przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:649/867)

Wegańska Wielkanoc - MENU 164

słonecznika z  z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą  żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Dlaczego weganizm cz. 3 + HUMMUS 167

sobą snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos, chlebkami pita faszerowanymi HUMMUSEM i oliwkami oraz kanapkami z wypiekanego domowym sposobem chleba, posmarowanego PASTĄ Z FASOLI ADZUKI i KOMOSY RYŻOWEJ. (...)   Scott opiera swoją dietę na owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych, dzięki czemu uzyskuje maksimum wartości odżywczych z możliwie najniższej liczby kalorii. Jego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pizza capriciosa 307

żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z białej fasoli i buraka (idealna również dla dzieci!) 186

Kiedy zobaczyłam na blogu mojej przyjaciółki różową pastę na chlebie pomyślałam: „Jaki genialny kolor!”. Potem dopiero pomyślałam o bardziej przyziemnych rzeczach związanych z jedzeniem takich jak zapach, konsystencja, czy najważniejsze smak. Nie byłabym sobą, gdybym jej nie wypróbowała. Pasta okazała się niezwykle delikatna w smaku, bardzo kremowa i wybitnie smaczna:) Przepis na pastę przedstawiam poniżej, a oryginalny wpis TUTAJ. Potrawa

Kolizje Smaków
Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki 172

mamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą. W sam raz do chleba albo jako samodzielna przekąska. Oczywiście doprawić można go sobie bardziej lub mniej pikantnie. Jeśli macie ochotę to polecam również Pasztet z fasoli i pieczarek czy Pasztet z ciecierzycy i dyni . Zapraszam

UgotujmyTo.pl
Smarowidło babuni 4138

Ostrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie! Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku.  Składniki 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego 30 dag wątróbki drobiowej 3 białe cebule Liść

Pyry na Gaz
Domowy paprykarz 312

Zapowiadałam wczoraj ostre testowanie - na pierwszy ogień poszła Przyprawa Harissa   firmy Rafex  której piękna, ciemnoczerwona barwa i wyrazisty, przyjemnie palący skład ( kolendra, papryka, kmin

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jajka w kokilkach 326

kokilki. Dodajemy ser i przyprawy, mieszamy. Wbijamy 2 jajka, posypujemy solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi i resztą szybki pokrojoną w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Podajemy z chlebem pełnoziarnistym posmarowanym masełkiem

W poszukiwaniu inspiracji
Rafex - aromatyczna przesyłka 127

zastąpić dobrze nam znane przyprawy jak np. mieszanka ziół zamiast soli, inne dedykowane są do konkretnych potraw m.in. przyprawa do śledzi po królewsku, zestaw ziół i ziaren do pieczenia chleba czy mieszanka ziół do hiszpańskiej paelli, jeszcze inne zaskakują tajemniczymi nazwami patrz: Czubryca Czerwona czy Ziółka Małgosi;) Na stronie hurtowni  jest  całe mnóstwo pobudzających kulinarną wyobraźnię zestawów zapachowo

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Biwakowy gulasz z dziczyzny 112

dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku.   Smacznego!  * nie mogę podać dokładnego czasu poszczególnych etapów gotowania, wszystko zależy od intensywności ognia w danym momencie

Zapiski Młodej Żony
Paluchy z ziarnami 185

lekko orzechowym smaku. Idealne na śniadanie, ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:) Paluchy z ziarnami (na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a) ciasto: 540g mąki pszennej 300g wody 30g oliwy z oliwek 10g cukru 10g soli 10g drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie składniki ciasta połączyć

Zapiski Młodej Żony
Miodownik 388

blogu można by odnieść wrażenie, że żywię się wyłącznie pieczywem i słodyczami... Gdyby poważnie się nad tym zastanowić wcale nie byłoby to tak do końca błędne wrażenie. Życie bez chleba po prostu sobie nie wyobrażam! Wiele razy zdarzyło mi się rezygnować z ciepłego obiadu na rzecz chociażby najprostszej kanapki. Choć staram się prowadzić zdrowy tryb życia, odżywiać się w sposób

Zapiski Młodej Żony
Carpaccio z polędwicy wołowej 289

przyprawy w płynie oliwa z oliwek pieprz sałata rukola (1 opakowanie) Wykonanie: Polędwicę wołową zamrozić. Wyjąć 10 min przed robieniem carpaccio. Lekko rozmrożoną polędwicę kroimy na krajalnicy do chleba na grubość ok. 2 mm (bardzo cienkie plastry). Rozkładamy plastry na dużym, płytkim talerzu tak aby jeden zachodził na połowę drugiego i tylko w zagłębienie talerza. Następnie robimy zalewę z przyprawy

Anielskie Smaki
Omlet z leśnymi grzybami 165

szerokich szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę. Na połowę omleta wykładamy resztę grzybów z cebulkę i pokrojonego w kawałki pomidora, składamy w pól. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z kromka chleba

Pyry na Gaz
Chlebek paprykowy 120

października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu. Składniki 400g maki pszennej tortowej 200g maki żytniej razowej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 30g płatków słodkiej papryki Sposób przygotowania Drożdże mieszamy

Pyry na Gaz