warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać te które zostały nam z obiadu z dnia poprzedniego. W podanym poniżej przepisie wykorzystuję dużo ziół. Można je oczywiście zmieniać według własnego uznania. Składniki: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mama GotujeBarszcz czerwony jest doskonały nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia czy święta, ale również na codzienny obiad. Doskonale smakuje z uszkami, muffinami faszerowanymi mięsem , krokietami czy chociażby z placuszkami z pieczarkami. Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję
Mama GotujePrzepis ten umieszczam na blogu specjalnie dla Adama Ł. Kopytka są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc
Mama GotujeŁazanki z kapustą to mało skomplikowane ale smaczne danie. Do zrobienia ich można wykorzystać kapustę, która została nam z poprzedniego obiadu, lub po prostu dlatego, że kapusta jest nie tylko smaczna ale i zdrowa. Składniki: ½ główki kapusty 1 duża cebula 1 łyżka smalcu sól pieprz makaron łazanki Wykonanie: Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu
Mama GotujePierwszy raz zrobiłam to danie gdy zostały mi ugotowane warzywa z wywaru, który wykorzystywałam do ugotowania czegoś innego. okazało się, że jest to bardzo fajny pomysł na obiad, a przy okazji wykorzystuje produkty, które prawdopodobnie bym wyrzuciła. Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 seler 1 szklanka ryżu 1 szklanka fasoli 2 jajka3 - 4 łyżki mąki sól pieprz czubrica
Mama Gotujebardziej delikatny niż żur ugotowany bez jej dodatku. Jest naprawdę gęsty i bardzo sycący. Zagęszcza go nie tylko zakwas ale i ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 1,5 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 1-2 cebule 500 g ziemniaków 2 liście laurowe 6 ziaren ziela
Mama GotujeLatem nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Zrobienie ich wymaga trochę czasu i cierpliwości ale warto. Ja podaje je po prostu posypane cukrem. Nadają się równie dobrze na obiad jak i na deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 0,5 l jagód (lub więcej w zależności
Mama Gotujejest świetną alternatywą fasolki polanej tartą bułką uprażoną na maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Fasolkę pod taką postacią mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia. Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji. Składniki: 1 kg fasolki
Mama GotujeSurówka z białej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadów. Gdy pojawia się młoda kapusta i młode marchewki, trzeba to wykorzystać. Surówkę tą trzeba podawać zaraz po przygotowaniu. Składniki: ½ główki młodej kapusty 1 marchewka 1 pomidor ½ pęczku natki pietruszki 1 mała cebula biała lub czerwona 3 łyżki oliwy pieprz sok z cytryny sól Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić i odstawić by puściła
Mama GotujeSałatka tą jakiś czas temu robiła moja babcia. Jest ona świetna zarówno do obiadu jak i do kanapek i domowych hamburgerów. Sałatka ta jest łatwa w przygotowaniu, choć zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale warto poświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego. Składniki: 5 kg ogórków ½ kg marchewki ½ kg cebuli ½ kg czerwonej papryki 1 główka czosnku ½ szklanki cukru 1 szklanka
Mama Gotujemożna je wcześniej przygotować i wstawić do piekarnika kiedy nam to pasuje. Tym razem bakłażan występuje w zapiekance makaronowej. To pyszne danie nadające się zarówno na obiad jak i na kolację. Świetnie smakuje z lampką wina. Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g mielonego mięsa 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 1 bakłażan sól pieprz
Mama Gotujezrobić tą zupę ale jakoś zawsze wypadało coś takiego, że przekładałam to na później. W końcu się udało, skorzystałam, że mój mąż ma urodziny i postanowiłam zrobić mu wyjątkowy obiad. Zupa ta choć nie należy do popularnych dań jest warta tego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam. Składniki: woda mięso na wywar 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera
Mama Gotujejest również zdrowa i smaczna. Co roku podbierałam babci słoiczki zamarynowanej papryki. Jest ona dokonała nie tylko na imprezy, ale i na codzienne kanapki lub jako dodatek do obiadu. W tym roku postanowiłam sama zamarynować kilka papryk. Poniższy przepis dostałam od mojej babci więc mam nadzieję, że smakuje równie dobrze. Składniki: 2 kg papryki 15 - 20 ziaren gorczycy na słoik
Mama GotujeMoją propozycją na Wielkanocny (i nie tylko Wielkanocny) obiad jest zupa z rzeżuchy i błękitnego sera. Pomysł na taką oto zupę wydał mi się ciekawy, więc bez wahania postanowiłam go wypróbować . Spodziewałam się, że zupa ta będzie mi smakować, ale nie spodziewałam się, że aż tak bardzo. Zupa ta jest pyszna i bardzo sycąca. Świetnym dodatkiem do tej zupy
Mama GotujeCrème brûlée czyli przypalony krem idealnie nadaje się na deser jako zakończenie pysznego obiadu. Delikatny waniliowy krem przykryty karmelizowanym cukrem jest pyszny i potrafi zaskoczyć każdego kto próbuje go po raz pierwszy. Dla mnie najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony, np. po nocy spędzonej w lodówce. Przepis ten wystarczy na przygotowanie około 6 kokilek. Składniki: 5 żółtek 400 ml śmietany
Mama Gotuje