przekąski - 41822 przepisów (strona:2324/2789)

Papryka faszerowana ziołowym serem. 181

Papryka – najlepiej mała, biały ser półtłusty, śmietana, zioła – mięta, melisa, oregano, czosnek, sól, pieprz, Nie podaję dokładnych proporcji gdyż trzeba doprawić ser do smaku. Do swojego

królestwo garów
Papryczki nadziewane quinoą 121

15-18 małych papryczek, 100 ml komosy, 1 cebula, oliwa, 2 ząbki czosnku, garść mięty, 150 g cukinii, chilli, sól, pieprz Quinoa czyli komosa ryżowa, spokrewniona

królestwo garów
Cebularz lubelski 103

Cebularz Lubelski to regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm, złotego koloru, o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Na wierzchu cebularza

królestwo garów
Karczochy 86

Karczochy spokrewnione są z ostem. Młode świeże karczochy można jeść na surowo. Starsze – takie kupujemy w sklepach- można gotować, piec, zapiekać faszerowane. Można podawać na zimno

królestwo garów
Serek kozi z daktylami 55

świeże daktyle, duże, jasne, podłużne winogrona, świeży serek kozi – Knopek od Kaszubskiej Kozy, Winogrona pokroić wzdłuż na ćwiartki, wyjąć pestki. Daktyle przeciąć z jednej strony, wzdłuż

królestwo garów
Tosty z serem kozim, z Kozią Rurą 84

Ser kozi – Kozia Rura od Kaszubskiej Kozy oliwa, czosnek, bagietka, konfitura z orzechów włoskich , pieprz czerwony Bagietkę pokroić w skośne kromki. Podsmażyć na oliwie. Ciepłe grzanki

królestwo garów
ser kozi wędzony - Kozidymek 96

ser kozi wędzony – u mnie – Kozidymek od Kaszubskiej Kozy,   4-5 młodych liści jarmużu, sól, oliwa, gruszka, 3 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego czwórniaka

królestwo garów
krewetki w szynce serrano - tapas 138

Tapar – pokrywa, tapa – przykrywka, Upał, słońce, latające muchy pragnące wypić całe nasze wino...jak się od nich odpędzić... co zrobić aby nie wlatywały do kieliszka...? Ktoś

królestwo garów
Chorizo z krewetkami 141

300 g chorizo pikantnego, 10 surowych ogonów krewetek, 1 ząbek czosnku, 200 g pomidorków koktajlowych, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, kolendra, Chorizo obrać ze skórki, pokroić w

królestwo garów
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 135

12 surowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12

królestwo garów
Tuńczyk w palonym sianie z foie gras 146

Plaster tuńczyka o grubości około 2 cm, 5-6 łyżek octu z wina riesling, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, oliwa, ogórek, siano. Dwie

królestwo garów
Szpik wołowy pieczony 118

kości szpikowe pocięte, kawałki długości 6-8 cm sól w płatkach – kwiat solny tymianek, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków cienko pokrojonego ciemnego chleba – litewski, oliwa lub

królestwo garów
Tosty z figami 74

2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, 2 figi, 5 kromek placka drożdżowego, 2 jajka. Figi pokroić w plasterki grubości 0,3- 0,4 cm. Jajka rozbełtać

królestwo garów
Ziemniaki zasmażane w Swornegaciach 129

Zasmażóné bùlwë z kwasnym mlékã czyli ziemniaki zasmażane z maślanką. Będąc w Swornegaciach odwiedziłam Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego , gdzie kupiłam książkę z kaszubskimi przepisami „Tradycyjna kuchnia

królestwo garów
Figi zapiekane z karmelizowaną papryką 127

Figi, ser Manchego* papryka karmelizowana**, orzechy laskowe Na jedną figę potrzebujemy 1 łyżeczkę karmelizowanej papryki, 1 łyżkę startego sera oraz 1 łyżeczkę posiekanych orzechów laskowych. Figę

królestwo garów