zawsze w spiżarni mojej Babci, tak samo jak powidła śliwkowe. Taka żelazna pozycja na półce i dlatego jej smak dobrze pamiętam. Smak dzieciństwa. Słodko kwaskowa rozkosz rozsmarowana bezpośrednio na chlebie albo grubym plastrze białego, lekko solonego sera - długo była tylko wspomnieniem. Któregoś roku postanowiłam sama ją zrobić i teraz jest żelazną pozycją w mojej spiżarni. Dziwne jest to, że właściwie
Smaczna PyzaBarbaryPrzy kubku kawy- Bawarka- Tort Sachera (Sachertorte)W pewnej kuchni na Wyspach...- Sałatka WaldorfZ kartoflanego pola- Amerykany- Babka a'la lody księcia Puecklera- Bagietki na poolish- Bulczane knedle (Semmelkodel)- Chleb króla Ludwika- Gulasz pomidorowo-paprykowy- Mus melba-brzoskwiniowa- Precle - pieczywo dla pobożnych- Sałatka Cesar (Caesars Salad)- Sałatka Waldorf
Przepisy Aleksandryteż dania z zastosowaniem trufli. Wstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki. W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: "Funt zwyczajnych
Przepisy Aleksandryrecipe in English, please scroll down :) Za mną pierwsze wyzwanie cukiernicze The Daring Kitchen. Mieliśmy upiec "Quick bread", czyli szybki chleb. Wybrałam tradycyjne ciasto angielskie "Lemon drizzle loaf cake", czyli ciasto cytrynowe, które polewa się cytrynowym syropem. Dodatkowo przygotowałam lukier, a że miałam w domu wiśnie, to i one znalazły się w i na cieście :). Sama
Przepisy Aleksandrypełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane
Przepisy AleksandryEnglish Version Inne nazwy: sałatka warzywna, rosyjska, olivieh salad (wersja perska z gotowanym kurczakiem) i Olivier salad. Kocham sałatkę jarzynową! Lubię jeść ją na świeżym chlebie (tak tak...wiem, że to dziwne :)). Sałatka jarzynowa od lat pojawia się na świątecznych stołach mojej rodziny (podejrzewam, że u Was także :)). Zbliża się Wielkanoc, więc mam nadzieję, że przepis na sałatkę przyda
Przepisy AleksandryBędąc małym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i...warzywnej części ryby po grecku byłam w stanie przeżyć wigilijne wieczerze. Mniej więcej od liceum zaczęłam ryby jeść i teraz w pełni doceniam smak ryby po grecku. To jedno z dań, które uwielbiam
Przepisy AleksandryPanko ( パン粉) to japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Płatki suszonego chleba (bez skórki) nadają smażonej potrawie lekkości, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem tak szybko, jak nasza panierka. Cieszy mnie, że panko jest coraz łatwiej dostępne w Europie. Ostatnio oglądałam kilka brytyjskich programów kulinarnych, gdzie każdy kucharz (np. G. Ramsay) używał panko do przyrządzania swoich dań. Muszę powiedzieć
Przepisy Aleksandrymięso, Arabowie dekoruje nim dania wchodzące w skład mezze, w państwach Lewantu dodaje się go do sałatek, natomiast w Turcji podaje się z sumakiem lahmacun (rodzaj płaskiego chleba z mięsem, który bardzo przypomina pizzę i jest rodzajem tureckiego fast-foodu). Sumak znany jest od wieków i to on nadawał kwaśny smak potrawom na długo przed sprowadzeniem
Przepisy Aleksandryschabu hummusa , który z powodzeniem zastępuje masło szczypiorku lub rukwi wodnej/rzeżuchy sera żółtego jajka ugotowanego na twardo czerwonej papryki (jest słodsza od zielonej) ogórka sałaty rzodkiewki ciemnego chleba z ziarnami pieprzu soli (opcjonalnie, według mnie ta przyprawa jest już niepotrzebna) Smacznego
Przepisy AleksandryUwielbiam wypieki drożdżowe! Mam z ich wykonania najwięcej frajdy...są takie naturalne i bliskie naszym korzeniom...nie ma w nich przepychu. Chałka jest bardzo prostym chlebem, ale troszkę zabawy jest z "poszóstnym" zaplataniem. Jeżeli ktoś nie chce tracić czasu, to zawsze można zapleść ją w zwykły warkocz. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy Aleksandryprzeciśnięte przez praskę pieprz sól odrobina oliwy (opcjonalnie, jeżeli chcemy, aby masło było bardziej płynne) Wykonanie: 1. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. 2. Takim masłem można smarować chleb przed zrobieniem z nich grzanek lub małe kosteczki masła serwować na gorącym mięsie, aby dodać mu smaku. Smacznego
Przepisy AleksandryKiedy jestem w Polsce i idziemy do restauracji wprost nie mogę doczekać się momentu, kiedy na stole pojawi się aromatyczny smalczyk przy akompaniamencie świeżego chleba i ogórków. Właściwe na tym jednym daniu mogłaby się skończyć moja kolacja. Zawsze lubiłam przyglądać się mojej mamie robiącej smalec i rejestrowałam każdy składnik, który lądował w 300 stopniowym płynie. Mama preferuje kuchnię bardzo aromatyczną
Przepisy Aleksandrygorące układamy na filetach. Tak przygotowane danie odstawiamy na jakiś czas. Ryba po grecku najlepiej smakuje następnego dnia. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, z chlebem, lub samą. Jest doskonała na obiad czy przekąskę, a nawet na śniadanie. Tak, tak, ja swoją rybkę zrobiłam wczoraj, a dziś zjedliśmy część na śniadanie. Myślę, że resztę spałaszujemy
Ratunku obiad