przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:121/300)

Razowe spaghetti z cukinią i szparagami 166

będę tego jadł, nie widzę padła”, które wybrzmiewa w kuchni podczas krojenia warzyw, nie jest dla amatora kucharzenia najlepszą rzeczą, jaką mógł usłyszeć. Okazało się jednak, że i bez padła, czy tam padliny lub po prostu mięsa, obiad może być zjadliwy, a nawet ponadprzeciętnie smaczny. Na dodatek przygotowuje się w zasadzie sam – jak większość moich obiadów, he. Wystarczy

wcinaj to
TARTA Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI – bez pieczenia! 298

Tarta z mascarpone i truskawkami to taka tarta , której nie może zabraknąć na moim stole w sezonie letnim! Taki must have na lato – zwłaszcza wtedy

Ostra na Słodko
Pralinki ... z marchewką?! 169

mlekiem  Trzymajcie kciuki, matura ustna z polskiego... fajny pomysł pod koniec szkoły nie powiem.. wiedzą jak człowieka na koniec dobić xd Tak jak pisałam, od dzisiaj posty bez numerka. Dziwnie tak, ale już od dłuższego czasu nad tym myślałam, ale chciałam dobić to takiej ładnej okrągłej rocznicy :) Myślę, też, że pod tymi bardziej ambitnymi śniadaniami będą się pojawiać

More food, love and dreams
Wątróbki Drobiowe na Kaszy Bulgur w Serem i Owocami Leśnymi 163

Kiedyś jakby mi ktoś powiedział o wątróbce z owocami i bez cebuli, wyśmiałabym. Nigdy bym nie pomyślała, że takie połączenie smaków pasuje do siebie. Mimo, że na pozór to danie wygląda jak talerz absurdów, jest niesamowite. Odkąd spróbowałam wątróbki z owocami już nie powróciłam do klasyki z cebulką. Moja konserwatywna wątróbkowa przyjaciółka jadła ze mną to danie i bardzo

Blondynka Gotuje
Racuchy z jabłkami 146

podwieczorek czy kolację. Przygotowanie zajmuje chwilę, a składniki które są potrzebne na pewno znajdują się w każdej kuchni. Racuchy z tego przepisu wychodzą puszyste i bardzo miękkie i są bez dodatku drożdży. W moim domu goszczą bardzo często.     Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. mleka, 2 jabłka, cukier

Passion of Cooking
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 160

sezam. Później ów ciasto zostaje ułożone na siatkach w finalnym kształcie i ląduje w gorących piecach. Cały proces trwa sekundy i nie da się ukryć że bez wprawy można zapomnieć o dołączeniu do zespołu. Piekarze robią swoje a my cały czas słuchamy tego co mówi o wypiekach właściciel i podglądamy sztukę robienia obwarzanków jednocześnie czekając kiedy pierwsza partia wyskoczy

Kuchenne Wariacje
Krem z zielonych szparagów i z czipsem z boczku 149

porcje. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę pokrojone łodygi szparagów ale bez główek. Chwilkę podduszamy szparagi i zalewamy je bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec

Kuchenne Wariacje
Muffinki kawowo jaśminowe 135

śmietanę, ekstrakt jaśminowy i odcedzoną z fusów kawę. Łączymy składniki na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę stawiamy na gazie i wsypujemy do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy kawa się rozpuści, a śmietanka zagotuje, dodajemy pokruszoną

Kuchenne Wariacje
Tarta kawowa 155

folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy to formy. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Teraz przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy śmietanki i zostawiamy do momentu zagotowania. Kiedy śmietanka się zagotuje wsypujemy kawę

Kuchenne Wariacje
1000. Czas leci... 131

się  przyzwyczaję , że stanie się to dla mnie taką rutyną..ale przede wszystkim dziękuje wam, bo to wy tu zaglądacie i mimo, że to teoretycznie moje miejsce, to bez was go by nie było.  Nie przygotowałam nic specjalnego, bo nawet jeśli nie wiedziałabym co, jeżeli macie jakieś propozycje na temat tego miejsca, czekam ;) Ja tym czasem świętuję moją

More food, love and dreams
Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 126

średnim ogniu ok 2 minut z każdej strony. Smażyć szparagi i jajko możemy razem na dużej patelni. Ja smażyłam oddzielnie bo jajko wymagało dłuższego czasu smażenia. Na kolejnej patelni bez tłuszczu przygotowujemy chipsy. Układamy kawałki szynki i rumienimy z każdej strony. Na talerzu układamy gotowe szparagi, na nich jajko i chipsy. Całość solimy i pieprzymy, możemy tez posypać parmezanem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto wiśniowo-czekoladowe 153

wówczas lepiej połączy się z ciastem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier i ubijamy aż do powstania lśniącej i gładkiej bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz kawę. Ciągle mieszając powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem

My simple kitchen
Rubinowe smoothie - Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 122

miesiąc także i w kwietniu nie mogło się obyć bez kolejnego wyzwania. Tym razem motywem przewodnim było smoothie. Temat niby dziecinnie prosty, ale do samego końca nie wiedziałam, co by tu ze sobą połączyć. Specjalnie na tę okazję przytargałam nawet z domu starą, babciną sokowirówkę :) Miałam ochotę na truskawki, ale bardzo chciałam także przemycić trochę warzyw. Postawiłam na buraka

My simple kitchen
Miętowe lody 181

cukru pudru - 1 litr mleka - 4 żółtka - sok z połówki cytryny ( moja była niewielka) Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, wkładamy do niego oczyszczoną mięte ( bez łodyżek) i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie miksujemy mleko z miętą na jednolitą masę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i podgrzewamy na małym ogniu

Zainspirowana w kuchni
Weganizm w podróży 142

wyjeździe zdecydowanie nie stanowi to problemu :) Warto też pytać w miejscach serwujących jedzenie o opcje wegańskie (nie zawsze wszyscy wiedzą "jak to działa", więc warto powiedzieć że szukamy dania bez mięsa, mleka, jaj i nabiału ogólnie - albo zaznaczyć, że jesteśmy na nie uczuleni). Popularność weganizmu rośnie coraz bardziej i często takie formy żywienia są uwzględniane w menu - więc nie zaszkodzi

Bananowe Pole