tylko mamy ochotę. Bread cones idealnie nadają się na karnawałowe przyjęcia - jeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą sami nadziewali rożki i komponowali swoje ulubione przekąski. To także świetna propozycja na przyjęcie dla dzieci - możecie zamienić te bułeczki na lubiane przez dzieciaki hot-dogi. Jak przystało na rogi obfitości, możecie je napełnić czym tylko zapragniecie
KUCHARNIAPatelnię zdjąć z ognia, a plasterki owoców przełożyć ostrożnie na pergamin. Smakują wybornie - zachęcam Was do przygotowania ich w ten sposób nie tylko jako składnik terriny, ale jako samodzielną przekąskę! Teraz pora na ser. Jeśli nie lubicie koziego, można użyć innego kremowego serka, choć osobiście uważam, że smak koziego sera jest tu ( jak i w wielu innych daniach) niezastąpiony! Serek
KUCHARNIAraczej Rok Królika , którym 3 lutego rozpoczął się Chiński Nowy Rok . Natrafiłam na informacje o smakołykach, jakie szykuje się z tej okazji. Jednymi z nich są kuih , małe przekąski przygotowywane na parze najczęściej z mąki ryżowej. Do kuih należą ciastka, kluski, pierożki - to takie azjatyckie finger food. Jednymi z nich są Kuih Keria , malezyjskie pączki z batatów. Kiedy tylko
KUCHARNIAdziełem przypadku), powstały już w średniowieczu. Jak głosi legenda, pewien mnich w północnych Włoszech, bądź w południowej Francji piekł chleb. Zostało mu trochę ciasta, więc postanowił zrobić z niego przekąskę dla dzieci, które nauczyły się nowej modlitwy. Ciasto uformował na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtych czasach modlono się z rękami skrzyżowanymi na piersi), stąd charakterystyczny wygląd precli. Stworzone
KUCHARNIApopularne w północnych Chinach, gdzie zamiast ryżu częściej uprawiana jest pszenica. Po ugotowaniu mogą być przechowywane w lodówce lub zamrażane i ponownie podgrzewane na parze. Są popularną przekąską pakowaną dzieciom do szkoły oraz podawaną w restauracjach, a także sprzedawaną w ulicznych barach. Typowe mantou to delikatne, puszyste bułki wielkości ok. 4 cm. W bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać
KUCHARNIAdoskonała w momentach kiedy " aaa, muszę coś zjeść, a nie mam czasu ", wyborna jako słodki wybawiciel zamiast sklepowych batonów i innych najczęściej niezdrowych grzeszków, i w końcu świetna jako przekąska - nie tylko w kończącym swój tegoroczny sezon karnawale:) Krótko mówiąc - ponad sezonowa granola w kawałkach, zwanych przez wielu batonami lub granola bars. Ziarnko do ziarnka uzbierało się wystarczająco dużo
KUCHARNIAzapachu??? To perfekcyjne rozwiązanie dla wszystkich osób ceniących swoje zdrowie i czas - są gotowe zaledwie w chwilę! Możecie zapakować je do pojemniczka i zabrać do pracy/szkoły jako przekąskę, gdy ssie w dołku. Posmarujcie je jogurtem bałkańskim i połóżcie na górę kilka jagód lub innych owoców- mniam! Ja upiekłam dwie wersje : jedną 2-składnikową, dokładnie taką, jak podana
Gotowanie to kochanieblogu pojawiało się dużo słodkich wpisów, dlatego dziś mam dla Was zupełnie inną propozycję. Ziemniaki nadziewane masą z dodatkiem tuńczyka, świetnie sprawdzą się jako piątkowy obiad a także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Farsz oczywiście można dowolnie modyfikować:) Składniki: 10 dużych ziemniaków, puszka tuńczyka, 1/3 pora, 1/2 czerwonej papryki, pęczek szczypiorku, sól, pieprz
Z miłości do słodkościprzygotowany ser można dodawać do sałatek lub podawać jako przekąskę. Składniki 1 kostka twarogu - 250 g - ja wybrałam taki, który jest najbardziej zwarty, żeby móc go po prostu pokroić w kostkę; 2 suszone pomidory
w mojej kuchnicałe listki mlecza, pokrzywy, szpinaku i podagrycznika, delikatnie wymieszać, dusić 10-15 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać jako dodatek do mięs lub wegetariańską przekąskę
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/08/muffinki-z-ziemniakami.html Mufinki nadaja się na szybką przekąskę przy oglądaniu meczu lub wyjściu na dlugi spacer. SKŁADNIKI NA 12sztuk 3/4 szklanki startego ziemniaka 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki 250 ml mleka 2 jaja 1/2 szklanki startego żółtego
w mojej kuchnisamą myśl – i o to właśnie mi chodziło! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasteczka budyniowe! Idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych … Idealne na przekąskę …na drugie śniadanie … i do podżerania przed tv. Łatwe i szybkie – czyli takie ciasteczka idealne! Koniecznie wypróbujcie! Ps. ciasteczka budyniowe śmiało można tak jak ja ozdrobić stempelkowym wzorem
Ostra na Słodkougotowałam przez ponad tydzień! Przepis na tartę znalazłam na stronie Ugotuj.to w ramach codziennego przeglądania prasówki. Robi się ją naprawdę łatwo i jest pyszna! Świetnie sprawdziła się jak przekąska podczas oglądania niedzielnych meczów finałowych :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g pieczarek kilka plastrów sera camembert garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 60 ml mleka 2 łyżki śmietany
Pasja Smakumniejsze kawałki, wcześniej pozbywamy się łodygi rozmarynu. Roszponkę, marchewkę, ciecierzycę, kurczaka, pomidorki mieszamy ze sobą, polewamy łyżką aromatyzowanej oliwy z oliwek. *Tak przygotowane szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przekąska. Nie tylko są świetnym składnikiem sałatki. Mięso jest bardzo aromatyczne
Mango Papaja