Przekąska, na którą pozwalam sobie od czasu do czasu, gdyż, czasami i ja muszę się poddać woli moich pociech :) Proste, smaczne i gotowe zaledwie w kilka chwil :) A przy tym świetna okazja by poszaleć wspólnie przy stole :) Składniki: 2 filety z piersi kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka jako mąka bułka tarta olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 łyżki
Bea(u)ty kitchenPolecam Wam samo zdrowie na talerzu. Możecie jeść tę sałatkę jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Moim dzieciakom strasznie posmakowała, więc polecam!!! :) Składniki 1 opakowanie rukoli 1 czerwona papryka 3 jajka 5-6 oliwek zielonych nadziewanych papryką 5-6 oliwek czarnych Dressing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego Wykonanie
Bea(u)ty kitchenminutes. Remove from heat you can store in the glass jag. Store sauce in the fridge. Domowy sos chilli jest bardzo łatwy do zrobienie, świetnie pasuje do różnego rodzaju przekąsek. Składniki 1 ząbek czosnku 10 czerwonych papryczek chilli 1/2 kubeczka miodu 3/4 kubeczka wody 1/4 kubeczka vinegar 1/2 łyżki soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody. Posiekane chilli
Kulinarna rozmowaDziś zapraszam na chrupiące cebularze z czarnuszką, którą otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Cebularze to doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki, 2 dag drożdży, 150 ml wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 5 cebuli, 1,5 łyżki czarnuszki ze sklepu SKWORCU , 10 dag sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłej
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis znalazłam na blogu Pauliny. Polecam Wam te paluchy, bo szybko je upieczecie, jestem pewna, że Wam wyjdą i są super przekąską do piwa i nie tylko. Zresztą sami wypróbujcie:) Składniki: 500 g ciasta francuskiego; 6 łyżek pikantnego keczupu; 5-6 łyżek tartego żółtego sera; 1 jajko; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; sól; Wykonanie: Ketchup wymieszać z bazylią
In my kitchenujmuje mnie tym, że w zależności od przypraw i dodatków można ją jeść na słodko jak i wytrawnie i obu wersjach jest pyszna. Pieczona, chrupiąca cieciorka jest świetną, zdrowa przekąską. Zamiast zajadać się chipsami i paluszkami warto choć raz wypróbować ja ze swoimi ulubionymi przyprawami i jeść bez wyrzutów sumienia. SKŁADNIKI: 200g ciecierzycy (cieciorki) łyżeczka sody oczyszczonej oliwa z oliwek
Pyry na Gazstałe wejdzie do mojego menu, gdyż jest smaczna, zdrowa i bardzo sycąca. Przygotowałam z niej pastę a'la hummus. Zasadniczo hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinastępnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę. Ponieważ moja Gadzina nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym. Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalabneh to dziś zaserwujemy smakowite labnehowe kuleczki w aromatycznych przyprawach nazywane labneh bil zayit lub tabat labneh Kulki z sera jogurtowego mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski. Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar . ( tutaj przepis ), ale równie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDinesh upierając się, że do każdej potrawy przyrządzanej wg receptury z określonego regionu powinnam dodawać przyprawy właśnie z tego regionu. I tak - jeśli przygotowuję pakora (rodzaj popularnych w Indiach przekąsek) wg przepisu z Kerali, to wszystkie użyte składniki także powinny pochodzić właśnie z tego stanu. To się dopiero nazywa "lokalny patriotyzm kulinarny" :D Wróćmy jednak do głównego tematu tego posta
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalekka, pełna energii przekąska dla chodzących szybko, dla biegających, dla dzieci, ludzi lubiących coś słodkiego,a niewiedzących o co im konkretnie c hodzi... składniki wafle ryżowe naturalne super cieniutkie GOOD FOOD migdałowe mleko u mnie od Alpro kakao Migdałowy Przylądek od ZIARENKOWO nutella Posmaruj wafle nutellą. Międzyczasie podgrzej mleko i wsyp kakao. Wymieszaj. Posyp wafle prażonymi ziarnami
Z Kuchni Do Kuchnisię do życia! By „magicznymi” sposobami przyciągnąć nam to słoneczko coraz bliżej mam dla Was prawdziwe wiosenne ciasteczka! Niesamowicie kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym posmaku! Idealne na przekąskę w szkole, pracy czy też do podjadania przed tv z kubkiem ulubionego kakao. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25-30 sztuk) CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * masło – 200 g * cukier
Ostra na Słodkoroste wiosenne danie w intensywnych kolorach. Słodycz malin, maślana wątróbka i żywo zielony jarmuż. W zależności od wielkości porcji i dodatków może być przekąską, daniem obiadowym lub kolacją. Do przygotowania w 15 minut. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2-4 Składniki: 500 g wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 3 liście jarmużu, mąka do obtoczenia wątróbki, sól i pieprz do smaku
SzczyptaSmaQKolejna wersja znanego wszystkim bloku czekoladowego, tym razem biały… uwielbiam! Idealna słodziutka przekąska. 250 g margaryny 7 łyżek cukru 7 łyżek mleka 2 szklanki mleka w proszku (pełnego) 2 paczki herbatników 100 g ananasa kandyzowanego W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier i mleko. Gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania jednolitej
VioletoweKucharzenieMuffiny z serem cheddar i bekonem nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na 12 sztuk pieczonych w tradycyjnej foremce do muffinów. 1 jajko 185 g mąki pszennej 130 ml mleka 70 ml oliwy z oliwek 80 g sera cheddar lub innego twardego 60 g bekonu 1 łyżeczka proszku
Trzeci talerz