domowy obiad . Pierś z kurczaka z ziemniaczkami i sałatką z pomidorów . Składniki : Pierś z kurczaka 1 kg musztarda bawarska Develey 1 szt sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Panierka: jajo 2 szt bułka tarta do obsypania piersi Sałatka(...)pomidory 4 szt cebula 1 szt śmietana 18% 150 g sól i pieprz do smaku Wykonanie : Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy , kroimy w " plastry " Na każdy plaster piersi łyżką nakładamy musztardę i rozprowadzamy na całej powierzchni . Doprawiamy solą i pieprzem . Maczamy w roztrzepanym jaju pierś i obsypujemy bułka tartą. Smażymy
Różowa kuchniaDodatek owoców do rożnych sałatek bardzo korzystnie wpływa na podniesienie ich smaku. Moja propozycja to karmelizowania pierś z kurczaka , sałata rzymska z truskawkami i oczywiście sos, który jest esencją każdej sałatki. SKŁADNIKI: 1 sałata rzymska ( lub inny zestaw sałat) 1 ogórek 1/2 piersi z kurczaka 1 pomidor 2 jajka 5-6 truskawek 1 łyżka prażonego słonecznika zioła do kurczaka(...)ugotowane na twardo, kroimy w ósemki, z jednego zostawiamy żółtko do sosu. cebulę obieramy , przekrawamy na połowę i kroimy w pół piórka. Słonecznik prażymy dodajemy do sałatki. Pierś z kurczaka płuczemy, suszymy i kroimy w cienkie krótkie paski. Obsmażamy na oliwie, posypujemy ziołami. Kiedy pierś odparuje dodajemy miód i smażymy aż kurczak obtoczy się miodem i skarmelizuje. Dodajemy
W kuchennym oknie Ewyudział w konkursie organizowanym przez firmę Drosed. Warsztaty zaczęliśmy od nauki rozbioru kurczaka pod okiem Sebastiana, a potem w zespołach przygotowywaliśmy menu przygotowane przez prowadzącego. Po rozbiórce kurczaka, każdy zostawił sobie pojedynczą pierś ze skórą i kostką ze skrzydełka, oraz dwie pałki, które były potrzebne do przygotowania menu. W trakcie warsztatów na wszystkich stanowiskach pyrkał sobie rosół, który gotował się(...)fotografowania, więc na zdjęciu jest Sebastian Olma i Piotrek podczas przecedzania rosołu, i rząd misek na rosół z drobno pokrojoną marchewką i posiekanym lubczykiem. Gotowana w sous-vide Pierś kurczaka Kukurydzianego z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Przy okazji tego dania, pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię połączenia mięsa z piersi kurczaka z różnymi warzywami. W tej kategorii potrawka z kurczaka jest moim faworytem. Pierś z kurczaka w połączeniu z kolorowymi paprykami i cebulą z dodatkiem boczku podaję z naturalnym, brązowym ryżem i koperkowym sosem
Milion SmakówAromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki, oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry, ziela angielskiego, gałki muszkatałowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy(...)przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić przyprawioną pierś. Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku. Dodać paprykę i dusić jeszcze
Kuchcik gotujez kurczaka w sosie kokosowo-curry z ryżem basmati Bardzo proste i szybkie danie z kurczaka. Tak bardzo aromatyczne, że podobno zapach unosił się przez otwarte okno daleko daleko...:) Świeży imbir, kolendra, curry, kurkuma i mleczko kokosowe i oczywiście filety z kurczaka...do tego mój ulubiony ryż basmati. Samo przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a znudzone piersi z kurczaka nabiorą nowego charakteru. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 średnie marchewki kawałek świeżego imbiru (około 2 łyżeczek) łyżeczka curry łyżeczka kurkumy łyżeczka kolendry puszka mleczka kokosowego (400 ml) 300 ml bulionu sól 2 łyżki oliwy ewentualnie łyżka mąki (dałam kukurydzianą) do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: Piersi umyć
na moim stole...macie możliwość cieszenia się swoimi kubkami smakowymi możecie spróbować sałatki z kurczakiem marynowanym w musztardzie i jogurcie. Pyszne. Zdrowe i w przyrządzeniu szybkie. Potrzebujemy: podwójny filet z piersi kurczaka lub kawałek piersi indyka duży kubek jogurtu naturalnego 0% 4 łyżki musztardy Dijon lub innej ostrej musztardy 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ łyżeczki curry – jak ktoś(...)lubi można pominąć łyżeczka startej skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2h. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągamy z marynaty i lekko otrzepujemy
ladykitchenMój organizm zamówił sobie pyszną, zdrową i chrupiąca sałatkę. Może i wam poprawi samopoczucie. Składniki: sałata rzymska piersi z kurczaka pomidorki koktajlowe ser kozi sałatkowy papirus " Soczysta pierś z kurczaka z papryką" (Winiary) opcjonalnie sos czosnkowy Sposób przygotowania: Pierś w kurczaka oczyścić i ułożyć na papirusie (dzięki temu kurczak nie dość, że jest aromatyczny i smaczny to jeszcze bardzo
Wielki apetytSierpień to sezon kurkowy, nie można go przegapić. Trzeba korzystać z niego na maksa:P Makaron z kurkami i kurczakiem SKŁADNIKI: 250g kurek 1 pierś z kurczaka(...)400ml śmietany natka pietruszki 1 cebula tarty ser żółty makaron kokardki sól, czarny pieprz, 1 ząbek czosnku, szczypta kurkumy, lubczyk Na oliwie zeszklić cebulę posiekaną w kostkę następnie podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i czosnek. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Podsmażyć chwilę, około10 minut. Dodać śmietanę i tarty zółty ser. Gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku solą
MarciochaKucharzypiersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie(...)charakterystyczny dla kuchni orientalnej, ale warto go stosować do innych posiłków, ponieważ zawiera substancje obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość cukru we krwi. Kurczak sezamowo-cytrusowy to potrawka z piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki
Świat Domowej Kuchniprzygotowaniu i nie zawiera owoców morza. To danie jednogarnkowe – lekkie, pełne warzyw i smaku. Ryż z kurczakiem po hiszpańsku (dla 4-ech osób): 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też łatwo dostępny ryż do risotto) 3 pomidory (bez skórki) 3 ząbki czosnku 1 cebula(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwo było zdjąć z nich skórę. Pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i posypujemy solą i pieprzem. Na bardzo dużej i wysokiej patelni (lub w szerokim garnku) rozgrzewamy ok. 8 łyżek oliwy – gdy będzie gorąca, dodajemy
Poezja smakusłodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem mięty. Kurczak w takiej marynacie marynuje się bardzo szybko i dlatego przygotowanie całego dania nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki sproszkowanej(...)octu balsamicznego 5 łyżek oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Po tym każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby marynata przedostała się do środka. W dużej misie łączymy olej, miód i przyprawy. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, po jego dodaniu marynata zmieni swoją konsystencję. Piersi dokładnie obtaczamy w marynacie, układamy
Kuchnia ŁukaszaWcześniej pisałam jak wiele pysznych potraw można zrobić z piersi z kurczaka a dodatkowo szybko. Dzisiaj prezentuję piersi z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, danie ekspresowe i smaczne. Może być to danie obiadowe jak i przekąska podawana z dipami, sosami. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Płatki kukurydziane Sól Pieprz Papryka słodka Olej Wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy
Smaki Ewyczosnkiem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu (aż do zgęstnienia). Dodatkowo: 100 g żółtego sera (użyłam goudy) 1 mała pieczarka 1/2 pomidora 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże
BullioKolejny pomysł na wykorzystanie oscypka Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około 500 g) 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 średniej wielkości oscypka 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa(...)smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut, następnie odlać wodę. Na środku każdego kawałka mięsa ułożyć oscypek, żurawinę (wykorzystać około 1/2 szklanki
Bullio