Uwielbiamy pizze. Jaką? Najlepiej domową. Pyszną pełną ulubionych dodatków. I właśnie na taką pizze dziś Was zapraszam. Dodatkowo ciasto do pizzy wzbogaciłam wspaniałą prażoną cebulką, która dodała mu niepowtarzalnego smaku. Przygotowanie domowej pizzy naprawdę nie jest trudne. U nas domowa pizza gości dość często i zawsze znika w oka mgnieniu Oczywiście farsz jest jedynie moją propozycją możecie dodać swoje ulubione(...)dodatki i stworzyć pizze, której na pewno nie ma w żadnej pizzerii. Spróbujcie Składniki: (na pizze 30 cm) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 7 g drożdży instant (można użyć świeżych) około 200 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju + do podsmażenia farszu 1 łyżeczka cukru szczypta soli i pieprzu do ciasta 3 czubate łyżki prażonej cebulki Fanex ketchup Fanex
Słodkie okruszkimożna cieszyć się smakiem pizzy bez wyrzutów sumienia? Pizza nigdy nie będzie sałatką, ale zmiana pizzy w lekkie i wartościowe danie jest jak najbardziej możliwa. Moja dzisiejsza, kolorowa pizza jest pełna warzyw, upiekłam ją na cieście z mąką pełnoziarnistą i ziarnami , a tłusty ser zastąpiłam delikatnym domowym labneh na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pięknie (troszkę żal było zjeść(...)gwarantuję, że również pysznie :) Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh Składniki / dla 4 osób czyli 2 mniejsze lub 1 większą pizzę: 1 średnia cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki oliwa sól, pieprz 1/2 porcji ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami 1/2 porcji klasycznego sosu pomidorowego lub sosu do pizzy bez gotowania (robiłam na pomidorach z puszki
Chilli Czosnek i OliwaKochani....dzisiaj będzie trochę o...kamieniach! Jakiś czas temu , przywędrowały do mnie 3 kamienie- deska do krojenia, kamień do pieczenia pizzy oraz podstawka pod znicze. Naturalnie najpierw wzięłam pod lupę deskę i kamień do pizzy. Chciałam sprawdzić ,czy oby na pewno pizza będzie jak....z włoskiej pizzerii i czy czas pieczenia skróci się trzykrotnie. Kamień do pieczenia pizzy Absolute Black(...)np.pizzy , którą dziś sobie zrobimy. Fantastyczne jest to, że najpierw wkładamy kamień do piekarnika i przez około pół godziny nagrzewamy go w ok. 230 stopniach. Następnie kładziemy szybko gotową pizzę i pieczemy do 7 minut! W przypadku brytfanny czas jest o wiele dłuższy, a efekt końcowy nie tak bardzo zachwycający. Jeśli chcemy pizzę jak z włoskiej pizzerii, ten kamień się
Z Kuchni Do KuchniOstatnio moja świadkowa zaprosiła nas na pizze... Robi ona tradycyjną włoską pizze na cienkim chrupiącym cieście. Rewelacja! Trochę jej tego pozazdrościłam, bo ja zawsze robiłam taką domową pełną składników pizze. Sekretem jej przepysznego ciasta jest "kamień do pieczenia pizzy". Poszperałam w internecie...taki kamień to koszt ok 90 zł. My nie robimy zbyt często pizzy(...)chyba nie mamy potrzeby wydawać takich pieniędzy. Oferowany kamień do pizzy jest z szamotu, w sklepach typu Castorama, Obi można kupić płytki szamotowe o wymiarze 23x11,5x3, kupiliśmy 3 szt. Będziemy mieć prostokątną pizze... zobaczymy jak wyjdzie... Nasz zestaw: 3 płytki szamotowe - 9,99 zł sklejka(jako łopata)- 2,86 zł nóż do krojenia - 6,19 zł SKŁADNIKI
MarciochaKucharzypiec 13 minut, pod koniec pieczenia rozłożyc kawałki szynki serrano wymieszaną z ciut oliwą i skropioną cytryną, po zakończeniu pieczenia posypac startym serem, użyłam gouda przed podaniem rozłożyć na pizzy roszponkę i można zajadać smaczną, chrupiącą pizzę domową.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięChciałam podzielić się z Wami błyskawicznym przepisem na sos do pizzy. Sos również można stosować jako dip do innych przekąsek. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak jak mnie. Ekspresowy sos do pizzy Składniki: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek ketchupu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Do miseczki wlewamy ketchup, majonez i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz
paapilotkaapół talarki pomidorów, pokrojoną drobniej cebulę i czosnek piekarnik nagrzać do 180C, blaszkę ustawić na 3 poziomie, nadmuch gorącego powietrza, 20 minut - z 3 minuty przed końcem posypać wierzch pizzy startym żółtym serem, użyłam królewski pizzę kroić na porcje ciut przestudzoną, spód ciasta jest cienki i chrupiący.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPewnie pomyślicie, że zwariowałam. Pizza na cieście z dodatkiem krupczatki ? oczywiście, że tak. Ciasto jest delikatne i smaczne. Jak widać dobre ciasto na pizzę to nie tylko sztywne zasady i składniki. Tak jak z dodatkami ta samo można pobawić się ze składnikami ciasta. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam pizzę, szczerze przyznaję, że czasami kupujemy w chwili słabości. Jednak mimo wszystko lepiej zrobić ją samemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej tłuste. Dziś proponuję wersję troszkę inną niż standardowa, bo z bresaolą (można zastąpić szynką parmeńską lub inną ulubioną wędliną), gruszką i 3 serami: gorgonzolą, mozzarellą i goudą. W smaku dosyć specyficzna, jak dla mnie(...)przepyszna, chociaż mój połówek stwierdził, że jak dla niego nie powinna nazywać się pizza Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą (1 duża 32 cm) Składniki: 1 porcja ciasta do pizzy, kupionego, ewentualnie z tego lub tego przepisu 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
karmelowySkładniki na 2 spody do pizzy (jeden duży- blaszka taka jak na ciasto sernik, drugi mały- mała okrągła blaszka tortownica) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Drożdże rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać przez sitko, zrobić w niej(...)naczyniu, przykryć ściereczką i owinąć w koc i pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godzinkę). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Z nich należy uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. (na posmarowaną masłem blaszkę położyłam papier do pieczenia) Na spód wyłożyć sos pomidorowy, oraz ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć
ClauditteMissCookingPrzepis z 1986 roku na ciasto do Pizzy ABC Sztuki Kulinarnej- Paulina Fedak 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, 3/4 szklanki letniej wody, łyżka oleju, sól, szczypta cukru Ciasto przygotował mi mój tato. Dodatki: sos pomidorowy z bazylią ( z przetartych pomidorów) pieczarki czarne oliwki szynka ser czerwona cebula Zdjęcia gotowej pizzy brak :) Nie było już warunków technicznych do jego zrobienia
ClauditteMissCookingoglądanie nowego mieszkania mojej siostry i jej chłopaka. A, że oboje nie lubimy chodzić z pustymi rękami postanowiliśmy przygotować coś domowego i pysznego;) Wybór był prosty, domowa pizza z ulubionymi (naszej całej czwórki) dodatkami. Niestety, zdjęcia po upieczeniu nie mam ale była pyszna- zapewniam;) W gości z anieśliśmy jeszcze mocno kawowe babeczki z bitą śmietaną jednak były tak dobre(...)doczekały się ani wpisu ani zdjęcia, to nic przynajmniej będę miała powód do kolejnego wpisu:) Na pizzę s erdecznie zapraszam:) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , u mnie lekko zmodyfikowany. Składniki: 25 gram świeżych drożdży 0,75 szklanki ciepłej wody 0.75 szklanki ciepłego mleka 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek 1.5 łyżeczki soli Wykonanie: Ze świeżych drożdży
Krakowskie smaki AniLubię pizzę na cienkim spodzie. Najlepsza jest z moimi ulubionymi dodatkami i sosami. Składniki na spód pizzy (na placek wielkości ok. 40 cm) 1 1/2 szkl.mąki 75 gram drożdży (3/4 paczki) 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 1/2 szkl.ciepłej wody Dodatki: sos pomidorowy 20 dkg startego żółtego sera przesmażone pieczarki z cebulą plastry salami
tojestpyszne.blogspot.comCzyli pomysł na pizzę, gdy w domu mamy wszystko co do pizzy potrzebne, a brakuje najważniejszego: sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego, świeżych pomidorów lub pomidorów w puszce ;)Czytaj więcej
bistro mamaznowu zjarałam pizzę :) to znaczy, pomidorki się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu(...)pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. przed pieczeniempo upieczeniu
Bon Appetit MałgorzatyBardzo smaczne placki , popularne w Turcji. Łączą w sobie to co lubię czyli pizze z jagnięciną. przepis znaleziony tutaj. Nigdy nie jadłam Lahmacun w miejscu jej powstania czyli w Turcji. Pierwszy i ostatni raz zetknęłam się z takim plackiem w tawernie prowadzonej przez turecką rodzinę gdzieś w głębi wyspy Kos i było to na tyle dawno że nie potrafię(...)chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać dokładnie za pomocą rąk . Powinniśmy uzyskać gładki farsz .Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg
Stare GarySkładniki na ciasto:1/2 szklanki ciepłej wody1/2 łyżki soli2 szklanki mąki1/2 łyżeczka cukru15g drożdży1 łyżka oliwy Dodatki do pizzy:1 gruszkaorzechy włoskieser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowyłyżka miodupieprzkilka listków mięty Przygotowanie:W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach dodajemy oliwę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto(...)cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty
Smakowity Blog Kulinarnyrzadkie dodać odrobinę mąki). Odkładamy ciasto w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia (mniej więcej do podwojenia jego objętości).Ciasta powinno wystarczyć na dwie duże blaszki, jeśli robicie pizzę na dość cienkim cieście.Spokojnie można część ciasta zamrozić – ostatnio tak robiłam i smakowało tak samo dobrze jak świeże ;)Filed under: Ciasto drożdżowe, Pizza
kuchcikowniaPotato pizza with mushrooms. Składniki. 125 ml ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 170 g ziemniaków tłuczonych 125 g mąki 2 łyżki posiekanego oregano sól, pieprz Wierzch. 500 g grzybów leśnych 1 cebula 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu 2 łyżki sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży(...)pokroić w piórka i przesmażyć wraz z grzybami na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę do pizzy wysmarować grubo oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto posmarować keczupem ,posypać startą mozzarellą i wyłożyć grzyby z warzywami . Piec w temp. 210 stop. 25 minut i podawać
Kulinarny karnet Christopherapomidorowy: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła wg.upodobań Przepis podaje na cienkie ciasto, składniki wystarczają na 3 pizza o średnicy 25-30 cm. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy(...)trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200-220 stopni przez ok. 8-10 minut – czas sami oceniamy podczas pieczenia
Apetyczna babeczkaCiasto na pizzę jest bardzo elastyczne, nie przykleja się w ogóle do rąk a smakuje jeszcze lepiej :)Składnikiciasto:0,5 kg mąki,125 ml mleka,125 ml wody,2 łyżki cukru,1 łyżeczka soli,15 g drożdży,3 łyżki oleju,dodatki:2 piersi kurczaka,przyprawa do gyrosa,1 cebula,60 g sera żółtego,100 g pieczarek,1 papryka,kukurydza,oregano(...)Następnie ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Kolejno układamy pokrojone pieczarki i paprykę. Dodajemy kukurydzę. Kurczaka kroimy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Smażymy razem z pokrojoną cebulką. Układamy na pizzy, na to starty żółty ser i oregano. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnicebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła.Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek).Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej(...)połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około 15 minut, kukurydzę, ser solankowy, ser pleśniowy i żółty ser. Całą pizzę posypujemy oregano i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut
Aga w kuchnidomowa pizza nie jest najlepsza... sami sobie dobieramy składniki i ich ilość... ja osobiście bardzo lubię na pizzy oliwki, kukurydzę i groszek :)Składniki:ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku
Aga w kuchniPizzzzza co tu dużo mówić chyba każdy kocha...Tym razem pizza na cienkim razowym cieście... Składniki: Na ciasto: 1 szkl. mąki razowej 0,5 szklanki maki pszennej 50 ml. mleka ciepłego 50 ml. wody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera(...)przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy w tem. 180 st. przez 30 min. Pizze podałam z sosem czosnkowym przepis tu !!! Smacznego
NaKońcuJęzykaochote tylko na lekkie posiłki. Koniecznie z dużą ilością owoców. Jednak gdy przychodzi pora obiadu, należy zjeść coś konkretnego, co powstrzyma głód na dłużej. By zaspokoić te potrzeby zrobiłyśmy pizze owocową. Pomysł ten niektórym moze wydawać się dziwny, ale uwierzcie, jej smak was przekona że warto było! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: Duża blacha Składniki(...)kawałki. Wędline drzemy lub kroimy na mniejsze części. Ser ścieramy na tarce. Rozwałkowane ciasto polewamy sosem i układamy wszystkie owoce, wędline,a wierzch posypujemy żółtym serem i oregano. Pizzę wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w temp 180 stopni. Podajemy na ciepło
Kolizje Smakówbardzo sobie cenimy walory smakowe szpinaku o czym już niejednokrotnie można się było przekonać czytając naszego bloga. Dzisiaj kolejna potrawa z tymi zacnymi liśćmi, mianowicie pyszna, pachnąca i aromatyczna pizza. Składniki: Na Ciasto: 20 gr drożdży w 1/2 szklance wody, 1 ½ szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według(...)doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy w pożądany kształt i smarujemy sosem. Na to układamy szpinak. Por myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a potem w paseczki. Posypujemy pizzę. Camembert kroimy na kawałki i układamy na cieście. Posypujemy żółtym serem oraz oregano. Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika na 220 stopni
Kolizje SmakówPomidorowy sos do pizzy :) Sos do pizzy ? Nic prostszego ! Oto najłatwiejszy przepis jaki może być ! Potrzebujemy: 1 puszkę całych pomidorów 2 ząbki czosnku ½ cebuli Oregano i bazylię Keczup Koncentrat pomidorowy Wykonanie: Pomidory dokładnie odsączyć od sosu z puszki Czosnek i cebulę drobno posiekać Wrzucić do misi i zblendować Dodać 3 łyżeczki koncentratu i 2 łyżeczki keczupu oraz bazylię i oregano
Bonapetit2xMPizza 2xM :) Oto nasza ulubiona pizza ! ☺ Składniki: Pół puszki kukurydzy 1 filet z piersi kurczaka Pół kg pieczarek 25dag sera żółtego Pół czerwonej papryki Przyprawa curry 1cebula Wykonanie: Zrobić ciasto oraz sos. (przepis do nich znajdziecie w poprzednich wpisach ☺) Ciasto posmarować sosem. Kurczaka pokroić w małą kostkę i usmażyć w curry Pieczarki podsmażyć z cebulą Paprykę drobno posiekać
Bonapetit2xMMacie czasem kuchennego lenia? Do mnie coraz częściej zagląda pod koniec tygodnia. Ale parafrazując klasyka, życie jest ciężkie, a jeść się chce ;) Piątek dniem pizzy. Miało być szybko, wyszło jak zawsze... jak zawsze pysznie, oczywiście. Dzisiaj nie było minimalistycznie, oj nie! Wręcz przeciwnie. Wychodząc naprzeciw pizzowym sloganom, skomponowałam swoją własną pizzę. Był full wszystkiego. Ale na koniec pracowitego tygodnia należy
bastalenaproduktów od firmy Pekpol. Mini kabanoski naprawdę świetnie nadają się jako przekąska w ciągu dnia jak i składnik pysznego dania :) Chorizo zdecydowanie ostrzejsze od klasycznych kabanosów, świetnie pasują do pizzy! Składniki na ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki ciepłej wody20g drożdży (świeżych)1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru2 łyżki oliwyDodatki:1 kulka mozzarelli6 łyżek kukurydzy konserwowej1 papryka czerwona5szt. kabanosków chorizo(...)godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko zagniatamy. Przekładamy na blaszkę lekko naoliwioną. Nakładamy ketchup, kukurydzę, paprykę, kabanosy (pokrojone w talarki), oliwki i ser, również pokrojone na plasterki. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C na ok. 25 minut
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa pizza z pieca na cienkim cieście, o wiele smaczniejsza od tych sprzedawanych w pizzerii. Łatwa i szybka w wykonaniu. Najlepiej smakuję z swoimi ulubionymi dodatkami Post Pizza z pieca pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePierwszy przepis który Wam zaprezentuję to 'pizza' inaczej :)Czasami kombinuję w kuchni. I kiedyś podczas takich kombinacji wyszła mi pizza z makaronu :)Dodatki są oczywiście dowolne. Zobaczcie co ja dziś wyczarowałam ciekawego Więc czytać, oglądać i biegiem do kuchni... Próbujemy!!! :) Placek makaronowy Składniki: 300 gram makaronu spaghetti 3 jajka 100 ml mleka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz ½ szklanki startego żółtego
Olikowa kuchniaznudziła się wam tradycyjna pizza? Jeśli tak to zapraszam na mini pizze, które każdy możne zrobić w dowolnym kształcie i z dowolnymi dodatkami, które można zapakować i zabrać ze sobą do szkoły, pracy albo na piknik. Przepis na genialne ciasto z blogu Burczy w brzuchu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli szukacie jeszcze inspiracji, co przygotować na Sylwestra, nie szukajcie dłużej. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli szybko i łatwo przygotować w domu bezmleczną pizzę, którą będą mogli zjeść zarówno dorośli, jak i dzieci. Pizza doskonale sprawdzi się na domowej imprezie lub jako ciepła kolacja. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele pracy. Po wyrośnięciu ciasta pizza jest gotowa w ciągu 15 minut(...)Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki pszennej (typ 650) 30 g drożdży 4 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki mleka owsianego rozcieńczonego wodą (pół na pół) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki tymianku Sos pomidorowy do pizzy: 1/2 puszki pomidorów krojonych (200 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki
Dieta bez mlekaCzasami warto sobie pozwolić na trochę przyjemności i dodatkową porcję kalorii – dlatego domowa pizza to idealny pomysł na sobotni wieczór. Oczywiście największym wyzwaniem jest tu przygotowanie i upieczenie ciasta, ale uwierz mi, że jest to wykonalne nawet w domowych warunkach. Pamiętaj, żeby dokładnie wyrobić ciasto do pizzy przed odstawieniem go do wyrośnięcia i skorzystaj z jak najdrobniejszej mąki. Bardzo(...)ważne jest również odpowiednie rozgrzanie piekarnika i wstawienie pizzy na już rozgrzaną blachę. Ja do tego celu wykorzystuje dużą drewnianą deskę, posypaną mąką, na której formuje okrągły placek. Domowa pizza przy dobrze rozgrzanym piekarniku powinna się piec nie dłużej niż 10 minut. Warto również przygotować prawdziwy sos pomidorowy, chociaż powiem Wam szczerze, że mi najbardziej odpowiada ta szybka wersja. Wypróbujcie
ale PysznieWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną pizze oraz na ciasto na pizze, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pizze możemy oczywiście przygotować z innymi dodatkami z takimi jakie lubimy. Polecamy wypróbować przepis. Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie ciasta na blachę z piekarnika o wymiarach 34 cm x 29 cm na ciasto(...)łyżeczka bazylii suszonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta soli oraz: 100 g salami lub pepperoni 200 g mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach Link do filmu z przygotowania : Pizza z salami + ciasto na pizze Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto : Do miski wsypuję drożdże, cukier i zalewam letnią wodą, następnie miskę odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach: Do miski
Uwaga Babcia Piecze ChlebPodstawą udanej pizzy jest ciasto, wyrośnięte i przygotowane z mąki specjalnie przeznaczonej do tego rodzaju wypieków i szczypta miłości do kuchni włoskiej. Mąka typ 00, włoska, najlepszej jakości. Nie bez znaczenia jest także sos , przygotowany samodzielnie, z pomidorów pelati w całości, znacznie lepszych od tych krojonych. Sos z dodatkiem suszonych ziół i świeżego czosnku także ma znaczenie. Dodatki(...)pizzy zależą już od naszego wyboru, naszych preferencji smakowych i wyobraźni. Tradycyjna i najpopularniejsza jest pizza z mozzarellą i sosem z pomidorów czyli pizza Margherita . Nie przepadam na pikantnymi dodatkami do pizzy, wolę np. wyrazistą w smaku gorgonzolę połączoną z rukolą, gruszkami i orzechami włoskimi, deliziosa! Dzisiejsza pizza powstała ze składników, które akurat miałam w lodówce i niemal zawsze
Moja smaczna kuchniaWielu z nas dałoby się nieraz pokroić za kawałek pizzy , nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nie znaczy to bynajmniej, że w pozostałe dni obowiązuje abstynencja – codziennie bowiem sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie(...)Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Bo z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się
mojewypiekiinietylkoimpreza urodzinowa Claptrapa. Nie będziemy zdradzać całej historii z urodzin, gdyż popsułoby to zabawę tym, którzy jeszcze nie mieli okazji zagrać, ale możemy ujawnić, że główną atrakcją imprezy jest pizza produkcji cycatej Mad Moxxi. Jak to w Borderlands bywa, nie jest to najurodziwsza pizza świata (a w dodatku nieco zimna), zwłaszcza, że po przybliżeniu widać na niej rybie szkielety(...)rarytas zamienić na anchois czyli sardele – mimo, że na zdjęciu zaprezentowaliśmy jedynie grafikę ryb, to jeśli lubicie te małe, wyraziste rybki, to jak najbardziej zachęcamy do wrzucenia na pizzę kilku sztuk, podkręcą smak i nadadzą pizzy charakteru. To co, gotowi na danie z Claptrapowego wysypiska? Caaaaaaaaatch a pizza, Minion! Zobacz, jak pizza wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII
Nerds KitchenSkładniki na 3 małe pizze Ciasto do pizzy 1,5 szklanki mąki 20 gram drożdży 1/2 szklanki letniej wody łyżka oleju Sos koncentrat pomidorowy bazylia czosnek sól pieprz Ponad to 3 plastry szynki łososiowej pomidorki koktajlowe czarne oliwki ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę
KuukBuukwyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Dookoła każdej pizzy układamy kawałki sera i zawijamy ciasto do środka. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi pizzę w środku. Posypujemy startym lub kawałkami żółtego sera. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną
Aga w kuchniSkładniki: (na 2 duże pizze) CIASTO: -500 g mąki -20 g drożdży -0,5 szklanki mleka -0,5 szklanki wody -szczypta soli -2 łyżki oliwy DODATKI: -300 g szynki (pokrojonej i podsmażonej) -1 papryka (sparzona i pokrojona w kostkę) -300 g ziołowej mozzarella (pokrojonej w plastry) -500 g pieczarek (pokrojonych, podsmażonych i odsączonych) -opcjonalnie: 1 puszka kukurydzy SOS POMIDOROWY(...)elastyczne i gładkie, odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (powstaną z niego dwie pizze). Ciasto wykładamy na dużą blachę, smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser mozzarella (jeśli ktoś lubi pomidory, można na samą górę położyć kilka plastrów
KasiekGotujedwie części rozłożyć łososia i posypać niewielką ilością przyprawy. Całość posypać pietruszką, ułożyć pokrojone pomidorki i poukładać porwany ser. 3. Żółtko wymieszać z olejem i posmarować brzegi ciasta. 4. Pizze przełożyć na blaszki wyścielone papierem do pieczenia ( można wykorzystać papier dołączony do opak. z ciastem). 5. Piec w temp. 220 st. C do momentu zrumienienia. 6. Pizze wyciągnąć z blaszek
A Ty Smakuj MniePrzygotowując pizzę nie trzymam się przepisów, każda kompozycja smakowa powstaje pod wpływem chwili i produktów które mam pod ręką.Chyba nigdy nie jadłam dwóch takich samych, ale ta była naprawdę bardzo smaczna. Pizza wiejska 1/2 czerwonej papryki 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy kiełbasa wieprzowa ser żółty sól, pieprz, bazylia Kiełbasę pokroiłam cienkie plasterki i zrumieniłam
Zapiski Młodej ŻonyPizza z ogromną ilością roszponki, zielonego ogórka i awokado? Ktoś chętny? Pyszna, powiedzmy, że lekka i zdrowa. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy * czerwona cebula * tarta mozzarella * roszponka * zielony ogórek * awokado Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę(...)dodać oliwy. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienko. Przełożyć na blachę. Wyłożyć sos oraz cebulę. Posypać serem i piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Na upieczoną pizzę wyłożyć roszponkę, plasterki ogórka oraz kawałki awokado. Podawać z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Martynieraz zdarzyło się Wam, że po obiedzie zostało sporo ugotowanych ziemniaków, prawda?U mnie również się to zdarza, rzadko- bo ziemniaki jem sporadycznie, ale dzisiaj ich nadmiar wykorzystałam do pizzy, a konkretnie do spodu :)Ziemniaczany spód jest chrupiący z wierzchu, a miękki- ale zwarty- w środku i dosyć sztywny.Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy, to komponujemy według własnych preferencji
Kraina Miodem Płynącaprzykrywką.3. Ciasto wyłożyć na blachę. Obrzeża zrobić pogrubione. Wylać sos na placek i rozsmarować łyżką.Następnie wyłożyć wszystkie pokrojone (według uznania) składniki. Posypać grubą warstwą sera.4.Gotową pizze piec w 200C przez ok. 20-25 minut ;) Smacznego ;) Michał
Gotuj Z MuzykąBlaszkę smarujmy delikatnie olejem i układać na niej ciasto. Pomidory z puszki miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto, rozsmarowujemy łyżką. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami na całej pizzy. Papryki kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Posypujemy pizzę dodatkami. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Do rozwałkowania ciast użyłam silikonowego wałka ze sklepu przyjemnegotowanie.pl Nie dość
Aga w kuchniPizzę lubi każdy nie tylko dziecko,a o fajnym kształcie, tym chętniej się zjada. Składniki:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka cukru1/3 szklanki oleju1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki groszku1/2 paprykikilka plastrów czerwonej cebuli20 dag swojskiej wedzonej kiełbasykeczup włoskiszklanka sera do pizzysól,pieprz, oreganoWykonanie:Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody
Z Majeczką w kuchniPrzepis na smaczne ciasto a pizza jaką chcecie, dodatki dowolne :)Składniki :0,5 kg mąki8 g drożdży instant lub 15 g świeżychłyżeczka cukrułyżeczka soli2 łyżki oleju lub oliwykubek ciepłej wody ok.300 mlulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp.przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmarynprzejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodziecóż, dzień był dzisiaj leniwy, więc kolacja była do tego adekwatna :) "Pizza" bez drożdży, bez pieczenia, gotowa w 15 minut. A do tego bardzo smaczna! Ciekawa alternatywa dla klasycznego omletu na śniadanie lub kolację. Przepis znalazłam na stronie Moje domowe kucharzenie. Zapraszam do smażenia! :) Składniki (na jedną pizzę dla dwóch osób): odrobina oliwy 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki
My Culinary ArtOstatnio ciągle szukam zdrowszych zamienników. Dziś padło na pizzę. Smaczna, pożywna, wartościowa z niską zawartością kalorii. Spód:400 g kalafiora100 g cukinii1 łyżka jogurtu greckiego1 jajko1 łyżeczka siemienia lnianego2 łyżki otrąb owsianychOregano, bazylia, chilli, zioła prowansalskieNa wierzch:RukolaPomidorKiełki na patelnięKoncentrat pomidorowyPrzygotowanie:Jajko roztrzepać, dodać przyprawy i jogurt. Kalafior i cukinię podzielić na mniejsze części. Sok z cukinii odsączyć(...)papier do pieczenia i piec 15 min w 180 stopniach. Po upływie czasu wyciągnąć, rozsmarować koncentrat, posypać przyprawami i wyłożyć warzywa. Piec ponownie ok. 15 minut w 180 stopniach. Pizza z kalafiora na Instgramie
CzarnawisienkaTylko kolory na drzewach jesień nam dzisiaj przypomniały bo termometry pod wpływem ciepła oszalały. Grilla więc uruchomiłam i pizze z salami na nim zrobiłam. Wyszła soczysta na cieście chrupiącym i była znakomitym, obiadem bardzo sycącym. Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru(...)kamień do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto smarujemy pastą pomidorową, układamy na niej plastry sera żółtego, salami, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, oliwki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 30 min w temp 200°C – 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy świeże oregano. Smacznego
Moniki Smakołykipizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego (Turcy jedzą jagnięcinę lub baraninę, ale wieprzowo-wołowe też się nadaje) i kilku innych dodatków, okraszonych aromatycznymi przyprawami. Zaskakująco smaczna, często traktowana jako przystawka, chociaż w większej ilości z powodzeniem posłuży jako danie główne(...)placki smakują świetnie w akompaniamencie śmietany czy jogurtu greckiego i sałaty lub kapusty pekińskiej – my wybraliśmy ostrą w smaku rukolę dla kontrastu. OM NOM NOM! Post LAHMACUN – TURECKA PIZZA pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenSkładniki: ciasto na pizzę 1 kg mąki 30g drożdży 1 łyżka soli 0,5 szklanki wody 2-3 łyżki oliwy extra vergine, wedle uznania sos 5 pomidorów bazylia oregano sól farsz 1 średnia cebulka 200g sera mozzarella 150g sera salami Wykonanie:ciastoW niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże i zostawić je do wyrośnięcia, na około 15 minut. Będą gotowe do dalszego(...)blachę. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i pokrojoną w talarki cebulkę. Posypać serem mozzarella i serem typu salami. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Upieczoną pizzę posypać listkami bazylii
Gorący kąsekRobiłam już wiele różnych ciast do pizzy, jednak od jakiegoś czasu w moim domu króluje właśnie to :). Jest mięciutkie a zarazem chrupiące i świetnie smakuje z każdym dodatkiem . Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 300 ml wody letniej to ok 42 C 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)dodatki. Ja robię bardzo prosty sos - 70 ml wody przegotowanej, mały przecier pomidorowy, sól , pieprz, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki chilli. taki sos wystarcza na 2 pizze :) Czas pieczenia to ok 20 minut w temperaturze 200 C ( należy pamiętać, że pieczenie często zależy od naszego piekarnika ) Smacznego
Niezły Młynekrazu chce go ugotować. Tak było w tym przypadku. Już następnego dnia Mizza zagościła na moim stole. Danie mnie nie zawiodło, spełniło moje oczekiwania. Jest to coś pomiędzy pizzą, a mięsnymi pulpecikami. Oczywiście wprowadziłam kilka modyfikacji, które wzbogaciły nieco smak potrawy. Mam nadzieję, że was również oczaruje. Polecam!!! Mizza, czyli mięsna pizza Składniki: Mięso
Mania Gotowania