Tradycyjne indyjskie pieczywo podawane do dań głównych. Są to płaskie chlebki z białej mąki z dodatkiem czarnego kminu, czyli czarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej pt.: "Domowy chleb, bułki i bułeczki".Składniki na 16 sztuk:1 jajko200 ml mleka400-450 g mąki pszennej20 g cukru1 łyżka soli2 łyżki olejuczarnuszkaPiekarnik nagrzać do 220 stopni C. Włożyć do niego blachę
wyzwania kuchenneSmaczna pasta z białego sera, rzodkiewki i szczypiorku - idealna do chleba lub krakersów.Składniki:250 g twarogu10 rzodkiewekpęczek szczypiorku3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany2-3 łyżeczki startego świeżego imbiru2-3 łyżeczki chrzanusól, pieprzRzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. W miseczce rozdrobnić ser i wymieszać z rzodkiewką i szczypiorkiem, dodać jogurt, imbir i chrzan. Wymieszać i doprawić do smaku
wyzwania kuchennekojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. 9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny
Słodkości i nie tylkotakie nijakie. A może w tostach właśnie o to chodzi? Im prościej, tym bardziej tostowo. Pierwsza, zapewne nie ostatnia odsłona. A w tle piękne wiosenne kwiatki. Na kromce chleba ułożyłam kolejno: ser, suszone pomidory, salami, cebulę, ser. Całość zapiekłam do rozpuszczenia sera. Podałam z bazyliowym pesto.Kawą z mlekiem.Prawie do łóżka ;) Ciągle się staram wspiąć na Misiowy poziom
bastalenaskoro jestem w ciąży, to chyba mogę fantazjować do woli. pęczek botwinki1 marchew2 małe białe kiełbaskipęczek koperkuocet, sól, pieprz, cukier do smakuziele angielskie, liść laurowyjogurt do zaprawienia2 kromki chleba tostowegoBiałą kiełbasę zagotowałam w 1,5l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Botwinkę, marchew opłukałam i pokroiłam. Ugotowaną kiełbasę wyjęłam, a w jej miejsce wrzuciłam warzywa, które gotowałam
bastalenawiem jak Wy ale ja w kuchni bez wagi obejść się nie mogę..Przygotowując posiłki z mięsa itp nigdy nie ważę mięsa, ale już przy wypieku np.ciast czy chleba waga jest potrzebna...Moja stara waga odmówiła mi posłuszeństwa..nawet po wymianie baterii pokazywała o 10, 20 a czasem o 30 dkg mniej niż w rzeczywistości. Teraz mam nową wagę, również
Moje domowe kucharzeniegórę wyłożyć owoce. Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawać gorące, polane syropem klonowym. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia chleba według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po skończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego
Moje domowe kucharzeniebezproblemowego pieczenia..a Wam polecam zajrzyjcie do tego sklepu..a może znajdzie coś dla siebie.. Tarta biszkoptowa z jabłkami Kinder pingui Przekładaniec jabłkowy Tarta wytrawna Babka z kisieli Chleb z musu dyni
Moje domowe kucharzeniejuż pisałam wcześniej, że wspólne , chociaż wirtualne spotkanie w kuchni to fajna zabawa..dziś zapraszam na ciasteczka ..wspólne pieczenie odbyło się w mniejszym gronie niż pieczenie chleba ,ale to nie ma znaczenia ile było osób....[dzięki za przyjęcie mnie do grupy]..Tematem wspólnej zabawy były ciasteczka na choinkę..zastanawiałam się co upiec.. i końcu wybór padł na ciasteczka
Moje domowe kucharzeniedodać jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.[ Ja wyręczyłam się automatem do chleba].Ciasto rozwałkować, foremką wycinać serca, w połowie serc wyciąć mniejsze serca. Składać po dwa serca [ jedno całe i jedno wycięte] smarując brzeg roztrzepanym żółtkiem.W wyciętym środku włożyć dżem , posypać
Moje domowe kucharzeniePrzełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). [ moje ciasto było wyrabiane i rosło w automacie do chleba].Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale
Moje domowe kucharzeniełyżki oleju Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba].Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem...[ u mnie
Moje domowe kucharzeniebyło..tydzień temu w niedzielę przyszykowałam kilka wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z Najlepszymi przyprawami świata
Moje domowe kucharzenie