trochę uległy zmianie i byłam tylko z D, mimo to dzień jak najbardziej udany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;)Naleśnik Primavera(z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy)A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię
More food, love and dreamsMąka z ciecierzycy stała się ostatnio numerem jeden w mojej kuchni. Wcześniej używałam jej jako jednej z mąk bezglutenowych w moich mixach do wypieku placków, naleśników czy ciasteczek.W ostatnich moich kulinarnych eksperymentach pełni ona rolę główną.Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy12 plasterków sera żółtego 12 plasterków szynkiPrzyprawy:PaprykaZioła prowansalskie Papryka słodka ,ostra jak kto lubiSólCzosnekDodatki:KeczupUWAGI:Ser żółty można zastąpić pleśniowym lub mozzarellą wedle uznania. Wykonanie : Na usmażonego naleśnika kładziemy plasterek szynki , plasterek sera. Posypujemy szczyptą ziół prowansalskich czosnku (jak kto lubi). Składamy na pół i jeszcze raz na pół tak żeby powstał trójkąt. Smażymy na maśle z obydwu
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęNajlepsze naleśniki tak jak i u wszystkich robią babcie. Miękkie wewnątrz, ale lekko chrupiące zewnątrz. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, a z konfiturą lub śmietaną są jeszcze lepsze. Składniki: 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 170-250 g mąki 2 szklanki wody Przygotowanie: Jajko ubijamy z solą. Dodajemy olej i wodę, miksujemy. Do składników wilgotnych dodajemy składniki(...)konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę ). Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy, do tego czasu, dopóki ciasto z góry naleśnika się zetnie. Przewracamy i smażymy, dopóki dwie strony będą zrumienione. Powtarzamy tą czynność do zakończenia ciasta
Kuchnia Łukaszapory naleśniki bezglutenowe robiłam zawsze (podobnie jak ciasta, chleby i inne wypieki) z samodzielnie przygotowanej mieszanki mąk bezglutenowych. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam sobie naleśników na śniadanie i przyszła mi na nie ochota, tym większa gdy na blogu Sisters'cooking znalazłam przepis na pastę tahini z miodem! Pastę tahini robiłam do hummusu, więc z miodem mogła być tylko lepsza:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyNaleśniki bez mleka, bez sody i proszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Przygotowanie
w kuchni i w ogrodziezaczęłam eliminować z kuchni białą mąkę powstał problem z naleśnikami. Bo wydawało mi się, że z mąki pp nie mają prawa wyjść dobre. Ale na szczęście się myliłam:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyOswoiwszy mąki bez glutenu w ciastach nabrałam rozpędu i następnym moim krokiem było przygotowanie placuszków i naleśników na takiej mące. Tym bardziej, że dawno, bardzo dawno ich nie robiłam. Ale tym razem nie miałam (wyjątkowo) ochoty na słodką ich wersję, więc powstała wytrawna z pieczarkami. Jestem zachwycona! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWłaściwie powinnam napisać z serca :). Był krupnik na serduszkach to musi być coś z serduszkami. Nie chciało mi się kleić pierogów- prościej było usmażyć naleśniki. Do tego czysty barszcz czerwony do popicia i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTypowa kuchnia fusion- kukurydziane naleśniki ( udawane meksykańskie tortille ) , polski farsz , a sposób podania wzorowany na Spring Rollsach- czyli innymi słowy przegląd lodówki. Ale za to pyszne i ładnie się prezentują. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimineralnej gazowanej * łyżka oleju * szczypta soli Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu . Z tej porcji wyszło około 20 naleśników. Twarożek : * pół kostki twarogu półtłustego * żółtko * cukier * cukier waniliowy * duża łyżka jogurtu naturalnego
Magiczne Życie MartyCześć :)Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie.Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki.Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów na naleśniki, jak również na pokrewne im placki i racuchy - KLIK TUTAJ. Jednak dzisiaj chciałabym zaproponować Wam trochę inny przepis, pochodzący z książki "365 obiadów".Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćWitam Was!Jakiś czas temu prezentowałam Wam te naleśniki na facebookowym profilu Pora (tak tak, warto polubić, czasem pojawiają się tam rzeczy, których tu nie zobaczycie :D) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćteż z 1-2 łyżki oleju.Usmażyć naleśniki.Ricottę wymieszać z drobno posiekaną cebulką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i natką pietruszki.Doprawić do smaku solą ziołową.Każdego naleśnika posmarować farszem i zwinąc w rulon.Dodatkowo przed zwinięciem można na farszu rozłożyć kilka listków rukoli jeśli ktoś lubi
Monia miesza i gotuje