Składniki 2 duże pory (biała i zielona część) 0,5 l bulionu drobiowego czubata łyżka sera mascarpone 5 gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200g sera lazur 2 kromki chleba 3 łyżki masła sól, biały pieprz Sposób przygotowania Od porów odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć
Pyry na Gazpodać zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 1,2 l bulionu wołowego 120g sera (polecam goudę) 50g masła 6 dużych cebul 4 kromki chleba 2 łyżki mąki łyżeczka brązowego cukru łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe PRZYGOTOWANIE: Podgrzej bulion z liściem laurowym i tymiankiem. Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle
Pyry na Gazczyli wiele lat temu, przestałam kupować mielone mięso. Oprócz tego mielę z jej pomocą suche bułki, bo wtedy mam pewność, że to bułka a nie resztki chleba. I w zasadzie to są dwa moje najbardziej ulubione urządzenia. Oprócz tego mam sporo innych (np. elektrycznego grilla, sokowirówkę, opiekacz do grzanek, etc.) ale wyciągam je od czasu do czasu
Codzienna kuchnia niecodziennaDrugi z moich przepisów które zgłaszam na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita". Tym razem coś na słodko, czyli chałka z miodem. Jest niesamowicie puszysta i za razem bardzo delikatna.. W jest nieco inna niż ta z dodatkiem cukru, według mnie o wiele lepsza :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie chałki
Na słodko lub wytrawnierogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem zastąpiła mi masło jak też można je przekroić i posmarować margaryną postanowiłam zgłosić swój wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się
Na słodko lub wytrawniekoniec rozpuszczone i schłodzone masło. Ciasto zagniatać kilka minut do momentu aż będzie gładkie i jednolite, można za pomocą miksera. Ja wyrobiłam ciasto za pomocą maszyny do chleba nastawiając program do samego wyrabiania ciasta. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i włożyć do głębokiego naczynia podsypanego mąką. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny
Na słodko lub wytrawnieKupiłam kawałek karkówki i nie wiedziałam co z nią zrobić. Postanowiłam ją upiec. Połowę zjedliśmy na obiad a resztę schowałam do lodówki i będzie do chleba w sam raz, bo już nam się sprzykrzyły te kupne szynki, kiełbaski i inne naładowane chemią mięsiwa. Wprawdzie nie jestem zwolenniczką czosnku, nie to że nie lubię, po prostu mi nie służy, to jednak
Na słodko lub wytrawniecukier puder do posypania upieczonych rogalików. Sposób wykonania: Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć w czystą lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Przygotować dość duży garnek z zimną wodą. Włożyć do niego ciasto zawinięte w ściereczkę
Na słodko lub wytrawniechlebek szczęścia z Watykanu się udał należy przestrzegać zasad: - nie lubi metalu, -należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką -przechowywać w temperaturze pokojowej -pojemnik przykryć lnianą ściereczką Sposób wykonania: Poniedziałek: Chleb (zaczyn) wlać do miski, dodać 250 g cukru i przykryć ściereczką – NIE MIESZAĆ Wtorek: Wlać 250 ml mleka – NIE MIESZAĆ Środa: Wsypać 250 g mąki – NIE MIESZAĆ Czwartek: zamieszać rano
Na słodko lub wytrawnieascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jeżeli nie mamy pomysłu na dodatek do chleba, polecam wspaniałą pastę z jajek i pomidorów. Polecam :-) Szybko się ją robi a jeszcze szybciej znika. Przepis dla dwóch osób. Składniki: 3 jajka 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka koncentratu
Na słodko lub wytrawniezapiekanki wszyscy znamy i lubimy. Na bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Zamiast bułek możemy użyć bagietki czy też zwykłego chleba. Ja proponuję dziś klasyczne dodatki - pieczarki, szynka,cebula i ser. składniki: 4 bułki kajzerki 300 g pieczarek 2 cebule 150 g szynki 250 g żółtego sera przyprawa do pizzy
Monia miesza i gotujesamym chlebem człowiek żyje, dlatego mój dzisiejszy post będzie o tym co dla duszy, a nie jak standardowo dla żołądka :) . Inicjatywa stworzenia Soundtracka Blogerów http://czasemwidziane.blogspot.com/2013/04/soundtrack-blogerow.html skłoniła mnie do przemyśleń co tak na prawdę mi w duszy gra. Moim nieodzownym idolem jest George Michael . Pomimo wielu innych muzycznych fascynacji zawsze do niego wracam. Uwielbiam jego charakterystyczny głos i zupełnie
Kuchnia w opałachOdkąd pierwszy raz upiekłam własnoręcznie chleb, stałam się fanką pieczywa domowej roboty. Dzisiaj śniadanie z domowej roboty bułkami czosnkowymi. To moje pierwsze bułki, może nie wyszły idealnie, bo są mocno wypieczone, ale w smaku pyszne. Z tej pierwszej lekcji pieczenia bułek wyciągnęłam wnioski i podaję przepis na tyle zmodyfikowany, że Wam powinny bardziej się udać ( chodzi o temperaturę pieczenia, wielkość
Kuchnia w opałachcałej sobocie spędzonej w kuchni, na wypiekaniu słodkości. Renowacja 7:00 - czytaj: zamaskowanie zmęczenia na twarzy, przecież trzeba jakoś wyglądać wśród ludzi. Śniadanie 7:30 - jeśli małą kromkę chleba z jajecznicą można nazwać śniadaniem ;) Pakowanie 7:45 - bieganie po domu i sprawdzanie czy wszystko zostało spakowane. Załadunek 8:15 - 5 albo 6 kursów do samochodu i próba umieszczenia
Kuchnia w opałachGorącej czekolady 5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska") 6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek) 7. Bigosu na gęsinie 8. Chleba domowego Serdecznie zapraszam w imieniu swoim i organizatorów :) Łazanki przetestowane, będzie pysznie :) SKŁADNIKI: 1 kg kapusty słodkiej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 kg pieczarek 40 dag wędzonego
Kuchnia w opałach