momentu, aż zrobi nam się budyń. Odstawiamy, studzimy, budyń może być letni. 2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe. Dodatkowo: biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki) 1/2 opakowania gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: blat
kruche babeczkipiec w piekarniku nagrzanym do 220'C około 13-15 minut. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i nadziewać nią zimne ptysie końcówką podłużną, okrągłą jak do nadziewania pączków. Można polać rozpuszczoną czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 45- 50 ptysi
Zrób to smacznieMakaron ze szpinakiem i brokułami Gdzieś w czeluść zamrażarki, kilka tygodni temu cisnąłem paczkę szpinaku, kupioną spontanicznie. Od tamtego momentu nie miałem z nią styczności… aż do dziś. Chciałem, a raczej musiałem zrobić sobie coś na szybko do jedzenia, a że na kanapki z masłem orzechowym nie mogłem już patrzeć, wyciągnąłem ręce do zamrażarki z nadzieją, że znajdzie się
Blendmanbiszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych
Gotuję TestujęDzisiaj przepis na deser, który we wstępnej fazie miał być szarlotką, ale szarlotką nie został. Zalegające w szafce masło orzechowe i paczka daktyli sprawiły, że powstało przepyszne ciasto, którego smak w pierwszym skojarzeniu przywodzi na myśl słony karmel. CIASTO (klik) : można dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżeczkę cukru pudru WYPEŁNIENIE TARTY: 4 łyżki masła orzechowa 15 daktyli 4 jabłka
Kuchnia od dwojgawygląda Wasz cheat meal? U mnie ostatnio to np. paczka orzechów nerkowca i masło migdałowe. Nudaaaaaaa ale pizze, burgery lub ciastka już tak mnie nie ciągną. Ale to wszystko zmieniło się w ten weekend! W weekend, w którym postanowiłem zrobić dla dzieci zdrowe słodycze (dla dzieci ??….jasne!!) Tym razem nie napiszę – jak to na tym blogu bywa
PaleoLifemiękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 krążki ananasa z puszki Dodatkowo: cukier puder do oprószenia sernika Przygotowanie: Przygotowujemy spód sernika. Paczkę krakersów (150 g) rozdrabniamy w misie blendera. Następnie mieszamy je szybko z rozpuszczoną margaryną (lub masłem). Krakersami wykładamy spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy, ugniatamy ręką
Słodkie okruszkiKalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji. Składniki 1 nieduży kalafior oliwa sól
R'n'G Kitchengracką.Aromatyczny, grecki ser idealnie współgra z delikatnym smakiem buraka. SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego pęczek młodej botwinki ok 0,5 kg młodych, małych ziemniaków pęczek koperku pól paczki oryginalnej fety. 1/2 łyżki oliwy/oleju śmietana (opcjonalnie) sól (w razie potrzeby) pieprz ocet ( do smaku) cukier (do smaku) PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, przygotować bulion. Botwinkę dokładnie umyć, obrać
Kopystką po garacholiwek i czosnek. Obecnie spotyka się wersje rozszerzone o parmezan,papryczki pepperoni lub natkę pietruszki.Ja, do swojego przepisu dodałam kilka kaparków, oraz pomidorki koktajlowe. SKŁADNIKI: Paczka spaghetti (dobrego gatunku) kilka łyżek oliwy z oliwek 4-5 dużych ząbków czosnku parmezan (świeżo starty) małe kapary z zalewy (wg uznania) kilka pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy wg. przepisu
Kopystką po garachpomidorów pelati-zimą/ latem 1 kg dojrzałych,lub z tego przepisu https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/09/pulpa-pomidorowa.html 1 łyżka ricotty Opcjonalnie ocet balsamiczny Cukier Sól Pieprz Bazylia Parmezan Oliwa z oliwek Paczka Spaghetti Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Na patelnię z grubym dnem wlewamy oliwę, dodajemy cebulę w kostkę, chwilkę później czosnek w plasterkach. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy pomidory plus odrobina cukru
Kopystką po garachObiad w 15 minut. Przepis dla zabieganych, zapracowanych lub tych,którym zwyczajnie nie chce się gotować-w danym dniu. SKŁADNIKI:(2-3 porcje) Makaron penne Paczka świeżego szpinaku 2 dość spore ząbki czosnku 1/2 małej cebuli Kawałek sera gorgonzola (u mnie-niestety-tym razem z Biedronki. Dałam 1/3 opakowania) Śmietana 12% -ok.100 ml. Ew. sól Pieprz Gałka muszkatołowa Odrobina masła
Kopystką po garachbyło pierwsze paczki,które zrobiłam. Przyznam się-troszkę poległam ale i tak były dobre-zwłaszcza ciepłe. SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki tortowej 1/2 kg sera z wiaderka Łyżka cukru waniliowego Ok. 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 łyżki wódki Łyżeczka sody oczyszczonej Łyżeczka proszku do pieczenia Duża ilość oleju do smażenia (ok 1,5 litra) Cukier puder
Kopystką po garachcoś takiego ! Ciasto jest pyszne, zdrowe i do tego nie trzeba go piec po prostu słodycz idealna, koniecznie wypróbujcie :):) Składniki : Spód: 1 szklanka daktyli ( ok jedna mała paczka) 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej lub płatków błyskawicznych) ok 3-4 łyżek mąki migdałowej (opcjonalnie) 1/4 szklanki kakao szczypta soli 1/2 szklanki dmuchanego ryżu Nadzienie
zdrowa vege kuchniatłuszczu innego niż zwykle, bo tym razem dodałam rozpuszczone, płynne masło finuu :) Smakowały świetnie, tak maślano ;) Masło mogę smakować dzięki streectom i nowej kampanii z finuu w roli głównej :) Paczka dotarła do mnie jakieś dwa tygodnie temu, doskonale zapakowana, w termicznym opakowaniu i wkładem chłodzącym a w środku osiem opakowań masła - cztery klasyczne i cztery solone :) Solonego używamy głównie
Domowa cukiernia Ewy