przekąski - 41822 przepisów (strona:2325/2789)

„pączki” z oliwkami 141

500 g mąki pszennej, opakowanie drożdży suchych, 25 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 250 ml ciepłej wody, oliwki olej

królestwo garów
Okrasa 296

pierś z gęsi ze skórą i tłuszczem, sól, pieprz, majeranek, 1/2 ząbka czosnku Bardzo drobno posiekać (nie mielić w maszynce!) mięso razem z tłuszczem i skórą

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 128

500 g ugotowanych ziemniaków Anuschka A*, 400 g twardych jabłek, puszka groszku, 3 łyżki majonezu, musztarda Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę o boku około 0

królestwo garów
Boquerones smażone - sardele, anchoa smażone 158

500 g boquerones lub innych małych rybek, 1 łyżka soli morskiej, 30 g mąki kukurydzianej, 40 g mąki pszennej, olej do głębokiego smażenie (ryżowy), Boquerones wypatroszyć

królestwo garów
Schab karkowy wędzony w domu 149

ok 1,3 kg schab karkowy, 1 łyżka soli, garść posiekanego rozmarynu, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka owoców ziela angielskiego, 6 jagód jałowca, 2 listki laurowe, 6

królestwo garów
Sałatka śledziowa 110

400 g śledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka

królestwo garów
Śledź z koperkiem 97

3 płaty śledzia w oleju, pęczek koperku (ok. 40 g), sos: 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z limonki, 4 łyżki oliwy Płaty śledzia osaczyć z

królestwo garów
Sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem 143

400 g śledzi w oleju, 150 g cebuli, 150 g świeżego ogórka, 150 g czerwonej papryki, 3 ugotowane na twardo żółtka, pieprz, sos: 2 łyżki cukru

królestwo garów
Śledzie solone smażone 126

9 płatów solonych śledzi, 1 jajko, 100 ml tartej bułki, 4 łyżki masła, 6 łyżek oleju Płaty śledzi wymoczyć, osuszyć. Jajko rozbełtać. Śledzie obtaczać w roztrzepanym

królestwo garów
Kluski z makiem 116

ciasto*: 300 g mąki pszennej, 1 jajko, sól mak: 250 g mielonego maku, 250 ml mleka, 1 łyżka mielonych mieszanych przypraw** 3-4 łyżki miodu, 100

królestwo garów
Tosty z kozim twarożkiem 66

twarożek kozi – najlepiej od Kaszubskiej Kozy, 1 ząbek czosnku, tymianek, chleb tostowy Chleb opiec w tosterze, każdą kromkę natrzeć przekrojonym czosnkiem, posmarować twarożkiem, posypać tymiankiem. Smacznego

królestwo garów
Szczodraki z grzybami 102

ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 50 g masła, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 7 g suchych drożdży (jedno opakowanie) farsz

królestwo garów
Rösti / jajko / anchois 105

18 jajek przepiórczych, 3 ziemniaki mączyste średniej wielkości Omega (typ C*), 9 filetów anchois, 18 kaparów, olej do smażenia – ryżowy, masło, Anchois wyjąć z zalewy na

królestwo garów
Pimientos de Padrón 73

Pimientos de Padrón, oliwa, sól Pimientos de Padrón - odmiana pieprzu pochodząca z Galicji w Hiszpanii. Z okolic miejscowości Padron – stąd nazwa. Popularna w całej Hiszpanii, najczęściej

królestwo garów
Kulki drożdżowe z kremem czekoladowo - orzechowym 104

500 g mąki pszennej, opakowanie drożdży suchych, 25 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 250 ml ciepłej wody, krem czekoladow

królestwo garów