Sezon na bób w pełni. Zajadamy się nim często, najczęściej w postaci ugotowanych ziaren, czasem polanych roztopionym masłem :) Ostatnio jednak ugotowałam
Codzienna kuchnia niecodziennaWbrew pozorom można przygotować sałatkę, która nie dość, że będzie błyskawiczna, to jeszcze sycąca. Nie trzeba poświęcać jej nie wiadomo jak dużo czasu
Codzienna kuchnia niecodziennaDomowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z
Codzienna kuchnia niecodziennaGruszki to owoc, który kojarzy mi się z jesienią i z moim dzieciństwem. Pamiętam, jak moja mama robiła kompoty i jak nie mogłam
Codzienna kuchnia niecodziennaPomysł na tę sałatkę otrzymałam od jednej z koleżanek. Zbierałam się dość długo, aż wreszcie zrobiłam. Wyszła pyszna, choć nieco ją zmodyfikowałam :) a że
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na salsę pomidorową: 1 duży pomidor 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej kolendry 8 kropli tabasco 1 łyżka drobno
My Culinary ArtA dzisiaj dalej z cyklu lekko, owocowo i orzeźwiająco. Lipiec obfituje w tak fantastyczną ilość warzyw i owoców, a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że
Nie Bo PiekłoMacie ochotę na coś słodkiego, co jest też i zdrowe? Ja miałam, więc rozejrzałam się po kuchni, co mam i co mogłabym z tego zrobić. Znalazłam
Nie Bo PiekłoDzisiaj niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe ciastka owsiane bez mąki, cukru, za to z migdałami miodem i żurawiną. Oczywiście w waszych ciasteczkach, mogą się pojawiać
Nie Bo PiekłoZnane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez
peanutbuttermonsterJeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość
Kolizje SmakówSushi to chyba jedna z najbardziej rozpowszechnionych potraw kuchni japońskiej. Przez ostatnie lata zrobiła furorę również w Polsce, gdzie tak zwane susharnie można znaleźć
Food SquareTempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw
Food SquarePrzechadzając się dziś po wrocławskiej Hali Targowej, udało mi się natrafić na świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich
Food SquareLeche frita , czyli po polsku smażone mleko, to klasyczny deser hiszpański jadany w szczególności w Wielki Tydzień . Sam przysmak pochodzi z prowincji Palencia (Kastylia i León
Food Square