przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:707/867)

Pół na pół. O jesieni. I pizza. 138

tańczy.     I pizza.Bo któz jej nie lubi? Ten niech podniesie dwa palce. Dwa!A wiedzieliście, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy

W kuchni Karmel-itki
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 162

dużą ilością pieprzu ziołowego i odrobiną soli. Dobra rada:Zostało mi trochę gziki po obiedzie. Przełożyłam go do miseczki. Jeśli jestprzygotowany na gęsto, idealnie nadaje się jako serek do chleba. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Żegnamy truskawki. Podsumowanie sezonu. 159

wyczarowałam? TRUSKAWKOWY TWAROŻEK ŚNIADANIOWY. (autorstwo moje;) 250g dorodnych truskawek łyżeczka miodu 250g białego twarożku Wyszypułkowane, umyte truskawki, miód, ser zmiksowałam na gładką masę. Podałam w miseczce, jako smarowidło do chleba podczas wakacyjnego śniadania.  *************************************************************** A poniżej pozostałe przepisy: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną.   Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami.   Mus truskawka

W kuchni Karmel-itki
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 169

zalewie - oliwa z przyprawami i papryką.  muffinki z ulicy sezamkowej ;]  to jest jedna laleczka. wystarczy wywinąć sukienkę, aby ze smutnego Kopciuszka  stała się piękna królewną  chleb pieczony na liściu chrzanu.  kołacz cynamonowy. Kiedy przybyłam na Stary Rynek w przedpołudniowych godzinach, tętniło już tam życie. Tłumy ludzi przewijały się, budki już oblegali turyści jak i miejscowi

W kuchni Karmel-itki
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 205

pochodzi od Kasi. Jak i te inne niepodpisane. Następnie penne z orzechami. Kasia z W KRAINIE SMAKU, jak i ja, zachwycałyśmy się tym nietypowym i nietuzinkowym połączeniem bulionu, miąższu chleba, parmezanu i orzechów. Pewnie niedługo u Kasi się pojawi owy przepis ;] A na koniec – tiramisu, czyli sztamowy deser Włoch. Jednak czuć było w smaku, że poszli po najmniejszej linii oporu

W kuchni Karmel-itki
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 166

m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym,malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczneciasteczka z żurawiną

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. KANAPECZKI "NA RAZ". 381

zrobić nawet wtedy, kiedy jesteśmy zabiegani. Zajmują chwilkę. Dziś, na początek, proponuję Wam malutkie kanapeczki, takie na raz.    KANAPECZKI "NA RAZ". /autorski;/ ciemne pieczywo (u mnie żytni chleb) ser rokpol suszone śliwki naturalny serek kremowy kawałki kabanosa oliwki cebulka srebrna (np. Ole!) ogórek zielony serek ogórek zielony łosoś Miłej zabawy! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŻUR WIELKANOCNY. 250

bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania.  Żur podaję na gorąco, z jajkiem. Świetnie pasuje do niego  kromka świeżego chleba razowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam już wielkanocnie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 242

wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml.Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet(pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy Wszystkie składniki, prócz kaparów miksuję za pomocą blendera

W kuchni Karmel-itki
PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. 231

kiedyzdarzy się, że coś ulegnie zepsuciu, wyrzucam samej sobie, że w żaden sposób nie spożytkowałam wyrzucanego właśnie jedzenia.Wtedy, na drodze kombinacji, powstają różnorakie sałatki, potrawki, czy pasty do chleba. I dziś jedną z nich Wam przedstawiam.Domowe pasty smakują zdecydowanie lepiej niż kupne, wiemy, co w nich się znajduje, a przede wszyskim,dostosowujemy ich smak do własnego gustu.Poniższa pasta

W kuchni Karmel-itki
Śniadanie u Sąsiadek. 192

sobą, zasiadło wspólnie do stołu, przyniosło co nieco i poznało się ze sobą.Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło.Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą kobiet - był z nami jedenrodzynek) w poranek niedzielnyto prawdziwy relaks po ciężkim

W kuchni Karmel-itki
POLSKIE KAPARY. 176

zdrowotnych właściwościach nasturcji, Karmel-itka pisała przy okazji pochwalenia się śniadaniem, dokładniej chlebem z nasturcją i miętą. Tym razem Karmel-itka postanowiła wykorzystać roślinę, jej pąki, do przyrządzenia fałszywych kaparów, takich polskich. O dziwo, smakują łudząco podobnie do prawdziwych.Jeśli nie wierzycie, przekonajcie się sami ! POLSKIE KAPARY. / źródło: Sielskie Życie 3/2013 / duże pąki nasturcji ocet jabłkowy sól Pąki nasturcji zbieram

W kuchni Karmel-itki
KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. 146

Doprawiam. Przed podaniem podgrzewam ponownie, a gdy już jest na talerzu, kruszę na wierzch pozostałość koziego sera i posypuję świeżo mielonym pieprzem. Można podać do tego jeszcze kawałek świeżego chleba na zakwasie. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. 137

bajka, prawda? Ale to przyjemna, cudowna wręczrzeczywistość. Którą może każdy w swym domu zaprowadzić. Wystarczy tylko chcieć. I włożyć w to serce.Bułki te są zupełnym przypadkiem. Początkowo planowałam chleb, taki jak TEN. Jednak plany się zmieniły, gdy dojrzałam na półcew markecie mąkę orkiszową. Do tego znalazłam w szafce płatki owsiane. Pomyślałam i... Zaczęłam eksperymentować, totalnie bez żadnego oparcia.Wrzucałam

W kuchni Karmel-itki
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 160

więc uznałeś, że niedaleko pada jabłko od jabłoni i lepszej partii nie znajdziesz... - śmiałam się, gdy prosił mnie o rękę.- Obie fantastycznie gotujecie, ale jak jestem z Tobą i chleb powszedni ma cudowny smak.   Stanęliśmy na  ślubnym kobiercu, gdy miałam 22 lata, a Staszek 29. Przez pierwsze półtora roku mieszkaliśmy z rodzicami męża, a później z naszą

W kuchni Karmel-itki