przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:448/600)

sernik w ciescie orzechowym z kremem śmietanowym 204

tartych orzechów  łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego  Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąki, masło. piec ok 20-30 minut, po wystudzeniu przekroić na połowę.  Krem: 6 łyżek cukru pudru 1 kostka masła 1 szklanka gęstej śmietany najlepiej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torty dobre na każdą okazję 151

jednak wykonanie tortu to prawdziwa sztuka. Forma i jego „zawartość” to tylko fantazja cukiernika. Nie można więc mówić o tym, że perfekcyjny tort jest zawsze okrągły, albo ma jasny biszkopt. Przez wieki sztuka cukiernictwa ewoluowała na tyle, że dziś ciężko byłoby nawet ogłosić ranking na najbardziej popularny tort. Są jednak tak zwane klasyki, które znane są na całym świecie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik "Kropka" Siostry Anastazji 151

łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Wszystkie trzy ciasta ubić tak jak biszkopt: najpierw białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Do ubitej masy dodać mąkę i dodatek (kisiel czy orzechy), delikatnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać żółtka oraz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort orzechowy z chałwą 186

chrupiące prażone orzechy. Całość doskonała- tak pyszna, że można by jeść i jeść. Niestety też bardzo kaloryczna ale przecież tortów nie jada się codziennie.  p.s. recepturę na biszkopt orzechowy podawałam już kiedyś w przepisie na tort orzechowy (tutaj) *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 8 jajek 3 łyżki bułki tartej 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki melbowe z frużeliną 116

Masa melbowa, robiona już dawno temu przez moją babcię to jedna z moich ulubionych mas serowych. Najczęściej używamy jej do przełożenia biszkoptu z truskawkami (przepis na klasyczną babciną melbę tu: klik ) ale tym razem postanowiłam nadziać nią kruche babeczki. Masa ta ma bardzo charakterystyczny, lekki i słodki smak oraz serową konsystencję. Jej bazą jest serek wytworzony z gotowania śmietany

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort kawowo-kokosowy 144

okazji Dnia Matki. Zawsze wolę upiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone. Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych jakie jedliśmy.   *tortownica 18 cm lub trochę większa Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto truflowe 137

wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Cukierki pokroić bardzo drobno. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na końcu wmieszać cukierki. Masę podzielić na dwie części i przełożyć biszkopt. Wierzch posypać posiekaną czekoladą. Odstawić do schłodzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
domowe delicje- ciasteczka z galaretką 147

proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Płaską foremkę do małych ciasteczek wysmarować masłem i wysypać mąką (można też piec w formie na muffinki lub upiec biszkopt w całości i wykroić kółka). Nałożyć niewielką ilość ciasta i piec w 180*C około 10 minut.  Sok zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę. Przelać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernikowa babka na majonezie 169

szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka 30 cm  Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto czekoladowe z cukinią i mascarpone 152

Zimną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z mascarpone a następnie z czekoladą. Odłożyć z kremu 2 łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na cieście, poukładać biszkopty nasączone kawą i przykryć drugą połową ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem i posypać kakao.Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić najlepiej nożem zamoczonym na chwilę w gorącej wodzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik dyniowy z nutą pomarańczy 188

szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z jednej pomarańczy herbatniki kakaowe do wyłożenia foremki Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 28x25 wyłożyc biszkoptami kakaowymi i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier oraz masło i utrzeć. Następnie porcjami dodawać

Monia miesza i gotuje
Pancakes z malinami i śmietanką 124

soli Jajka ubić z cukrem i solą, dodać stopniowo mleko wymieszane ze śmietaną  i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto powinno być dość gęste (konsystencja ciasta na biszkopt)Na małej patelni rozgrzewać łyżkę oleju, nakładać grubo  i smażyć na średnim ogniu z obu stron. Placuszki podać z malinami i bitą śmietanką

Gotowanie jest łatwe
Francuska szarlotka 313

cukru i pieczemy w 190'C przez 40 minut. Kasia upiekła  Szarlotkę Dorota upiekła  Jabłecznik z kruszonką Iziona upiekła  Szarlotkę sypaną Joanna upiekła  Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem i posypką z prażonych migdałów Daria upieka  jabłecznik z migdałami Aga upiekła  Szarlotkę z miętową nutką Marzena upiekła  Szarlotkę z budyniem

cookpl
Nadwiślanka ( sernik gotowany z musem wiśniowym ) 153

Sernik gotowany jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama przekładała nim biszkopt a górę polewała czekoladą. Ja swój podaję z musem z wiśni na ciasteczkowym spodzie, w których chrupią prażone płatki migdałow.  Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) Ciasteczkowy spód: - ok. 30 dag ciasteczek / herbatników maślanych - 80 gr masła - 100 gr płatków migdałowych Płatki migdałów wsypuję

kawawszklance
Ciasto cappuccino 436

smaku ale ja dałam akurat śmietanowe. Ciasto jest smaczne choć dla mnie osobiście za słodkie i jak też nie lubicie tak słodkiego dajcie do masy po prostu mniej cukru. Biszkopt wyszedł bardzo puszyste więc jak widać na fotce trochę ciężko się kroił ale mam nadzieję, że Was to nie zrazi i upieczecie to ciacho. Przepis na masę dostałam od koleżanki

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania