie to pizza, którą wciąż ostatnio jadam. Rzadko kiedy smakuje mi kupna pizza . Mam kilka ulubionych miejsc w Goteborgu, gdzie podają pizzę w miarę w moim guście. Polskie pizzerie generalnie uważam za tragiczne…ale czasami zostaję pozytywnie zaskoczona. Na ogół idąc do nieznanej mi pizzerii obserwuję co ludzie dostają na talerzu…Czy spód(...)pizzy jest cienki i dobrze wypieczony, czy nadzienie jest smaczne…Zdarzyło się, że po prostu opuściłam lokal… Praktycznie jest oczywiście upiec pizzę samemu, bo spełnia ona wszelkie oczekiwania, bynajmniej moje. Poza tym za każdym razem można wymyśleć coś nowego choćby pizza z romesco. Na ogół używam biały lub pomidorowy sos do pizzy. Ostatnio zrobiłam nową porcję romesco. Wpadłam

codojedzenia
Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami 113

Piątek! U nas w piątek na kolację jest zawsze pizza. Od samego rana szatkowałam kapustę na surówkę do pizzy . Zawsze przyrządzam pełną misę, bo i pizza jest olbrzymich rozmiarów, rodzinna. Właściwie upiekłam dwie, pizza prosciutto wszyscy znacie…Ostatnio przypadła mi do smaku pizza z grzybami i owczym serem. Pizza nietypowa, bez sosu, a ser wędruje na spód pizzy pierwszy(...)Jakie grzyby używacie do pizzy? Zimą zadowalam się pieczarkami. Bardzo lubię dzikie pieczarki i takie usmażyłam do pizzy. Tak, tak usmażyłam je na maśle z czosnkiem i doprawiłam balsamicznym octem. Bardzo mi smakują tak przyrządzone grzyby. Poza pizza ze smażonymi grzybami jest o wiele lepsza…Ale to jeszcze nie koniec niespodzianek! W tej pizzy znalazła się dynia i owczy

codojedzenia
Pizza margherita 140

mozzarelli. Placki wkłada do pieca. Czeka z niepewnością, zadając sobie pytanie: czy z tej mieszanki wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy z sosem pomidorowym ;) Pizza margherita Początki pizzy podobno sięgają starożytnej Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i ziołami. Jednak jej kariera rozpoczęła się właśnie ze sprowadzeniem do Europy(...)pomidorów. Od tamtej pory pomidory i pizza, to duet nierozłączny. Pizza odegrała również rolę w zjednoczeniu Italii. W 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka z mężem Humbertem I. To na jej cześć tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował specjalność regionu, pizzę w barwach narodowych Włoch, która od tamtej pory nosi nazwę margherita. Do dziś jest to nazwa najprostszej wersji pizzy

Pełny talerz
Domowa Pizza Wiejska 411

Pizza "Wiejska" charakteryzuje się sporą ilością wędliny począwszy od szynki, poprzez boczek, a skończywszy na kiełbasie. Z "mięsną ucztą" idealnie komponują się dodatki warzywne w postaci ogórka konserwowego oraz cebuli, które również znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków.   Najlepsza Domowa(...)Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: po ok. 100 g: szynki, boczku, kiełbasy

Słodka Strona