przekąski - 41822 przepisów (strona:2393/2789)

Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 195

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i

SzczyptaSmaQ
Suflet dyniowy z leśnymi grzybami, pieczony w cukinii 175

Powitanie jesieni: dynia, leśne grzyby,  chrupiąca cukinia z nutą rozmarynu i pikantnym pieprzem. Smacznie, zdrowo, kolorowo.   Czas przygotowania:         60 minut

SzczyptaSmaQ
Figi z kremem pieprzowo-cytrynowym i dziką różą, serwowane na szałwiowych grzankach 190

Minęły już czasy, kiedy rozkosz smaku świeżych fig była dostępna jedynie dla wybrańców, podróżujących w cieplejsze rejony kontynentu. Warto po nie sięgać z uwagi na walory

SzczyptaSmaQ
Pieczone ziemniaki aromatyzowane czarną truflą i sezamem 200

Słońca coraz mniej, temperatura spada, a przed nami weekend. Może warto skorzystać z ostatnich pogodnych dni i zorganizować plenerowe spotkanie ze znajomymi.  Na tę okoliczność

SzczyptaSmaQ
Fusilli z białym sosem z boczniaków, z orzechami, aromatyzowane oliwą truflową 187

Szybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub

SzczyptaSmaQ
Naleśniki z rybami 215

Danie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania.  Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane 

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 197

Jestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo

SzczyptaSmaQ
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 258

Papryczki chili, kolejne warzywka z doniczkowo-tarasowej uprawy doczekały się zbioru. Na jednej roślince dynda ponad 20 czerwonych i zielonych papryczek. Jak na jedną roślinkę to

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych 211

Lunch box do szkoły lub pracy. Polędwiczka wieprzowa panierowana w wytrawnych ciastkach owsianych i migdałach z frytkami z marchewki i selera. Pracy przy tym niewiele, wstawiamy

SzczyptaSmaQ
Łowickie gruszki z owczym serem i gryczanym popcornem 194

Szybkie śniadanko, festiwal smaków i faktur.  Soczysta gruszka karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie malinowym, kremowy i słony ser owczy, rewelacyjny popcorn z kaszy gryczanej i

SzczyptaSmaQ
Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 200

Szybka i prosta, pyszna s ałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy

SzczyptaSmaQ
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 273

Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy.  Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 191

Oszalejecie na punkcie tego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 163

Mule! Co kraj to obyczaj i różne sposoby ich podawania. Pyszna potrawa, białko w czystej postaci, uważane za afrodyzjak :). Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i

SzczyptaSmaQ
Kaszotto z grzybami i dynią 202

Kaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam

SzczyptaSmaQ