przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:613/867)

Focaccia z suszonymi pomidorami 161

niektórych restauracjach) podaje się na początek pajdę chleba ze smalcem a Włosi ... Włosi mają focaccia, najczęściej podaną z oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem, którym należy ją obficie skropić lub po prostu w nim umoczyć.  Jedni określają focaccia jako suchą bazę dla ciasta na pizzę (bez sosu pomidorowego i sera), ja jednak bardziej skłaniałabym się ku określeniu jej jako

Garniec Magalie
Pieczona szynka 144

Jakiś czas temu podałam tutaj przepis na chleb z trawą żubrową . Dziś proponuję upiec z nią szynkę. Składniki : mięso od szynki (kulka) 3 źdźbła trawy żubrowej 3-4 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz mielony Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 126

wyprawa Jamiego " przypomniały mi się toskańskie bułeczki pandiramerino z rozmarynem i rodzynkami. Bardzo lubię połączenie rozmarynu z suszonymi owocami. Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na owsiano-pszenny chleb z rozmarynem i żurawiną . Dziś kolej na bułki na kanapki. Składniki (na 8 bułeczek): 500 g mąki chlebowej typu 750 saszetka (8 g) suszonych drożdży łyżeczka soli pół łyżeczki cukruczubata

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na… – arrosticini, włoskie danie z grilla 327

patyczki do szaszłyków, możemy delikatnie skropić oliwą. Grillujemy nad żarem, uważając aby się nie przypaliły. Dopiero po przygotowaniu solimy. Idealnie smakuje z maczanym w oliwie (z dodatkiem pepperoncio) chlebem oraz czerwonym, abruzyjskim winem. Często spotyka się także drinki z wina wymieszanego z napojem gassosa (rodzajem gazowanej lemoniady). Smacznego

Bon Ton Italia
Petit pains au chocolate 83

postanie nieklejąca się, elastyczna kula ciasta. Czekoladę pokroić ostrym nożem na małe kawałeczki i zagnieść z ciastem. Następnie z ciasta uformować 10 podłużnych bułeczek, przypominających kształtem malutkie bochenki chleba. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Po tym czasie bułeczki ponacinać ukośnie (3-4 nacięcia) i posmarować białkiem. Wstawić

W poszukiwaniu inspiracji
Młoda kapusta z kminkiem 136

Kminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaję go przede wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty

Stare Gary
Rabarbarowy zawrót głowy. 137

jest ono, ani za słodkie, ani za kwaśne. Polecam.   Jest to przepis na blaszkę o wymiarach około 26x35 cm.  Przepis ten znalazłem tutaj : bułka z chlebem                    Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Grecke kanapki na kolację 186

ogórek -brokuł na parze -młoda gotowana na parze marchewka -czerwona cebula- nie wiem czemu nazywa się czerwona skoro fioletowa jest! -majonez -pieprz z młynka najlepiej -sól himalajska różowa -masło -chleb Dużo wcześniej najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki i powkładać do próżniowych pojemników, to zależy kiedy kanapki podamy. Szkoda się denerwować, bo trudno oszacować czas przygotowania, i samego komponowania, prawda? Smarujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos z młodej kapusty 300

pozostałych składników. Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze pół godziny. Gotowe. Bigos z młodej kapusty można jeść z chlebem lub ziemniakami jako główne danie ale może on też być świetnym dodatkiem np do potraw z grilla. Smacznego. The post Bigos z młodej kapusty appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Pizza domowa 140

Pizzy, więc nie wyobrażam sobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :) Trochę historii: Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek drożdżowy z bobu 128

przepis zdecydowanie może pozytywnie zaskoczyć naszych gości :) Mało kto zgaduje, że jest to chleb z bobu! Jest po prostu pyszny !!! Składniki: 40 dag młodego bobu 2 jaja 1 szklanka mleka 2 dag drożdży 20 dag mąki pszennej 1/3 szklanki cukru szczypta soli aromat pomarańczowy papier do pieczenia Wykonanie: Młody bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić na gorąco

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka śledziowa z boczkiem na chleb 128

cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki drobno posiekać i przyprawić do smaku. Rozłożyć na posmarowanych masłem kromkach chleba(najlepiej wiejskiego) i posypać szczypiorkiem

Tradycyjna Kuchnia
Owsiane muffinki z dynią 160

babeczką? ;) Składniki (na 6 sporych babeczek): 300g miąższu z dyni 0,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki otrębów 0,5 szklanki mąki żytniej (ja użyłam mąki do wypieku chleba) 1 jajko 1 spora łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki stewii  opcjonalnie garść pokrojonych orzechów lub rodzynek Sposób przygotowania: Dynie trzemy na tarce

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Żytnie naleśniki z jabłkami 132

być! ;) Składniki: na ciasto (4 naleśniki) 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej szczypta soli szczypta sody szczypta stewii 1/2 szklanki mąki żytniej (użyłam tej do wypieku chleba) nadzienie: 2 duże jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę gotujemy/dusimy z niewielką ilością wody i cynamonem, aż zmiękną wszystkie składniki na ciasto

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość