Czasem nas trzepnie i kupimy ze Stwórcą coś "głupiego" do jedzenia. A potem masz babo, głów się i kombinuj co z tym zrobić. Padło na raki
bastalenaBułeczki drożdżowe z borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia, które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek
Smakołyki BerenikiTak bardzo posmakował mi Tatar z łososia na styl japoński , że postanowiłam zrobić kolejny tatar, ale w innym wydaniu. Padło na tatar z łososia w
Blondynka GotujeLekkie i smaczne łódeczki z ogórka nadziane serkiem i udekorowane kolorowymi dodatkami. Świetna propozycja na śniadanko lub przekąskę. składniki: 6 dużych ogórków gruntowych 450 g serka
Monia miesza i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia czyli drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Przedstawiam trochę inny przepis z dodatkiem pomidorków koktajlowych i oliwek. Dziś przygotowana
Marta GotujeBardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je
Kulinarny PamiętnikSkładniki: pół dużego selera 3 średnie marchewki ulubione przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, curry, papryka ostra, papryka słodka) łyżeczka oleju Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyłam, obrałam i
Kulinarny PamiętnikŚwietna - bo zdrowa - alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące, idealne jako przekąska albo dodatek do dania głównego. Składniki (na jedną dużą porcję): cztery
Kulinarny PamiętnikZnakomite, naprawdę tak samo dobre jak te kupowane na stoiskach nad morzem, a nawet lepsze, bo z niewielką ilością tłuszczu, doprawione ulubionymi ziołami. Pomysł na ich
Kulinarny PamiętnikSkładniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli 6 łyżek cukru
Kulinarny PamiętnikCzasami zdarza się, że mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic takiego pod ręką a i do sklepu daleko :-) Albo znajomi wpadają z
Kulinarny PamiętnikDzisiaj ciekawy pomysł na śniadanie lub kolację. Z zewnątrz chrupiące, z środkiem kryjącym ciągnący się ser i parówkę. Składniki: 3 parówki, przekrojone na pół 6 plasterków
Kulinarny PamiętnikSuper przekąska na imprezę, świetnie sprawdzają się w towarzystwie różnego rodzaju dipów. Składniki: 0,5 kg mąki (+odrobina do podsypywania ) szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka saszetka suszonych drożdży pół łyżeczki cukru jajko 1/3 szklanki oleju rzepakowego (+3 łyżki do smarowania paluchów) łyżeczka soli oregano, bazylia lub inne ulubione zioła Przygotowanie: Do mleka wsypałam drożdże i cukier, dokładnie wymieszałam i odstawiłam
Kulinarny PamiętnikSkładniki: 4 porcje 300g ryżu (ja dałam jaśminowy) 2 ząbki czosnku czerwona papryka pęczek cebulki dymki (głównie białe części) 3 żółtka 1 jajko pęczek natki pietruszki
Gorący kąsekDawno temu postanowiłam zrobić po raz pierwszy samodzielnie masło orzechowe. Stwierdziłam, że te sklepowe ma za dużo symboli E. Nie umiem porównać mojego od sklepowego, gdyż
Truskawkowa Fiesta