łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego(...)gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako
My Chcemy Jeśćwtedy musicie spróbować marynaty przed dodaniem miodu, żeby nie wyszło zbyt słodkie). Ostrzegamy również, iż marynata nie będzie wyglądała zbyt apetycznie Do gotowej mieszaniny wrzucamy oczyszczone z błonek piersi kurczaka i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3h. 2. SOS (2 min) Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy(...)najlepiej pasuje tu chleb ciemny, z ziarnami), też ok. 1 min z każdej strony. MONTAŻ I PODANIE (2 min) Kromkę chleba obficie smarujemy sosem, dodajemy zgrillowane pieczarki oraz pierś z kurczaka i nakładamy na to drugą kromkę, także posmarowaną sosem. Lekko przyciskamy kanapkę ręką (aby wygodniej się jadło) i celebrujemy wiedźmiński posiłek! Jesteśmy pewni, że mięcho w tak smakowitej piwnej
Nerds Kitchendomowy obiad . Pierś z kurczaka z ziemniaczkami i sałatką z pomidorów . Składniki : Pierś z kurczaka 1 kg musztarda bawarska Develey 1 szt sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Panierka: jajo 2 szt bułka tarta do obsypania piersi Sałatka(...)pomidory 4 szt cebula 1 szt śmietana 18% 150 g sól i pieprz do smaku Wykonanie : Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy , kroimy w " plastry " Na każdy plaster piersi łyżką nakładamy musztardę i rozprowadzamy na całej powierzchni . Doprawiamy solą i pieprzem . Maczamy w roztrzepanym jaju pierś i obsypujemy bułka tartą. Smażymy
Różowa kuchniaDodatek owoców do rożnych sałatek bardzo korzystnie wpływa na podniesienie ich smaku. Moja propozycja to karmelizowania pierś z kurczaka , sałata rzymska z truskawkami i oczywiście sos, który jest esencją każdej sałatki. SKŁADNIKI: 1 sałata rzymska ( lub inny zestaw sałat) 1 ogórek 1/2 piersi z kurczaka 1 pomidor 2 jajka 5-6 truskawek 1 łyżka prażonego słonecznika zioła do kurczaka(...)ugotowane na twardo, kroimy w ósemki, z jednego zostawiamy żółtko do sosu. cebulę obieramy , przekrawamy na połowę i kroimy w pół piórka. Słonecznik prażymy dodajemy do sałatki. Pierś z kurczaka płuczemy, suszymy i kroimy w cienkie krótkie paski. Obsmażamy na oliwie, posypujemy ziołami. Kiedy pierś odparuje dodajemy miód i smażymy aż kurczak obtoczy się miodem i skarmelizuje. Dodajemy
W kuchennym oknie Ewyudział w konkursie organizowanym przez firmę Drosed. Warsztaty zaczęliśmy od nauki rozbioru kurczaka pod okiem Sebastiana, a potem w zespołach przygotowywaliśmy menu przygotowane przez prowadzącego. Po rozbiórce kurczaka, każdy zostawił sobie pojedynczą pierś ze skórą i kostką ze skrzydełka, oraz dwie pałki, które były potrzebne do przygotowania menu. W trakcie warsztatów na wszystkich stanowiskach pyrkał sobie rosół, który gotował się(...)fotografowania, więc na zdjęciu jest Sebastian Olma i Piotrek podczas przecedzania rosołu, i rząd misek na rosół z drobno pokrojoną marchewką i posiekanym lubczykiem. Gotowana w sous-vide Pierś kurczaka Kukurydzianego z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Przy okazji tego dania, pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię połączenia mięsa z piersi kurczaka z różnymi warzywami. W tej kategorii potrawka z kurczaka jest moim faworytem. Pierś z kurczaka w połączeniu z kolorowymi paprykami i cebulą z dodatkiem boczku podaję z naturalnym, brązowym ryżem i koperkowym sosem
Milion SmakówAromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki, oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry, ziela angielskiego, gałki muszkatałowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy(...)przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić przyprawioną pierś. Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku. Dodać paprykę i dusić jeszcze
Kuchcik gotujez kurczaka w sosie kokosowo-curry z ryżem basmati Bardzo proste i szybkie danie z kurczaka. Tak bardzo aromatyczne, że podobno zapach unosił się przez otwarte okno daleko daleko...:) Świeży imbir, kolendra, curry, kurkuma i mleczko kokosowe i oczywiście filety z kurczaka...do tego mój ulubiony ryż basmati. Samo przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a znudzone piersi z kurczaka nabiorą nowego charakteru. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 średnie marchewki kawałek świeżego imbiru (około 2 łyżeczek) łyżeczka curry łyżeczka kurkumy łyżeczka kolendry puszka mleczka kokosowego (400 ml) 300 ml bulionu sól 2 łyżki oliwy ewentualnie łyżka mąki (dałam kukurydzianą) do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: Piersi umyć
na moim stole...macie możliwość cieszenia się swoimi kubkami smakowymi możecie spróbować sałatki z kurczakiem marynowanym w musztardzie i jogurcie. Pyszne. Zdrowe i w przyrządzeniu szybkie. Potrzebujemy: podwójny filet z piersi kurczaka lub kawałek piersi indyka duży kubek jogurtu naturalnego 0% 4 łyżki musztardy Dijon lub innej ostrej musztardy 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ łyżeczki curry – jak ktoś(...)lubi można pominąć łyżeczka startej skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2h. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągamy z marynaty i lekko otrzepujemy
ladykitchenMój organizm zamówił sobie pyszną, zdrową i chrupiąca sałatkę. Może i wam poprawi samopoczucie. Składniki: sałata rzymska piersi z kurczaka pomidorki koktajlowe ser kozi sałatkowy papirus " Soczysta pierś z kurczaka z papryką" (Winiary) opcjonalnie sos czosnkowy Sposób przygotowania: Pierś w kurczaka oczyścić i ułożyć na papirusie (dzięki temu kurczak nie dość, że jest aromatyczny i smaczny to jeszcze bardzo
Wielki apetytSierpień to sezon kurkowy, nie można go przegapić. Trzeba korzystać z niego na maksa:P Makaron z kurkami i kurczakiem SKŁADNIKI: 250g kurek 1 pierś z kurczaka(...)400ml śmietany natka pietruszki 1 cebula tarty ser żółty makaron kokardki sól, czarny pieprz, 1 ząbek czosnku, szczypta kurkumy, lubczyk Na oliwie zeszklić cebulę posiekaną w kostkę następnie podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i czosnek. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Podsmażyć chwilę, około10 minut. Dodać śmietanę i tarty zółty ser. Gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku solą
MarciochaKucharzypiersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie(...)charakterystyczny dla kuchni orientalnej, ale warto go stosować do innych posiłków, ponieważ zawiera substancje obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość cukru we krwi. Kurczak sezamowo-cytrusowy to potrawka z piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki
Świat Domowej Kuchniprzygotowaniu i nie zawiera owoców morza. To danie jednogarnkowe – lekkie, pełne warzyw i smaku. Ryż z kurczakiem po hiszpańsku (dla 4-ech osób): 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też łatwo dostępny ryż do risotto) 3 pomidory (bez skórki) 3 ząbki czosnku 1 cebula(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwo było zdjąć z nich skórę. Pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i posypujemy solą i pieprzem. Na bardzo dużej i wysokiej patelni (lub w szerokim garnku) rozgrzewamy ok. 8 łyżek oliwy – gdy będzie gorąca, dodajemy
Poezja smakusłodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem mięty. Kurczak w takiej marynacie marynuje się bardzo szybko i dlatego przygotowanie całego dania nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki sproszkowanej(...)octu balsamicznego 5 łyżek oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Po tym każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby marynata przedostała się do środka. W dużej misie łączymy olej, miód i przyprawy. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, po jego dodaniu marynata zmieni swoją konsystencję. Piersi dokładnie obtaczamy w marynacie, układamy
Kuchnia ŁukaszaWcześniej pisałam jak wiele pysznych potraw można zrobić z piersi z kurczaka a dodatkowo szybko. Dzisiaj prezentuję piersi z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, danie ekspresowe i smaczne. Może być to danie obiadowe jak i przekąska podawana z dipami, sosami. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Płatki kukurydziane Sól Pieprz Papryka słodka Olej Wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy
Smaki Ewy