przekąski - 41322 przepisów (strona:995/2755)

Muffinki naleśnikowe 116

żadnych dodatków i później zjeść z miodem, czekoladowym kremem lub dżemem. Czyli do wyboru do koloru.  Takie muffinki świetnie sprawdzą się na śniadanie albo jako szybka i oryginalna przekąska. Najlepiej smakują na ciepło polane syropem klonowym. Po przestygnięciu też są bardzo smaczne. Naprawdę polecam wypróbować. Składniki (12-14 sztuk): 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku

Healthy food explorer
Zdrowe trzyskładnikowe ciasteczka 70

takie moje ciasteczka awaryjne.  Idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a przy okazji zdrowego i prostego w wykonaniu.    Ś wietnie sprawdzą się jako przekąska albo szybkie śniadanie.  Do zrobienia ciasteczek wystarczą płatki owsiane, dojrzałe banany i czekolada albo jakiś inny ulubiony dodatek np. orzechy lub suszone owoce.  Podobne ciasteczka pojawiły się już na blogu

Healthy food explorer
Zdrowy krem orzechowy a'la nutella 121

kakao, orzechy laskowe oraz dobry blender. I tym sposobem mamy swoją własną, zdrową wersję nutelli :)   Krem idealnie nadaje się do naleśników i omletów. Ja uwielbiam go jeść jako przekąskę z waflami ryżowymi, ale można też wyjadać łyżeczką wprost ze słoiczka.   Polecam przechowywać go w lodówce, ale zapewniam że długo nie postoi ;) Składniki: 130 g orzechów laskowych

Healthy food explorer
Bananowe brownie 131

niezdrowego tłuszczu, cukru, ani mleka i jajek. A zamiast mąki zmiksowane płatki owsiane.  Takie brownie śmiało można zjeść na śniadanie albo zabrać ze sobą jako zdrową przekąskę.  Brownie robiłam w formie do pieczenia o wymiarach 26 x 21 i ciasto wyszło dość płaskie, więc jeśli wolicie grubsze to polecam użyć mniejszej :). Składniki (forma

Healthy food explorer
Bananowo - owsiane muffinki bez mąki i tłuszczu 114

mamy ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie kalorycznego ;)  Muffinki zrobione są z płatków owsianych, nie zawierają też cukru i tłuszczu. Można je zjeść na śniadanie lub jako szybką przekąskę. Jeżeli chcemy je jeszcze bardziej "odchudzić" to zamiast czekolady można dodać np. orzechy lub inne bakalie.  Składniki (14 muffinek): 2 szklanki płatków owsianych  2 dojrzałe banany

Healthy food explorer
Kokosowe serniczki z malinami 99

żeby użyć stałej części mleka kokosowego, bo inaczej masa może być zbyt płynna. Mleko powinno więc stać w lodówce najlepiej kilka dni. Takie mini serniczki to pyszna i szybka przekąska, ale świetnie będą się też prezentować np. na świątecznym stole  :) Składniki (7-8 muffinek):  250 chudego twarogu  4 kopiate łyżki stałej części mleka kokosowego

Healthy food explorer
Babka bananowa 114

będzie podkreślać smak ciasta :) Ciasto można również zrobić jak zwykły chlebek bananowy i zajadać nie tyko na Święta. Babka jest w wersji nieco lżejszej, dlatego może posłużyć jako zdrowsza przekąska albo nawet śniadanie. Świetnie będzie smakować posmarowana masłem orzechowym lub dżemem :) Składniki (forma o średnicy 24 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ok. 200 g suszonych daktyli

Healthy food explorer
Czekoladowe muffinki z serem i sosem wiśniowyn 102

się świeże wiśnie lub inne owoce np. maliny. Jednak myślę, że lekko kwaskowate wiśnie przełamują słodycz i doskonale komponują się z czekoladowym ciastem.  Takie muffinki można przygotować jako przekąskę do pracy, na imprezę czy różne inne okazje i o każdej porze roku. Bardzo polecam. Składniki (16 muffinek): Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pomieszana pełnoziarnista i orkiszowa

Healthy food explorer
Owsiany wegański chlebek bananowy 187

razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :)  Idealny na śniadanie, ale także jako zdrowa przekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości. Bardzo polecam. Składniki  (forma 24 x 13 cm) : 3 duże dojrzałe banany  2 szklanki płatków owsianych  2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Healthy food explorer
Dietetyczne muffinki owsiane z owocami 137

Proste muffinki bardzo owsiane, które świetnie sprawdzą się na diecie, albo jako lżejsza przekąska. Bardzo lubię takie muffinki, a że zbliża się sezon na świeże owoce powoli testuje różne przepisy i nastawiam się na owocowe wypieki :) W tym przepisie użyłam jeszcze resztki znalezionych w zamrażalniku owoców leśnych, ale sprawdzą się każde inne a najlepiej te świeże np. truskawki lub maliny

Healthy food explorer
Chlebek bananowy z truskawkami i kokosem 117

też w nim wiele tłuszczu, a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie też bez laktozy.  Chlebek jest wilgotny i bardzo pożywny. Świetnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę do pracy ale też np. na przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć na pewno nie poleży

Healthy food explorer
Czekoladowo - bananowe muffinki owsiane z truskawkami 127

Zamiast cukru użyłam dojrzałych bananów, które przy okazji dodają też wilgotności, a w środku umieściłam truskawkę, która nadaje świetnej orzeźwiającej słodyczy :) Muffinki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub zdrową przekąskę. Robi się bardzo szybko, są pyszne, a jeśli dodamy jeszcze jedno jajko, ciasto będzie bardziej puszyste. Bardzo polecam :) Składniki (około 10 muffinek): 2 bardzo dojrzałe banany 1 szklanka zmielonych

Healthy food explorer
Owsiankowe ciasteczka z czekoladą 119

Przedstawiam grube, pożywne ciasteczka a'la owsianka.Ciasteczka są pyszne, zrobione z samych zdrowych składników. Doskonale zaspokajają apetyt na słodycze, przez co stanowią świetną przekąskę na diecie. Można je też zjeść na śniadanie jako alternatywę dla tradycyjnej owsianki. Ciasteczka są bardzo proste do wykonania, nie ma w nich jajek, a przy użyciu odpowiednich płatków owsianych będą też bezglutenowe. Ciasteczka są miękkie

Healthy food explorer
Brownie z cukinii 148

zbyt wysokie, dlatego u mnie przyjęło się, że jest to brownie, ale smakiem i tak nadrabia wszystko. Ponadto można się takim ciastem najeść, więc może stanowić nie tylko pyszną przekąskę, czy deser ale też osobny posiłek - na drugie śniadanie pasuje idealnie. Jako fanka czekoladowych wypieków muszę szczerze przyznać, że to ciasto jak na razie jest moim numerem jeden, po prostu

Healthy food explorer
Fit muffinki z borówkami i kruszonką 131

który sprawia, że muffinki mają taką strukturę jaką najbardziej lubię. Całość uzupełnia chrupiąca orzechowa kruszonka. Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne oraz miękkie. Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę lub śniadanie.  Składniki (12 muffinek): 1 duży dojrzały banan 1 jajko 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki owsianej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli

Healthy food explorer