Słynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia
Atlas Smakówautorki jest zupełnie innym daniem niż moje, postanowiłam to moje danie nazwać na jej cześć. ;) I tak oto zrodził się: Kurczak à la Magrat Składniki: 400 g piersi kurczaka pokrojonej w kawałki/kąski (nie za małe) 20-30 g sera z niebieską pleśnią, np. Bavaria Blu, Turek Blue, Gorgonzola pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziół prowansalskich
Kuchnia Prezydentowejnaszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza(...)sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa, żeby nadać mu delikatny smak egzotyki. Mój Mąż jest zachwycony - ja z resztą też. Teraz kiedy
Kuchnia po mojemuPiersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Przy odrobinie fantazji można z niego praktycznie chyba każdą mięsną potrawę przygotować. Najczęściej jednak robię z nich panierowane roladki - w formie pojedynczych zrazików lub większych roladek, które składam z dwóch-trzech piersi. Dzisiaj przygotowałam pojedyncze, faszerowane szynką i suszonymi morelami. Bardzo lubię połączenie drobiu i owoców. Szynka dodatkowo podkreśla kontrastowość smaków(...)Składniki:piersi z kurczaka,szynka wędzona parzona,suszone morele - polecam Kresto,sól, pieprz, majeranek - do smaku,mielone suszone płatki chili - można je zastąpić odrobiną ostrej papryki,jajko, mąka, bułka tarta - do panierowania,olej do smażenia.Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie plastry
Codzienna kuchnia niecodziennajest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda. Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym (przepis) a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 pojedyncze piersi(...)kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 8 listków bazylii sól pieprz ketchup Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać mięso
O kuchni z uczuciemSoczysta pierś kurczaka nadziana pesto i serem typu feta - szybkie i smaczne danie dla mięsożerców :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyjako drugie śniadanie do pracy. Zachęcam Was szczerze do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco! SAŁATKA MAKARONOWA Z AWOKADO I KURCZAKIEM. Składniki: 100 g nieugotowanego makaronu świderki 220 g piersi z kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 mała cebula czerwona 120 g małych pomidorków (cherry, koktajlowe, truskawkowe) 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól papryka ostra(...)pieprz czarny pieprz ziołowy sok z limonki Sposób przyrządzania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przyprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, ostudzić. Awokado obrać i pokroić w kostkę oraz skropić sokiem z limonki. Pomidorki
Zakątek rozkoszy kulinarnychnajlepiej wchłania się z witaminą C. A że jabłuszko zawiera tę witaminkę, połączenie z kawałeczkiem ugotowanego mięska wydaje się być wprost idealne ;-) SKŁADNIKI: - 1 średnie jabłko - kawałeczek ugotowanej piersi z kurczaka - 1 mały biszkopt Gotuję wcześniej mały kawałeczek piersi z kurczaka. Mięsko drobno kroję i przekładam do miseczki ok. 2 łyżeczki. Jabłko ścieram na plastikowej tarce, dodaję
Wielopokoleniowokupisz) 10 g grzybów mun Skworcu (tu kupisz) 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich - do kurczaka po chińsku Rafex 30 dag filetu z piersi kurczaka 1 duża cebula 3 pieczarki Sól Pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy ją w nowej
VioletoweKucharzeniezamiast bobu sałatka? Tym razem bez niego, ale jeśli macie ochotę na sałatkę z bobem to polecam te dwie :) SAŁATKA Z KURCZAKIEM NERKOWCEM I ZIELENINĄ Z OGRODU 1 podwójna pierś kurczaka ulubiony chutney (u nas z mango) duża garść orzechów nerkowca mała garść sezamu sos sojowy (kilka kropli) ćwiartka sałaty lodowej mały pęczek listków botwiny mały pęczek listków rukoli Mięso
les mirabellespieczenia sól Nadzienie szpinakowe na 6 naleśników 300 g szpinaku w liściach 6 ząbków czosnku 100 g fety pieprz Nadzienie kurczak z pieczarkami – 6 naleśników 250 filetu z piersi kurczaka 1 kula mozzarelli (125g) 300 g pieczarek Sól, pieprz Naleśniki Kasza jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, powinna mieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć być
Powiedz dietom nieSałatka jest świetną propozycją na letnią kolację lub na obiad gdy mamy mało czasu i nie chcemy bawić się w gotowanie.Uwielbiam pierś z kurczaka w sezamie,mogłabym jeść taką sałatkę codziennie Składniki: 2 spore piersi z kurczaka sałata karbowana pomidor sezam z bułką tartą jajko sól,pieprz ziołowy,2 ząbki czosnku Sos: 6 łyżek oliwy
Niespełnione zdolności kulinarnekiedy szkoda, by oscypek się zmarnował. Osobiście nie przepadam za kanapkami z serem, więc wymyśliłam coś o wieeele smaczniejszego, choć może nieco bardziej czasochłonnego. (dla dwóch osób) 1 podwójna pierś kurczaka 1 wędzony oscypek po łyżce stołowej: miodu, oleju, posiekanego cząbru, pietruszki, rozmarynu (zioła mogą być suszone) półtorej łyżeczki soli i pieprzu folia aluminiowa Pierś dzielimy na połowę(...)olej, zioła oraz sól i pieprz dokładnie ze sobą ucieramy i tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka. Przyprawione mięso dobrze jest odstawić na jakiś czas do lodówki (u mnie trwało to calą noc, im dłużej w marynacie, tym smakuje lepiej ;) ). Po leżakowaniu, w rozbitą pierś wkładamy odpowiedni do długości plastra, a grubości około 2 centymetrów, kawałek oscypka. Najpierw dokładnie zawijamy
Kuchenna Kontrrewolucyamożemy serwować na zimno lub na ciepło. W każdej wersji jest doskonała i zdrowo sycąca.Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą z mangoProporcje dla 2-3 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1 szklanka ugotowanego pęczaku1 pierś z kurczaka1/2 świeżego ananasasólświeżo zmielony pieprzoliwa z oliwek2-3 liście sałaty lodowejSalsa z mango1 mango1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej papryczki chilisok(...)wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy posiekane zioła i dokładnie mieszamy.Na talerzu układamy pokrojone listki sałaty, na to kładziemy pęczak, grillowaną pierś kurczaka i ananasa. Na wierzchu układamy salsę z mango, wszystko delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy
Kulinarne przygody GatitySięgać po kozie sery powinien każdy. Dzięki ich systematycznemu spożywaniu zwiększamy swoją odpornością i kondycję ruchową. Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 4 plastry sera koziego 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka czerwona pieprz olej do smażenia Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy(...)dijon ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Mięso nadziewamy pomidorami i serem. Rolujemy ściśle każdą roladę i obwijamy dokładnie szynką
Mania Gotowania