życie bez glutenu nie przemija. Bardzo często to co bezglutenowe kojarzone jest ze zdrowym. To duży błąd, ponieważ skład takich produktów bywa naprawdę przerażający. Weźmy na przykład taki chleb tostowy bezglutenowy: Składniki: woda, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, olej roślinny (rzepakowy), mleko w proszku odtłuszczone, cukier, błonnik pokarmowy, drożdże, substancja utrzymująca wilgoć: gliceryna; sól, dekstroza, mąka słonecznikowa, substancje zagęszczające
Powiedz dietom niemasłem orzechowym i dżemem 4 kromki pieczywa 1 jajko 4 łyżki mleka masło orzechowe dżem truskawkowy lub malinowy olej do smażenia Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem, dwie kromki chleba posmarować dżemem i dwie masłem orzechowym. Złożyć kanapki (dżem i masło idą do środka), kanapki zmoczyć z obu stron w jajku z mlekiem i usmażyć na rozgrzanej patelni. Muffinki
Kto ugości moich gości?składników mieszamy ze sobą. Dodajemy kurczaka. Ucieramy czosnek z odrobiną soli i mieszamy całość ze śmietaną i dwoma łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojonego w kostkę przestygniętego kurczaka. Z dwóch kromek chleba robimy grzanki na maśle, które dodajemy do sałatki
Lubczyk i WaniliaSałatka bawarska z wędliną. Pożywnym dodatkiem do sałatki będzie chleb lub grzanki Świetny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Składniki: 1 mała sałata lodowa 2 pomidory 1 czerwona cebula 3 ogórki konserwowe 4 parówki dobrej jakości 1/2 pęczka koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego szczypta soli pieprz czarny Wykonanie. Sałatę porwać na mniejsze kawałki
O kuchni z uczuciemkilka listków krwiściągu*, który jest mistrzowskim dodatkiem do wszelkich serków, a jego aromat jest bardziej ogórkowy niż ogórków (przynajmniej teraz przed sezonem na nie). Wróciłam do domu, wrzuciłam pełnoziarnisty chleb do tostera, wyciągnęłam z lodówki opakowanie serka śmietankowego i dodałam do niego moje chwasty. Rzodkiewkowe chudzinki dokładnie opłukałam wcześniej z piasku i razem z listkami drobno posiekałam, krwiściąg* oberwałam
les mirabellesłyżeczka oregano 2 ząbki czosnku Filet z kurczaka kroimy na płaty ( jak na schabowe). Bułkę tartą mieszamy z curry i ostrą czerwoną papryką. Domową bułkę tartą przygotowuję z wysuszonego chleba, który dokładnie mielę. Filety z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie panierujemy w rozmąconym jajku i panierce. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Sos: Jogurt, majonez, keczup, słodką
VioletoweKucharzeniePyszny buraczany dip. Jak tylko zobaczyłam ten przepis w książce, wiedziałam, że muszę takie buraczki zrobić. Wyszły bardzo smaczne, można je podać jako dip do moczenia w nim chleba lub warzyw, można, moim zdaniem, podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie. Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych
Stare Garyodrobina wody, jak lukier będzie za gęsty 10 prażonych migdałów do oprószenia Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 170 C i przygotuj formę do chleba wyłożoną papierem pergaminowym. Wszystkie składniki suche zmieszaj ze sobą, a w oddzielnym naczyniu połącz ubijając ze sobą wszystkie mokre. Następnie połącz wszystko razem i dodaj startą skórkę cytryny. Gotową masę przelej
Niezły Młynekzdążyłam opublikować swojego postu w obowiązującym terminie. Dlatego jak to sie mówi "co się odwlecze to nie uciecze" dzisiaj prezentuje wam przepis Pawła i Magdy z bloga Chleby info i ich babeczki nadziewane z budyniem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikktóre korzystają z moich propozycji. Dlatego też (miał być ostatni post ;) ), podrzucam jeszcze jedną inspirację :) Składniki: 1/2 puszki tuńczyka z wody 1 mały pomidor sałata szczypiorek 2 kromki z chleba pełnoziarnistego sól pieprz odrobina masła Kromeczki smarujemy odrobiną masła, układamy tuńczyka, plasterek pomidora oraz posypujemy szczypiorkiem i przyprawami. Na wierzchu układamy sałatę. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpodwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka
Bulliomiędzy innymi mowa, stanowiło mieszankę wina z miodem, która była jednym z najpopularniejszych trunków rzymskiego plebsu. Rozdawano go z okazji igrzysk, wyborów i uroczystości, bo obok chleba zapewniać miał równie oddane, jeśli nie żarliwsze poparcie. Wina te przechowywano przy przewodach kominowych i piecach, aby podać je następnie lekko ciepłe, w formie przypominającej współczesnego grzańca. Często odparowane, dość gęste, musiały daleko
Bon Ton Italiatahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj ten, który macie w szafce) 1/2 szklanki wody 2 łyżki cytryny 1 ząbek czosnku szczypta soli sałatka porwana na kawałki pita lub skórki chleba 1 duży bakłażan 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru garść pokrojonej natki 3 jajka ugotowane na twardo sok z połowy cytryny sól i pieprz olej roślinny
W kuchni wieczoremKolejna odsłona pasty kanapkowej. Tym razem w roli głównej jakże pełne zdrowia ogórki kiszone! Składniki: kostka sera twarogowego chudego 250g ogórki kiszone 100g jajo na
IzaGotujeGołąbki z patelni czyli gołąbki białozielonkawe wprost z lasu a nie te fruwające ptaszki. Tak przyrządzam zarówno grzyby świeże jak i mrożone. Z pajdą świeżego chleba smakują wybornie, polecam. Przypominam że zbieramy tylko grzyby które znamy. Gołąbki - białozielonkawe - z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie