Już od kilku dni "chodziły" za mną pieczarki i dziś będąc rano w jednym z marketów trafiłem właśnie świeżutką dostawę i normalnie aż żal było nie kupić. Na obiad będzie mielone w sosie pieczarkowym a do tego czasu zrobiłem na szybko pyszną i prostą przekąskę. Składniki : 12 szt większych pieczarek 100 g mięsa mielonego 50 g kaszy jęczmiennej cebula pół
Mechanik w kuchnipolędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja na obiad gotowa! Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku sól
Grunt to przepis!Mięso wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy folię i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso delikatnie wyciągamy na talerz i rwiemy widelcem na małe kawałki. Podajemy w formie obiadu z ziemniakami lub na kanapkach. Smacznego
My Culinary Artwarzywa zawsze stanowią pomysł na niebanalne i smaczne danie, które świetnie zaprezentuje się na różnego rodzaju przyjęciach, ale nie tylko. Ja lubię przyrządzać je ot tak, na zwykły codzienny obiad. Dziś proponuję nadziewane bakłażany, z których możemy wyczarować dosłownie wszystko. Ja sięgnęłam po produkty, które miałam akurat pod ręką. Bakłażan (nazywany też gruszką miłosną, jest afrodyzjakiem :) to doskonałe źródło
Roślinna - blog wegańskiŚwiętego Patryka , proponuję potrawę w charakterystycznym dla tego święta zielonym kolorze :) Wykorzystałam tu wcześniej przygotowane i zamrożone w porcjach ciasto na tartę - świetna metoda na szybki w wykonaniu obiad. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś
Grunt to przepis!rozgrzaną patelnie z olejem. Obsmażamy dokładnie roladki z każdej strony. Nasza usmażona roladka chrupiąca zewnątrz a soczysta w środku. Ja podaję roladki klasycznie z ziemniakami i buraczkami Polski obiad
Sprawdzone przepisy kulinarnejednak została zepchnięta na drugi plan. Bardzo niesłusznie, ponieważ gęsina jest bardzo smaczna i dlatego też dzisiaj serwuję ją Wam na blogu. Tak przygotowaną gęś można podać na uroczystym obiedzie świątecznym lub też zjeść po prostu, bez okazji. Nadmiar mięsa można również spożytkować jako dodatek do kanapek lub sałatki, po wcześniejszym porwaniu mięsa wzdłuż włókien, jak na pulled pork. Inspirowane
Pora coś zjeśćOstatnio rzadko jemy ziemniaki na obiad, bardziej smakują nam dania z makaronu, ryżu, czy nawet z dodatkiem kaszy. Myślę, że główną przyczyną jest to, że te ziemniaki teraz są kiepskiej jakości, jakieś takie byle jakie. Zmieni się to na pewno wraz z pojawieniem się pierwszych młodych ziemniaków, które uwielbiam z masłem i koperkiem. Teraz, gdy jemy ziemniaki, to albo
dom-agi.plDziś obiad pod hasłem nie wyrzucaj z lodówki tego, a pomyśl co z tego wyczarować, czyli wracamy do zasady, że w kuchni mej nic się nie marnuje. Przyjechali rodzice moi wspaniali i nie wiedzieć po co przywieźli smażonych drobiowych kotletów w panierce chyba z pięć sztuk. No masakra. Ile można jeść kanapek na kolację z takim kotletem, głodnemu by się
BaRepaskwestii mięs u nas w domu to raczej on jest specjalistą i nawet nie próbuję w tym temacie z nim konkurować ;) Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami, glazurowaną marchewką i sosem ze zredukowanego czerwonego wina. Niebo w gębie, po prostu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ustawiamy różyczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe. Do tego pieczony naleśnik i sałatka z białym serem i rzodkiewką i obiad wyśmienity. Smacznego
Maminek kulinarnySpaghetti z pietruszkowym pesto domowej roboty , posypane parmezanem to kolejna moja propozycja na zdrowy obiad. Jeśli dodatkowo zamienimy zwykły makaron spaghetti na makaron pełnoziarnisty, to jeszcze bardziej na tym zyskamy. Danie jest sycące, pyszne i na dodatek zdrowe! Pietruszka jest bogactwem witamin, m.in. witamin C. Jedna łyżka natki pietruszki to dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę. Poza tym natka
Moja DelicjaKolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany z pysznym sosem Velouté z trawy cytrynowej. Sos można przygotować do dwóch dni wcześniej, a smażenie ryby zajmuje nie więcej niż 5 minut. Składniki: (5 porcji) 5 filetów świeżego dorsza ze skórą (ok. 175g
Moja Delicjakorniszonami, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę :) źródło: niezawodna książka „Gordon Ramsay’s Ultimate
Moja Delicjaporcje) 2 mozzarelle w kulce, białe 8 łyżek passaty pomidorowej suszone oregano i bazylia 8-10 pomidorków koktajlowych garść rukoli opcjonalnie parę kawałków mięska, jakie Wam zostało z obiadu – u mnie kawałki karkówki sól, pieprz Przygotowanie: Przygotować ciasto: Wymieszaj suche drożdże z cukrem, ciepłą wodą i pozostaw na kilka minut. W między czasie przesiej mąkę do miski, dodaj
Moja Delicja