Cukry 6,9 g Białko 30,3 gTłuszcze 23,4 g - SKŁAD -Mąka pszenna, sos gilowy(25%)(pomidory,cukier,ocet winny, stabilizator,skrobia modyfikowana), przeciwutleniacz(kwasek cytrynowy), kurczak(15%), woda, ser , olej słonecznikowy, czerwona papryka, zielona papryka, cebula, laktoza, sól, drożdże- RECENZJA -Witajcie chciałbym wam przedstawić kolejny Grudniowe odkrycie Pizze Calzone z Grillowanym Kurczakiem. Pizza(...)bardzo chrupkie i delikatne w środku. Nadzienie pizzy jest smakowitę . Niestety ilość składników znajdujących się w pizzy jest bardzo mała. Zawiera znikomą ilość sera i kurczaka(15%) a stosunkową dużą ilość sosu(25%) . Plusem pizzy jest to że zawiera mała ilość Tłuszczów w całej pizzy tylko 23,4 g i przyzwoitą ilośc kcal
Sylwetka Od Kuchniwypróbowane na 8-ce dzieci, na warsztatach kulinarnych które prowadziłam w Warszawie. Tak naprawdę to od Was zależy co znajdzie się na tym 'patyku' może to być karkówka, schab, kurczak czy boczek, może być owocowy albo warzywny, tradycyjny albo jakiś wymyślny. Wszystko i tak w ostateczności wyląduje na grillu i będzie smakować wyśmienicie. Choć jakby nie patrzeć, przyprawy których używamy(...)szaszłyków. Może kogoś zainspiruje i zrezygnujecie z kupowania gotowych przypraw do grilla? Zapraszam na domową mieszankę przypraw do grilla i klasyczne szaszłyki"Składniki: 300 g świeżej piersi z kurczaka biała cebulka 2 szt. ogórek zielony 1 szt. papryka czerwona 1 szt. mały melon 2-3 pomidorki Dodatkowo po pół łyżeczki :bazyliitymiankuoreganopapryki słodkiej
Słodkie Przyjemnościpołówki piersi z kurczaka2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 2 ząbki czosnkumasło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowanyprzyprawa do kurczaka Dodatkowo:karbowana sałata do dekoracji Ciasto:Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko(...)papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw.Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem.Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią.Farsz:Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka.Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje nadmiar wody.Doprawiamy solą, pieprzem
Czerwona PorzeczkaSałatka z kurczakiem i kabaczkiemDwie rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka4 szalotki2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego.1 łyżeczka cukru2 łyżki stołowe soku(...)posolonej wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć zanim będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie
Kulinarna rozmowabyłam na warsztatach kulinarnych. Tematem była kuchnia hiszpańska. Zrobiliśmy Paellę i kilka innych świetnych dań, o których napiszę w innych postach. Składniki:300 g ryżu arborio,4-6 udek kurczaka,100 g kiełbasy chorizo,200 g krewetek (oczyszczonych),200 g muli,1 czerwona papryka,6 ząbków czosnku,1 średni cebula,szczypta szafranu,400 g pomidorow z puszki,1 cytryna(...)bulionu warzywnego,sól morska, pieprz,oliwa,dymka,natka pietruszkiNa dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek i całość smażymy 10 min.Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.Wlewamy pomidory z puszki
Kulinarna rozmowaróżni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki:Olej do smażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki kurczaka,2 duże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżeczka ciemnego cukru,Sok z połowy limonki,Ząbek czosnku,Cebula(...)Ryż jaśminowy,Natka pietruszki, jak dekoracja.Wykonanie:Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę.Podajemy
Kulinarna rozmowanagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie byłam trochę zakręcona kompletnie obezwładniona ilością obowiązków ostatnich dni. Dla mnie zupa i kurczak to takie dwa dania, które zapisują się w moim sercu jako "pocieszające, leczące jedzenie". Nie ma nic lepszego niż gorąca, jedwabiście gładka, aromatyczna zupa rozlewająca się ciepłem w wyziębionym brzuchu(...)ciężkim dniu. Lub kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji
Gotowanie to kochaniemusztardy. Na wierzch nakładamy tatar np. łyżką do lodów. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki. gałązką koperku. W sylwestrową noc ważne są również sałatki, moje ulubione to:Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska, słodki ananas, wędzona szynka, orzechy włoskie, oraz zamiennie makaron lub ryż, do smaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna!Składniki:¾ szkl. makaronu mini kokardki3 plastry(...)pomidorki i ogórki, które sprawdzą się idealnie jako zimna przekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo.Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem5 jajek1 plaster grillowanej piersi kurczaka z pieprzemmała garść mixu sałat1 łyżka jogurtuszczypta pieprzu CayennePrzygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut grillowania, żeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt)marynata: 1 szklanka octu z jabłek2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki chili w proszku1 łyżka płatków czerwonej papryki1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka tabasco(...)pleśniowego2/3 szklanki kwaśniej śmietany½ szklanki majonezu2 łyżki stołowe mleka2 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżeczki sosu Worcestershiresól i pieprz do smakuPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i dobrze wymieszać. Skrzydełka z kurczaka umieścić w dużym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire. Do sosu dodawać
naRuszcieSkładniki: udka kurczaka 4 duże papryka ostra mielona 2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka olej rzepakowy 6 łyżek jabłka 2 duże przyprawa w płynie maggi - do smaku majeranek 1 łyżka rosół 1 szklanka uda kurczaka podgotować w rosole z włoszczyzną z połową kurczaka, podgotowane uda ale nie za bardzo wyjąć na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć uda, posypać je papryką, kucharkiem
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz: 150 g boczku wędzonego w plastrachmięso z udka z kurczaka z rosołukawałek cienkiej kiełbasy2-3 ogórki kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso(...)kurczaka i chwilę razem smażymy.2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka.3. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie
Kuchnia domowa Anipora1 opakowanie sera mozzarellanici do związania mięsa1 łyżka masła klarowanego2 łyżki sosu sojowegoprzyprawa do kurczakasól, pieprz do smakuWYKONANIEFilety wrzucić do miski, dodać sos sojowy i pół przyprawy do kurczaka wymieszać i zostawić nawet na 24 godziny.Filet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić
W kuchennym oknie Ewyfolię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wystudzić i obrać ze skóry, oczyścić z pestek i pokroić na małe kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie rozbić delikatnie tłuczkiem. Mięso posolić i posypać z każdej strony przyprawą do drobiu. Rukolę umyć, odsączyć z nadmiaru wody(...)drobno posiekać.Brać pojedynczo płaty kurczaka i układać na nich kolejno: posiekaną rukolę, plaster żółtego sera i paprykę. Następnie delikatnie zawijać roladki. Dla zabezpieczenia, żeby nam się nie rozpadły w trakcie smażenia można owinąć nitką, którą później bez problemu można zdjąć.Przygotować patelnię teflonową. Wlać olej. Rozgrzać i smażyć na nim roladki na złoty kolor, dbając o to, żeby były
Świat Domowej KuchniDevolay z masłem i serem(z puree ziemniaczane)Skłądniki:(na dwie porcje)Devolay:- 2 duże piersi z kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła(...)Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur w mięsie)Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku masła i sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie zawijamy mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się
Gotuj Z Muzyką