konsystencji mąki. Chlebek robi się błyskawicznie, a smakuje naprawdę świetnie. Borówki wraz z wiórkami doskonale wzbogacają smak ciasta. Taki chlebek świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto na imprezę, przekąskę czy śniadanie. Rano, posmarowany masłem orzechowym smakuje naprawdę rewelacyjnie. Inspiracja: Missberry Składniki: 2 duże dojrzałe banany 3 jajka 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Healthy food explorerobtoczenia i jeśli chcemy to można je pominąć :) Kuleczki są mocno czekoladowe, robi się je błyskawicznie i wspaniale zaspokajają ochotę na słodycze. Takie kuleczki można zabrać ze sobą na przekąskę, ale też podać np. na jakiejś imprezie, bo bardzo ładnie prezentują się na talerzyku. Największą ich zaletą jest chyba to, że nie potrzeba za wielu składników i czasu do zrobienia
Healthy food explorerCiasto jest idealnie wilgotne, puszyste i miękkie. Chlebek świetnie sprawdzi się na śniadanie, obowiązkowo posmarowany masłem orzechowym ;) Oczywiście śmiało można nim przywitać gości, albo po prostu zjeść go jako przekąskę do niedzielnej kawki. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 dojrzałe banany 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
Healthy food explorerpewno dobrze sprawdzi się również mąka razowa lub orkiszowa. Muffinki można również wzbogacić np. o bakalie albo kawałki gorzkiej czekolady. Idealnie sprawdzą się jako szybka i smaczna przekąska nie tylko na diecie ;) Składniki (12 sztuk): 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 4 średnie dojrzałe banany 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki
Healthy food explorerprzygotowaniu, z samych wartościowych składników, bez cukru, tłuszczu i z użyciem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Do tego aromatyczne przyprawy i chrupiące orzechy włoskie oraz migdały. Doskonały na lekką przekąskę lub śniadanie. Świetnie pasuje do jesiennej aury, wystarczy kawałek tego ciasta kubek kawy lub herbaty i można się relaksować. Bardzo polecam, jako równie pyszną odmianę od chlebka bananowego :) Składniki (keksówka
Healthy food explorerzrobiłam z płatków owsianych i wzbogaciłam ją o chrupiące orzechy włoskie. Serniczki wyszły przepyszne i bardzo ładnie prezentowały się na talerzyku, doskonale sprawdzą się więc nie tylko jako zdrowa przekąska, czy deser do kawy, ale też przy różnych okazjach, na pewno będą idealnie pasować na świąteczny stół . Składniki (10-12 sztuk): Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Healthy food explorerwilgotne i sycące, w smaku przypominają troszkę brownie bananowe, które kiedyś pojawiło się na blogu, ale te muffinki są chyba jeszcze bardziej czekoladowe :) Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę, albo śniadanie. Składniki (ok. 12 muffinek): 3 średnie dojrzałe banany 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 duże jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Healthy food explorerBardzo proste, smaczne i lekkie muffinki bananowe z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Takie muffinki można przygotować bardzo szybko, świetnie zaspokoją ochotę na słodycze a przy okazji są zdrową i lżejszą przekąską. Muffinki nie zawierają cukru ani tłuszczu, są bardzo puszyste i mięciutkie, z wyglądu przypominają bułeczki a smakują jak chlebek bananowy :) Można je zjeść na śniadanie, najlepiej posmarowane masłem orzechowym
Healthy food explorerpóźniej nabierają nieco wilgoci i co ważne nie robię się suche, więc można je trzymać w lodówce do kilku dni. Takie muffinki t o świetny pomysł na szybką przekąskę do pracy, albo na śniadanie - są doskonałą alternatywą dla kanapek. Składniki (ok. 8 sztuk): 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki ketchupu 1 szklanka
Healthy food explorerpóźniej problemów z jego nakładaniem. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, słodkie i bardzo pożywne. Robi się je bardzo szybko i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Inspiracja: running with spoons Składniki (ok. 8 ciastek): 8 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 duży banan
Healthy food explorerupieczeniu ciastka są kruche i chrupiące, na drugi dzień robią się miękkie, ale smakują naprawdę znakomicie. Idealnie nadają się do relaksu przy kawie lub herbacie, ale będą też świetną przekąską do szkoły lub pracy. Składniki: 1 jajko 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 5 łyżek płynnego miodu lub innego płynnego słodzika
Healthy food explorerprzesłodzone. Ciasto jest też wegańskie - nie ma w nich jajek oraz krowiego mleka. Takie blondie będzie idealne jako deser do kawy, ale też świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie, przekąska do szkoły lub pracy, można je też zjeść bez wyrzutów sumienia będąc na diecie, doskonale zaspokaja apetyt na słodkie, a wykonane jest naprawdę z pełnowartościowych i odżywczych składników. Bardzo polecam
Healthy food explorerjest chyba nieco prostsza w wykonaniu - nie trzeba rozwałkowywać ciasta, piecze się je też szybciej, a do tego można je szybko zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na przekąskę. Takie mini serniczki sprawdzą się też idealnie na słodki deser czy na różne imprezy. Przepis nie jest trudy, ani nie wymaga dużej ilości składników. Moja wersja jest też oczywiście lekko
Healthy food explorersmaku na pierwszy plan zdecydowanie wybija się banan, ale wyczuwalny jest również kokos a, smak doskonale wzbogaca czekoladowo-kokosowa polewa. Batoniki są bardzo sycące, więc świetnie sprawdzą się na przekąskę do pracy lub uzupełnienie energii w trakcie przedświątecznej krzątaniny :) Składniki (ok. 12 małych batoników): 3 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej 3 łyżki tahini 2 łyżki masła
Healthy food explorerPyszne, banalnie proste batoniki, które świetnie zaspokoją ochotę na słodycze i będą doskonałym pomysłem nie tylko na deser, ale też do zabrania ze sobą na przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Przepis nie jest moim autorskim, choć zmieniłam nieco proporcje i składniki. Tutaj link do oryginalnego przepisu: running with spoons . Batoniki są zdrowe, nie zawierają cukru, ani tłuszczu
Healthy food explorer