dzieciakami, które poprowadziłam w czerwcu w Olsztynie (przepisy wg Anny Starmach). Dziś jednak przepis odmieniony, według moich upodobań. Jem oczami - mam nadzieję, że wy również, bo z popołudniowej przekąski nie zostało już nic! Podpłomyki z siemieniem lnianym w towarzystwie pietruszkowego pesto i sera z Wiżajn PODPŁOMYKI: - 300 g mąki pszennej - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia(...)zieloną miksturę :) Ser kroimy w kosteczkę (ja wybrałam wariant z suszonymi pomidorami i czosnkiem). Pesto przekładamy do słoika. Podpłomyki układamy na talerzu i zajadamy dowolnie. To super przekąska nie tylko na letnie dni, ale idealnie sprawdzi się również na spotkania ze znajomymi. Zdrowo, smacznie, kolorowo i na dodatek z naszych polskich pysznych składników! Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny
Sajkofanka smakutemperaturę.. 18 czerwca to międzynarodowy dzień sushi , ale nasz dzisiejszy wpis nie ma z tym specjalnie wiele wspólnego poza tym, że równie nadaje się na bardzo apetyczną przekąskę, która z pewnością zachwyciłaby niejedno podniebienie! Za tartami przepadamy równie mocno jak za zupami krem, ponieważ na kruchym cieście można zapiec naprawdę niemal wszystko i to zarówno na słodko(...)jest chyba jego największy plus, który objawia się bardzo smakowitym efektem końcowym! Tarty są doskonałą propozycją na obiad, lekką kolację, lunch, czy jak wspomniałyśmy wyżej po prostu na przekąskę! Idealnie spełni się również na wszelkich rodzajach imprez, które organizujecie u siebie w domu, na działce, czy tarasie. Na straganach roi się od zdrowych przysmaków sezonowych, więc czymprędzej zakasajcie rękawy
Symfonia Smakówlanguage:#0400;} Często miewamy takie dni, że nie mamy wcale ochoty na słodkości. Wręcz przeciwnie, bo mamy chęć by przegryźć coś słonego. Sklepowe półki kuszą nas szerokim wyborem słonych przekąsek przeróżnych marek – jednak ja jestem zdania, iż warto je sporządzić samemu w domu. Jeśli już się zabierzecie to pójdzie jak z płatka, a przy okazji będzie taniej, zdrowiej(...)satysfakcjonująco, ponieważ włożymy w to własną pracę. Słone przekąski jak wiemy, idealnie sprawdzają się na luźnych spotkaniach z przyjaciółmi, przy oglądaniu meczu lub filmu, świetnie komponują się z piwem i są po prostu wspaniałym wariantem na zaspokojenie chętki na coś.. na słono. Dziś naszła mnie ochota na domowe krakersy, a żeby im nie było smutno
Symfonia Smakówmusiało być coś co będzie zawierało w sobie zarówno smak tego piwa jak będzie można je z tym piwem jeść. A co najlepiej się je z piwem? - wiadomo przekąski. Dlatego postanowiłam przygotować szybkie crostini z dość nietypowym składnikiem, bo wątróbką drobiow ą . Jak dla mnie ta przekąska okazała się strzałem w dziesiątkę i w ten mocno śnieżny, zimowy wieczór smakowała
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkoro mowa o dietach, to szukałam ostatnio w sklepie batoników musli które byłyby zdrowa przekąska bez cukru, czekolady i innych dziwnych rzeczy. Niestety, mimo ze większość miała napisy fit to tak naprawie opis składu mnie przerażał. Na widok tej ilości cukru i czekolady możną od razu utyć ... i to ma być dietetyczne? Wybaczcie ale czegoś takiego nie kupie i nikt(...)Dlatego postanowiłam zrobić własne, pyszne, domowe, chrupiące i przede wszystkim zdrowe batoniki. Składniki dałam takie jakie miałam akurat w szafce, każdy z was może zaeksperymentowac i skomponować swoja własną przekąskę, proporcje dając "na oko". Takie batonik to naprawdę energii moc. A tym podróbkom mówimy stanowcze NIE! Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmnie jest to idealna przekąska, gdy nadchodzą cieple dni, aczkolwiek w tym roku pogoda jest kapryśna i tych dni jest raczej mało. Ale mimo to musiałam zrobić, bo ta przekąska kusi mnie zawsze i kusiła od dawna. Jest prosta, nieskomplikowana, wystarczy dobra feta - niestety nie ta polska, bo się rozwarstwia a chodzi oto żeby łatwo ja pokroić w kostkę
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarzyw, trochę dodatków jak oliwki, korniszony, kilka plasterków wędliny, tuńczyka z puszki, może krewetki. To wszystko co znajdziecie w zakamarkach swojej kuchni może się wam przydać do zrobienia ekspresowej przekąski, która zaskoczy smakiem i wyglądem gości. A ze trwa jeszcze karnawał, przed nami karnawałowy weekend i jeśli nie macie pomysłu co przygotować na imprezę ze znajomymi to polecam takie wyjście(...)Dodam ze robiłam takie torty i torciki na urodziny córki i swoje do pracy, spotkania ze znajomymi, a nawet przyjęcie ślubne. A jeśli szukacie pomysłów i inspiracji na karnawałowe przekąski to zajrzyjcie na stronę mojeciasto.pl , gdzie takich propozycji jest mnóstwo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWytrawne muffinki to prosta i szybka przekąska, nie tylko na karnawałową imprezę ale na przyjęcie niepodziewanych gości, gdy mamy mniej niż 30 minut na upichcenie czegokolwiek. Nie dość, że robi się je szybko z produktów, które najczęściej są w domu to możemy być pewni, że zaspokoją one nie tylko gusta gości ale i zapełnią ich żołądki. Bo kto nie kocha(...)muffinek? Tym razem do muffinek trafił tuńczyk, kukurydza i ser. Z poniższej proporcji wyszło 10 szt. A wy jakie macie sprawdzone pomysły na szybkie przekąski, gdy goście stoją u drzwi? Podzielcie się ze mną nimi w komentarzach, może coś mnie zainspiruje. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłasuchów, istnieje wiele przepisów na ciasta przypominające smakiem lub wyglądem ten smakołyk. Śmietankowa kanapka należy do tej drugiej kategorii, gdyż pomijając wygląd, różni się znacznie od dostępnej w sklepach przekąski. Masa, którą przełożyłam kanapkę, to połączenie śmietanki 30% oraz piany z białek. Po schłodzeniu ma ona lekką, piankową konsystencję. Kakaowy biszkopt upiekłam w formie 26x27cm, po przekrojeniu ciasto z pianką(...)chłodziłam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Można też upiec dwa blaty biszkoptowe i przełożyć je podaną ilością masy, wtedy wyjdzie nam typowa płaska przekąska, albo podwoić ilość składników na masę, wtedy będziemy mieć kanapki podobnej wysokości do tych na zdjęciach poniżej. Śmietankowa kanapka Składniki: biszkopt 3 jajka 60g cukru 50g mąki pszennej 10g (1 łyżka) kakao 2 łyżki zimnej wody
Smakołyki BerenikiDziś prezentuję lekką i apetyczną przekąskę, na dobrą sprawę to propozycję podania medalionów z łososia, których odkrycie na sklepowym stoisku uradowało moje łososiożerne podniebienie:) Same medaliony wyglądają niepozornie: ale każdy, kto lubi ryby doskonale wie, że muszą smakować pysznie. W sprzedaży pojawiają się również ich wzbogacone wersje - ze szpinakowym bądź pieczarkowym nadzieniem. Stanowią naprawdę pyszną, gotową przekąskę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzepisów na deserki z herbatnikami? Przedstawiam Ci aż 16 najlepszych przepisów na desery, które warto wypróbować! Poniżej znajdziesz pomysły na mini deserki – sprawdzą się one zarówno jako słodkie przekąski do kawy, na rodzinne spotkania, czy imprezy, a także na słodki stół. Wśród pomysłów są deserki z czekoladą, mini deserki z galaretką, desery z bitą śmietaną, owocowe deserki w pojemniczkach(...)deserek inspirowany batonem Bajeczny. Puszysty krem czekoladowy, herbatniki i karmelizowane orzechy tworzą niezapomniany deser! Deserek możesz… ZOBACZ PRZEPIS Deser Knoppers z mlekiem w proszku Deser Knoppers to słodka przekąska inspirowana popularnymi wafelkami. Warstwy kremu czekoladowego, mlecznego i pokruszonych herbatników tworzą pyszne połączenie. Deser jest… ZOBACZ PRZEPIS Deser z agrestem i galaretką Jeśli szukasz pomysłu na orzeźwiający deser
Via GustoBruschetta Historia i Pochodzenie Bruschetta to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które od wieków cieszy podniebienia smakoszy na całym świecie. Choć dziś jest uznawana za klasyczną przekąskę, jej korzenie sięgają czasów starożytnych, a historia tego prostego, ale smakowitego dania jest równie fascynująca, jak jego smak. Historia i Pochodzenie Bruschetty Nazwa „bruschetta” pochodzi od włoskiego słowa „bruscare”, co oznacza(...)jest daniem o bogatej historii i różnorodnych wariantach. Od skromnych początków na włoskiej wsi, po eleganckie wersje serwowane w najlepszych restauracjach, zachwyca swoją uniwersalnością i niezwykłym smakiem. To idealna przekąska, która łączy w sobie tradycję z nowoczesnością, i którą z łatwością można przygotować w domu, ciesząc się odrobiną włoskiego słońca na talerzu. Smacznego
RafalCookrozpuszczają się lekko proszkowo i zostawiają po sobie właśnie typowy smak roślinnej odżywki białkowej. Nam to nie przeszkadza, bo białka roślinne pijemy codziennie i jesteśmy do tego przyzwyczajone. Obie przekąski są naturalnie słodkie, nieprzesłodzone z wyraźnym smakiem olejku cytrynowego lub pomarańczowego. Nam najbardziej zasmakowała wersja orzechy nerkowca-cytryna, bo widać w niej mnóstwo kawałków nerkowców a olejek cytrynowy nie jest(...)kakao-pomarańcza. Ocena: Warto batoniki docenić za świetny, naturalny skład. Nie w nich dodatkowo sztucznych słodzików, które niestety najczęściej powodują u nas rewolucje żołądkowe. My osobiście bardzo polubiłyśmy te przekąski i odkąd publikujemy tę recenzję zjadłyśmy już cały nasz zapas i musimy dokupić kolejne :D Aczkolwiek jesteśmy świadome, że osoby, które na co dzień nie mają styczności z roślinnymi białkami
Candy Pandasmakaronem wylądowały papryczki czereśniowe zielone nadziewane hummusem Helcom Premium. Ale Helcom Premium ma jeszcze inne produkty z hummusem, pyszne suszone pomidory oraz czerwone papryczki. Będą idealnym dodatkiem do dań, przekąską na imprezę, składnikiem deski serów i przekąsek. Są pyszne i bardzo je polecam! MAKARON Z PIECZONĄ FETĄ I SOSEM POMIDOROWYM PRZYGOTOWANIE: 20-25 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI
nietylkopasta.plPrzed Wami mięciutkie, cukiniowo-serowe muffinki. Takie muffinki przygotowałam jako dodatek do obiadu, ale myślę, że fajnie mogłyby się też sprawdzić w roli imprezowej przekąski. Świetnie smakują z sosem czosnkowym czy ketchupem. Zanim jednak zrobicie je na jakieś duże rodzinne spotkanie, przetestuje najpierw przepis na spokojnie. Muffinki są pyszne, choć myślę, że nie każdemu może pasować ich mięciutka konsystencja. Problem
Smaki Na Talerzu